Dershanelere para ve zaman yetiştirmekte zorlanan öğrenci ailelerinin altını üstünü düşünmeden konuya sarılmaları Tayyip’in bu konudaki niyetlerinin de iyi olduğuna yalpalattırıyor insanı.. Gerçi iki danışmanı önüne bir proje koymuştur, zaaf taraflarını kamufle edip iyi görünen yönlerini öne çıkararak anlatmıştır, ilgisi, bilgisi, uzmanlığı mı var Tayyip’in önüne konan mantık kurgusundaki kaçakları fark etsin, "tamam ulan,ben yaptım oldu, oy da gelir buradan.." demiştir. Bunu nasıl propaganda malzemesi yapacağını iyi biliyor ama, o konuda danışmana ihtiyacı yoktur Allah için..
Ama dershaneler ortadan kalkmaz..
Şöyle kalkmaz; yasal olarak izne tabi olan dershane işletmelerine izin vermedin mi kalkmış görünür, ama "eve ders vermeye giden öğretmen"e kim nasıl tahdit koyacak?
Kendi evinde veya başka bir zeminde 5-10 kişilik bir sınıfta öğrencilere ders veren, yasal izni yoksa da o zaman "butik dershane"sinden vergisiz kazanç temin edenleri nasıl durduracaksınız? Hayatın gerçeği olan "korsan taksi"ler engellenemezken ??..
Gelelim projenin mimarlarının Tayyip’ten gizlediklerini düşündüğüm asıl maksada;
Asıl maksadın “özel eğitim alanında tekelleşme” olması pek muhtemeldir! Tıpkı bakkalların yerini alan süpermarket zincirleri gibi.. Sermaye desteği büyük olanlar daha da büyüyecek, olmayanlar sahadan sinecek.. Birkaç tane ünlü marka kalacak sahada.. Sonra o birkaç marka kendi aralarındaki centilmenlik anlaşmaları ile rekabeti de yok ederek soyup soğana çevirecekler toplumu..
Bunun “süpermarketler” oluşumunu gördük.. Şimdi dershanelerin “özel okul”lara dönüşeceği süreç önümüzde..
(Hemen burada “malûm cemaat”in dershane sektöründeki hakimiyeti de hatırlanmalı aslında..)
Marka dershanelerin bir eğitim yılı için ücretleri 4-6 bin arasında gezinirken, mesela kızımın ‘tam burslu’ okuyup bitirdiği özel fen lisesinin yıllık ücreti 26.000 TL’dir.
Yine kızımdan biliyorum, orada okuyan bazı öğrencilerin her ders için ayrıca evinde öğretmen desteği alanlar da var imiş.. ( ders başına 100 liradan haftada 5 ders olsa 500 TL, 40 haftada 20.000 TL, toplam yıllık maliyet ulaşım kitap kırtasiye ile 50.000 TL.. )
Yani parası olanın yarışma dürtüsü de varsa, o parayı ondan alacak resmi/gayrı resmi kurumlar hep olacaktır.
Ve yani, parasal imkânlardan doğan adaletsizlik her zaman olacaktır..
Hiç iyi bir şey yapılamaz anlamında değildir.. Ama bu defa yapılmak istenenin arkasında büyüklerin rekabeti yok ederek “ÖZEL EGİTİM PASTASI”ndan daha çok pay almak niyetinin olduğundan kuşku duymaktayım işte böyle..