Fed faizi değiştirmedi, Powell faiz artışı yok dedi ve bilanço daraltma hızı değişti

featured

FED, politika faizini geçen Temmuz ayından bu yana ki seviyesi %5,25-5,50’de değiştirmeden sabit tuttu ancak faiz indirimi beklentilerini “öldürmedi.” Toplantı notları içinde %2 hedefine ulaşmak için kararlılık tekrar edildi. Powell, Mart toplantısında faiz oranlarını düşürmeye “bu yılın bir noktasında” başlamanın muhtemelen uygun olacağı sözlerini Çarşamba gecesi tekrarlamadı.

Son gelen ekonomik veriler faiz indiriminin bu sene zorlaştığına işaret ediyor. Hızı %1,6’ya inerek yavaşlayan bir ABD ekonomisi var ancak durgunluk sınırında değil. Enflasyon ise geçen yılki hızlı gerilemesinin ardından %3,5 civarında yapışkan görünüyor.

Piyasa sene başındaki 6-7 indirim beklentisini 1’e indirdi; hatta faiz artışı gerekebileceği yönündeki sesler de yükselmeye başladı. Ancak Powell’ın net açıklamasına göre FOMC bir sonraki adımın faiz artırımı olmasını beklemiyor. FOMC’nin nokta grafiğindeki medyan faiz tahminlerine göre, Banka halen bu yıl üç faiz indirimi öngörüyor. Ancak bu tahminler “eski” verilere dayanıyor.  FOMC üyeleri Haziran ayındaki toplantıda bu tahminleri güncelleyecekler. Ve muhtemelen çoğu Fed gözlemcisinin beklediği gibi sadece bir indirim gösterecekler.

Buna karşın toplantıdan çıkan karar daha önceden işaret edildiği gibi, bilanço daraltma hızının, başa ifadeyle sıkılaşma hızının düşürülmesi. Haziran ayından itibaren aylık 95 milyar dolar olan miktarsal sıkılaştırma (QT) hızı 55 milyar dolara gerileyecek.  Düşüşün kaynağı QT’de kompozisyon değişikliği.  Aylık 60 milyar dolar olan Hazine kâğıtları 25 milyar dolara iniyor. MBS (mortgage-backed securities ) ise aylık 30 milyar dolar ile sabit kalıyor.

Powell’ın bir sonraki adımın faiz artışı yönünde olması olasılığı düşük dedikten sonra ABD tahvil ve hisse senedi piyasalarının verdiği olumlu tepki uzun sürmedi. Keza Powell bu yıl faiz indirimine gidileceğinin sinyalini açıkça vermedi. Aksine merkez bankacılarının enflasyonun aşağı yönlü seyrine yeterince güven duyarak politikayı gevşetmeyi düşünmelerinin muhtemelen daha uzun zaman alacağını söyledi. Bu mesajın anlaşılmasının ardından hisse senetleri günü düşüşle bitirdi. Hazine getirileri ilk rallinin bir kısmını geri verdi ve politikaya duyarlı iki yıllık getiri %5 eşiğinin altında kaldı.

Şimdi dikkatler Cuma günü açıklanacak istihdam verisinde. Ve tabi izleyen haftalarda gelecek enflasyon detaylarında.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!