Yusuf Dülger
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Camilerde Türk Bayrağına Kimler Karşı

Camilerde Türk Bayrağına Kimler Karşı

0
Paylaş

Önce aşağıdaki dilekçelerimi ve cevaplarını okuyalım.

 

MÜFTÜLÜK MAKAMINA

KONYA

 

Türkiye’mizin başka illerine gittiğimde, oralardaki cami ve mescitlerimizin minber, iç duvar veya uygun yerlerine bayrağımızın sürekli asılı olarak asıldığını görüyorum.

Açıklamaya ihtiyaç yoktur ki, bir ulusun bayrağı o ulusun bağımsızlığının, milli egemenliğinin, özgürlüğünün ifadesidir. Yurdu olmayanın bayrağı, bayrağı olmayanın özgürlüğü, özgürlüğü olmayanın yurt ve devleti olmaz.

Özgür olmayan kişi ve uluslar dini görevlerini yerine getiremezler. İslam dini müminlerin her yönüyle özgür olmalarını ister; ibadetleri yapabilmek için özgürlüğü öngörür.

Hz. Muhammed savaşlarında, önemli gün ve olaylarda Bayrak/Sancak/Alem taşıttırmıştır. Özgürlüğümüz, cihadımız, devletimiz ve milletimiz bayrağımızla iç içedir. Bunların hiç birisi diğerinden ayrı düşünülemez, ayrıştırılamaz.

Ulusumuz, ülkesi, devleti, insanı ve inancıyla ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bizi ayakta tutan değerlerden birisi bayrağımızdır. Diğer ulus ve devlet kendisini ayakta tutan değerlerin sevilmesi ve korunması için, bütün kurum ve kuruluşlarıyla, kendi kuşaklarına kendi bayrağının sevgi ve saygısını aşılar ve bu yüzden mabetlerden iş yerleri ve kamusal alanlarına kadar bayrağını astırır.

Savaş görmüş, esâretin acılarını yaşamış birçok ilimizin camileri bayraklıdır. Bu güzel uygulamanın örneklerini az bile olsa Konya’da da görüyoruz. Ancak uygulama yaygın değil; Konya’nın çok az cami ve mescidinde Türk bayrağı var. Bu değişiklik ve uygulamayı bir eksiklik olarak görüyorum. Cami ve mescitlerimizin tümden bayraklarımızla bütünleşmesi doğru ve yerinde bir uygulama olur. Bu yüzden Konya’mızın merkez ve taşrasındaki tüm cami ve mescitlerimize belli bir düzenle, bayraklarımızın asılmasında sayısız yararlar vardır diye düşünüyorum.

Düşüncemin değerlendirilerek uygulamaya konmasını arz ve rica ederim.

 

ADRES: Hacıibalı Mahallesi, Tunahan Sokak,                                     18.10.2019

No: 13/2, Karatay/KONYA                                                   Yusuf DÜLGER

T.C. Kimlik No: 61

Tel: 0537..

 

 

VALİLİK MAKAMINA

KONYA

 

Konya Müftülüğü’ne verdiğim bir dilekçede: (Ek: 1)

‘Bayrağımız, bağımsızlık ve milli egemenliğimizin ifadesidir. Bayrak uygulaması Hz. Muhammed’in hayatında da var. Ciddi sıkıntılar yaşadığımız bir süreçte camilerimizin tümüne bayrak asılırsa sayısız yararları olur’ dedim.

İl müftülüğü verdiği cevapta: (Ek:2)

“Camilerin çoğunda bayrak asılı, önemli gün ve aylarda camilerimize ve minarelerimize bayrak asılmaktadır” yanıtını verdi.

Konu ile ilgili düşüncelerimi makamınıza iletmeyi uygun gördüm. Şöyle ki:

1-Öncelikle belirtmek esterim ki, Konya’daki camilerimizin çoğunda bayrak yok; çok azında car. Yerinde yapılan incelemeler bunu gösterir.

