Av. Melike Karaaslan
Av. Melike Karaaslan

Enver Paşa’nın Anısına İttihatçılığı Günümüze Uyarlamak…

featured
İttihat ve Terakki Cemiyeti ile başlayan ve milli mücadelede Atatürk ile olgunlaşan ve uygulanan fikirler günümüz koşullarına uyarlanarak uygulanırsa Türkiye’nin kurtuluşa ve kuruluşa erişeceği açıktır. Bu sayede Edirne Fatihimiz, Enver Paşa nezdinde tüm ittihatçıları anıyor, ruhları şad olsun diyoruz.

 

Enver Paşa’nın ölüm yıldönümü olan 4 Ağustos’ta kendisini anmak için İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin bazı uygulamalarını gözden geçirip, günümüze uygulamanın faydalarından bahsetmek gerektiğini; çünkü, bunu yapmanın Enver Paşa nezdinde tüm ittihatçılara bir borç olduğunu düşünüyorum.

İttihat ve Terakki Cemiyeti, Osmanlı topraklarında yaşayan din, dil, ırk ve cinsiyet fark etmeksizin kanun önünde herkesi eşit kılmayı amaçlamıştır. Bu anlamda, toplumu Osmanlıcılık fikri altında birleştirerek, toprak bütünlüğünün sağlanmasını amaçlamışlardır. Ama bugün, din, dil, ırk ve cinsiyet ayrımı bir kenara şucu, bucu ayrımı yapılarak toplumda farklı partiye destek verenlerin birbirinden gitgide uzaklaşmasına, hatta birbirlerinden nefret etmesine neden olan bir iktidar ve muhalefet anlayışı mevcuttur. Aynı dilde konuşan, çoğunlukla aynı dini benimsemiş ve hatta aynı milletin insanları olan Türk milletinin mensupları birbirleriyle “Sen AKP’lisin, sen CHP’lisin” kavgası yapmaktadır. Hiç şüphesiz ki bunu tetikleyen siyasetçilerin bizzat kendisidir. İttihat ve Terakki zamanında yahut milli mücadele ve sonrasında akıllara gelen “Ulus-Devlet” anlayışı tam anlamıyla hayata geçirilmiş olsa, buna ilişkin ıslahatlar ve devrimler tamamlanmış olsa hiç şüphesiz, kimse Türk milletinin bireylerini ayrıştırma yoluna gidemezdi. Şimdi yapmamız gereken tek şey, İttihat ve Terakki döneminde “Osmanlıcılık” ile tohumları atılan milli mücadele dönemi sonrasında ise Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, kendini Türk Milletinin bir parçası hisseden herkesin Türk vatandaşı olduğu, bir başka deyişle “Türkçülük” fikriyle fidana dönüştürülen “Ulus-Devlet” anlayışını güçlü bir ağaca dönüştürmektir.

Yine bakıyoruz ki günümüzde asker ve polisimiz Türk milletinin polisi olmaktan çıkmış, hükümetin polisi ve askeri olmaya zorlanmaktadır. Yine İttihat ve Terakki döneminde Enver Paşa’nın tavırlarını günümüze uygulamamız gerektiği aşikârdır. Nitekim Enver, Edirne kaybedildikten sonra, sırf İngilizlerle kavga etmeyelim diye Edirne’nin kaybedilmesini göze alan diğer paşaların ve hükümet mensuplarının emirlerini “kanunsuz emir” olarak yorumlamış, Edirne’nin hiç savaşılmadan kaybedilmesini vatana ihanet olarak değerlendirmiş ve emri altındaki askerlerine emir vererek Edirne’nin tekrardan Türklere kazandırılmasını sağlamıştır. Bu sayede kendisi “Edirne Fatihi” unvanını almış olsa da yapmış olduğu bu hareket günümüz polis ve askerlerine de kanunsuz emrin ne olduğunu, kanunsuz emir özellikle vatana ihanet teşkil ettiğinde neler yapılabileceğini ve kanunsuz emri dinlemeden vatanın çıkarlarını düşünerek hareket etmenin güzel sonuçlarını açıkça göstermiştir.

Günümüzde Amerikancılık, Rusyacılık ve Çincilik moda olmuş durumdadır. İttihat ve Terakki döneminde ise Kâmil Paşa gibi sadrazamlık yapmış önemli isimlerin İngiliz hayranı ve dostu olduğunu, bu nedenle hiç düşünmeden vatan topraklarını teslim etmek istediklerini biliyoruz. Ancak, İttihat ve Terakki savaşı göze alarak, kimsenin dostu olmadan ve fakat müttefikler elde ederek vatan topraklarını elde tutmanın yollarını aramıştır. Vatan topraklarını bir bütün olarak elde tutmanın sosyolojik formülü olarak kanun önünde eşitliğin sağlanmasını görmüşlerdir, ancak dış politikada bu amaca yönelik olarak kimseye Türk vatanı ve milleti konusunda taviz vermemeyi ilke olarak benimsemişlerdir. Günümüzde de maalesef, Amerika’nın emperyalist planlarından korunmak için Rusya emperyalizmini kendisine dost olarak kabul eden veya öbür türlü Rus emperyalizmine karşı Amerikanın dostluğuna sığınan insanlar bulunmaktadır. Ancak yöntem İttihat ve Terakki Cemiyetinden beri bellidir. “NE İNGİLİZ, NE AMERİKAN, NE RUS EMPERYALİZMİ; YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ!”

Özetle, bugün Türkiye’nin kurtuluş yolunu bulmamız için, yeniden bir formül inşa etmemize gerek bulunmamaktadır. İttihat ve Terakki Cemiyeti ile başlayan ve milli mücadelede Atatürk ile olgunlaşan ve uygulanan fikirler günümüz koşullarına uyarlanarak uygulanırsa Türkiye’nin kurtuluşa ve kuruluşa erişeceği açıktır. Bu sayede Edirne Fatihimiz, Enver Paşa nezdinde tüm ittihatçıları anıyor, ruhları şad olsun diyoruz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!