Yusuf Dülger
Yusuf Dülger

Muhalefetten Beklediğim Türkiye Raporu

AKP maddi ve manevi değerlerimizin çoğunu yıktı. Önümüzdeki seçimde AKP’den Türkiye’nin lehine bir beklentimiz olamaz. AKP seçimi yine kazanırsa, Türkiye daha kötüye gider.
 
Biz bu tehlikeden muhalefet partilerinin hazırlayacakları ciddi seçim bildirileri ve bu bildirilerin halka kavratılmasıyla kurtuluruz. Muhalefet nasıl bir seçim bildirisi hazırlamalı?
 
Muhalefetin seçim bildirilerinde: Sorunlarımızın tespiti ve doğru sıralaması, bu sorunların hangi tarihler arasında, hangi yol ve kaynaklarla çözüleceğinin belirtilmesi gerekiyor. Emeksiz seçim beyannameleri ciddiye alınmaz, başarı getirmez. Bunu iki örnekle açıklayayım.
 
Örnek 1, ekonomi: Türkiye’nin yer altı ve yer üstü kaynakları nelerdir, bu kaynaklardan nasıl yararlanmalı? 5 yıl, 10 yıl sonra nüfusumuz ne olacak, milli gelirimizi ne olmalıdır? Hangi tür kaç fabrikayı hangi yıllarda açmalıyız? Gelir dağılımındaki adaletsizliği nasıl gidereceğiz? Boş kalan tarlalarımızı nasıl değerlendireceğiz? Hayvancılık, madencilik gibi politikalarımızı neye göre belirleyeceğiz? Gücü yeten herkesi çalışma hayatına nasıl katarız? İşsizliği nasıl önleriz?.. Bir seçim bildirisinde bu ve benzeri soruların cevapları mutlaka bulunmalıdır.
 
Örnek 2, eğitim-öğretim: Milli eğitim politikamız hangi esaslar üzerine oturtulacak? Çocuk ve gençlerimizin hangi kademe ve türden, ne miktarda okula-üniversiteye ihtiyacı var? Gençlerimizi hangi mesleki okullara, niçin göndermeliyiz? İnsanlarımızı düşünen, araştıran, üreten kişiler olarak yetiştirebilmek için neler yapmalıyız? Yaygın eğitim/halk eğitimi politikamız nasıl olmalıdır? İşsizliği hangi projelerle önleyeceğiz? İleri teknolojiye nasıl kavuşacağız? İçerde huzur ve güveni, komşu ülkelerle barışı nasıl sağlayacağız?… Sorularının somut verileri olmalıdır.
 
Yani seçim beyannamelerinde/parti programlarında hayatın tüm alanlarına ilişkin rakam, tarih, hesaplar, veriler ve formüller olmalıdır. Muhalefet partileri böyle bir hazırlıkla karşımıza çıkarlarsa güven verici olurlar. Bunu yapmayan bir muhalefet partisi görevini yapmamış, bize saygısızlık etmiş olur. Seçim beyannameleri ayrıntılı olması yurttaşlık bilinci de artırır.
 
Bugün muhalefetin böyle bir çalışması yok. AKP’nin uzun süredir ayakta kalmasının bir nedeni de budur.
 
Muhalefetin ekonomik, sosyal, bilimsel ve kültürel esaslı, rakamlı ve takvimli bir Türkiye haritasını hazırlayıp önümüze sermesi zor değildir. Türkiye’de bu haritayı hazırlayacak kadrolar var. Muhalefetten bunu beklemek hakkımızdır.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!