2-Camilerimizin çok azında bayrak varsa bu durum cemaatin aklına: “Neden bu camide bayrak var da diğerinde yok?” sorusunu getirir. Bayraklı-bayraksız cami gerçeği, halkımızın din görevlilerimiz hakkında yorumlar yapmasına da neden olabilir. Bu da ileride sakıncalar yaratır. Bazı camilerde bayrak var, bazılarında yok ise; hepsinde olsun ne çıkar, bunun hiçbir sakıncası olmaz. Burada önemli olan birliğin sağlanmasıdır. “Camide bayrak önemli değil, hepsinde olmasa da olur” denilirse; camilerdeki tüm bayrakları kaldırtalım, hepsi bayraksız olsun.

3-Bir uygulama yahut istek yasalara aykırı değilse, kamuya zarar vermiyorsa, bizi güçlendiriyorsa; sürekli ve bütüncül hale getirilmesinde zarar yoktur, yarar vardır. Bayrağımız için verdiğim dilekçe böyledir. Öyleyse dileğim ciddi olarak değerlendirilmeli, geçiştirilmemeliydi. İl Müftülüğü’ne verdiğim dilekçemde iyi niyet var, her hangi bir kötü niyet yok. İl Müftülüğü düşüncemi hemen geri çevirme yerine, daha olgun ve daha güzel düşüncelerin ortaya çıkması için bağlı bulunduğu üst makama görüş sormalı yahut öneri götürmeliydi.

4-Milli birlik ve bütünlüğümüzü sağlayan sembol ve değerlerin sürekli olarak bazı kamu kurum ve kuruluşlarında olması yerine, kamuya ait tüm yerlerde olması gerekir. Çünkü T.C. bütün kurum ve alanlarıyla bir bütündür. Ortak değerlerimize birlikte sahiplenmez isek, vicdani ve kültürel bütünlüğümüzü güçlendiremeyiz.

Mahallin en üst idari makamı olduğu için önerimi Konya  Valiliği’ne sunuyorum. Değerlendirilmesini arz ederim. 26.11.2019

 

Ek: 1)18.10.2019 tarihli dilekçem,

2)Konya İl Müftülüğü’nün 06.11.2019 gün ve 722137 sayılı yazısı.

 

Adres: Hacıibalı Mah. Tunahan Sokak                                      Yusuf DÜLGER

No: 13/2        Karatay-KONYA

T.C. Kimlik no: 614…

Tel: 0537…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DEĞERLENDİRME:

1-Camilerimize asacağımız bayraklar ibadetlere engel olmadığı gibi ayıp da değil. Öyleyse Konya Müftülüğü bu isteği neden geçiştirdi?

2-Konya’nın merkez ve taşra camilerinin çok azında bayrak var; saysan 10-20’yi bulmaz. Konya’da yaşayanlar bunu bilirler. Konya Müftüsü niçin gerçek dışı yazıyor? Dikkat ederseniz Müftülüğün birinci yazısı ile ikinci yazısı çelişiyor.

3-Anlaşılıyor ki valilik dilekçemin eklerini ve konusunu ciddi bulmamış.

4-Öğrenciliğimde bize: “Müslüman’ın bayrağı Kelime-i Tevhittir. Bayrak ve istiklal marşı karşısında put gibi durulmaz” propagandaları yapılmıştı. Bir siyasi partinin Konya’da düzenlediği miting ve yürüyüşte yere çömelenler olmuştu.

5-Bayrağımız ile ilgili isteksizlik bana o günleri ve o zihniyeti hatırlattı.

6-15-16 Temmuz hain FETÖ darbesine kadar araba ve işyerlerindeki asılı bayraklar “Tahrik unsuru” sayılmıştı. ABD-FETÖ ikilisinin ihanetinden sonra sadece 15-16 Temmuz geceleri camilere ve alanlara bayraklar asılır oldu. Öyle ise:

7-Sıkışınca bayrağa ihtiyaç var, diğer zamanlarda ihtiyaç yok, öyle mi?

Konu ile ilgili olarak Konya Büyükşehir Belediyesine de verdiğim dilekçeler, aldığım cevaplar var. Onlar bir başka yazımın konusu olacak.

Bayrak-Müftülük belgelerinin takdirini size bırakıyorum.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haberiniz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.