Nazım Peker
Nazım Peker

Selimiye ve Kilise

23. Şubat. 2012 Perşembe. Star TV’nin sabah kuşağı programını seyretmekteyim. Spiker, önemli bir haberi duyurdu. Dünya Mirası listesine alınan rahmetli Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği; Edirne’deki Selimiye Camisi ilgisizlik ve bakımsızlıktan perişanmış.

Haberi dinleyince içim cız etti. Moralim bozuldu.

Haber özetle şöyle idi; “Dünya Kültür Mirası listesine alınan Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Camisi’nin hali içler acısı. Ödenek yokluğundan ısıtma sistemi çalıştırılamıyor, caminin hırsızlık ve yangına karşı hiçbir güvenlik önlemi yok, mobese sistemi kurulamamış. Halıları rutubetten ıslanmış ve kokmaya başlamış.”

Sizin de içiniz “CIZ” etti mi?

Biz, neden kendi mirasımıza sahip çıkmıyoruz? Bu şaheserleri neden korumada titiz davranmıyoruz?

Oysa bu milletten, zar zor toplanan vergilerle hovardaca kiliseler tamir ettirmekteyiz. Van’da bulunan AKDAMAR Ermeni Kilisesinin tamir ve bakımına milyon dolar harcayan, Antalya-Belek’teki DİNLER BAHÇESİNE (Havra-Kilise-Cami) milyonlarca doları bulan, eski adıyla ZEYTİNBAĞI yeni adıyla Trilya’daki kilise tamiratına milyon dolar akıtan, Hatay’daki Süryani kilisesinin tamiratı için milyon dolar harcayan ve daha yurdun pek çok yerinde hiç düşünmeden; HAVRA-KİLİSE tamir ve bakımı için milyonlarca doları bulup harcayan Kültür Bakanlığı ve hükümet; iş bizim değerlerimize gelince ödenek bulmakta neden zorlanıyor acaba?

 

Oysa bu durum başka bir zamanda olsaydı, pek çok sivil toplum örgütü, cemaat ve tarikatlar bunu mesele etmezler miydi?

Şimdi neden kimsenin sesi ve soluğu çıkmıyor?

Benim şahsen Ermeni, Yahudi ve Süryani vatandaşlarımız ve kutsallarıyla asla bir problemim ve takıntım yoktur.

Benim takıntım, benim dünya şaheserlerim çürüyüp yok olurken, önceliğin buralara verilmesinedir.

Sevgili okurlarım, bu ülke öylesine kolay kurulmadı. Bir kıta büyüklüğünden Anadolu denen bir yarımadaya sıkıştırılmış bir güzel ülke Türkiye var elimizde.

Ben istiyorum ki, bu ülkenin değerleri, bu ülkenin eserleri, bu ülkenin kültürleri yaşasın ve yaşatılsın.

Dünya Kültür Mirasına alınan bir şaheserimizin perişan haberi beni yıktı ve bu yazıyı yazmama sebep oldu.

Neden olsun?

Yüzde doksan sekizinin Müslüman olduğu bir ülke var. Bu ülkenin idarecileri de kendilerini İslam konusunda mürekkep yalamış olarak nitelendiriliyor.

Şimdi size bir soru soracağım, “Kilise ve Havraların devlet bütçesinden milyon dolarlarla tamir ve bakımının yapıldığı. Camilerinin ise halkın, halktan topladığı paralarla yapıldığı ülke neresidir?”

Bu sorumun cevabını biliyorsanız lütfen, ([email protected]) adresime bildiriniz. Bilen ilk iki kişiye Müslüman ise birer Kuran, Hıristiyan ise İncil vereceğim

Beni anladığınız için sizlere teşekkür ediyorum.

Esen kalınız.   

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!