Ercan Çalışkan
Ercan Çalışkan

Memleketi bunlar yönetiyor ha!

Memleketi bunlar yönetiyor ha!

Bugün ilk iş olarak Emekli Öğretmen’i aradım. Yeğenimin mesajını ilettim.

─ Yeğenim, sana hem selam hem de haber gönderdi. “Artık emekli oldu. El alemi sorguya çekmekten vazgeçsin. Sahilde keyif yapsın.” diyor.

Gevrek gevrek güldü.

─ Sen de ona selam söyle. Merak etmesin ben sahilde dolaşmayı da ihmal etmiyorum; memleketin ahvaline bakmayı da. Bu ahvale bakarken, “Amma da çok sipariş veriliyor, para yok diyenler bir baksın, her yer kurye dolu.” diye kahvede herkesin söylediği cümlelere bakmaktansa, mesela Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre Türkiye’de 2020 yılında kayıtlı işçilerin yüzde 42’sinin asgari ücretle çalıştığını, 2018 yılında bu oranın yüzde 36,2 olduğunu, Avrupa ülkelerinden Belçika’da ise bu oranın sadece yüzde 0,9 olduğunu, üstelik Belçika’da asgari ücretle çalışanın Türkiye’ye rahat rahat tatile gelebildiğini araştırıp gördükçe ülkem adına tasalanıyorum. Bu bilgilere de  resmi kaynaklardan ulaşıp onların da link bilgisini veriyorum.(1)

Bu arada beni düşündüğü için teşekkür ederim.

Sonra konuyu değiştirdi.

─ Rusya Ukrayna’yı işgal etmiş. Buna ne diyorsun Köşe Yazarı?

─ Ben dış politikayı bilmem ama bu harekâtın gidişatı ve sonu ne olursa olsun, bundan en çok zararı gören biz olacağız. Bunu bilir, bunu söylerim.

─Yani bu konuda yazmayacak mısın? O zaman kesin sosyal medyayı kasıp kavuran “enflasyon” komedisini yazacaksın.

Hiç konuşmadan, pat diye kapattım telefonu. İç sesimi çağırdım hemen:

─ Bir daha yazacaklarımı Emekli Öğretmen’e önceden haber verirsen seni iç sesim olmaktan azledeceğim!

*

Muhakkak siz de duymuşsunuzdur. AKP’nin Grup Başkan Vekili Sayın M. Emin Akbaşoğlu’nun müthiş enflasyon hesabından söz ediyorum.

Programın sunucusunun hesaplama hatası yaptığı konusundaki uyarısına rağmen Sayın Vekil canlı yayında şunları söyledi:

“Türkiye’de yaşadığımız Avrupa ile Amerika ile kıyas etmek gerektiğini sonuç itibarıyla Türkiye’yi etkileyen Türk insanını etkileyen kriz olmadığını… Dolayısıyla bugün 150 Euro’ya dolan bir poşet Fransa’da, Almanya’da 750-800 Euro’ya doluyor. Dolayısıyla yüzde 6-7 oranında, yani yüzde 1’ler dolayındayken altı yedi kat artış oldu.” (Anlatım bozuklukları fark ediyorsanız bana bir şey söylemeyin. Bulun Sayın Vekil ve Grup Başkan Vekili’nin twitter hesabını ona söyleyin. Ben onun ağzından çıktığı gibi yazıyorum.)

Daha önce dinlemediyseniz, isterseniz “AK Partili Muhammet Emin Akbaşoğlu’ndan Enflasyon Açıklaması” yazarak YouTube’da arayıp dinleyin, isterseniz aşağıda benim verdiğim linkten ulaşın ve dinleyin.(2)

Siz ne hissettiniz bilmiyorum ama ben bu konuşmayı ilk dinlediğimde resmen şoke oldum. Bu beyefendi, önce Sayın Cumhurbaşkanı’nın tensipleriyle binlerce oy alarak milletvekili olmuş, sonra yine Sayın Cumhurbaşkanı’nın tensipleri ve bu defa milletvekillerinin oylarıyla meclis grup başkan vekili olmuş ve ülkemizi yöneten şablonun içinde önemli bir yere gelmiş.

Sözün özü bizi yönetenlerden biri.

Konuşmasının bir yerinde kaynak da gösteriyor: Bir yakını…

Valla, benim yeğenin kuryeleri, telefoncu amcaların “göster bakalım” telefonları, bizim gelinin alışveriş merkezi örnekleri bile Sayın Vekil’in kaynağının yanında çok masum, hatta çok bilimsel.

Geçen haftaki yazımda (3) yer verdiğim Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir’in, İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı’nın görüşlerinin bende oluşturduğu şoku henüz atlatmadan bu son açıklama bana çok ağır geldi.

Bir de üstüne üstlük söylediklerini savunması yok mu? İsterseniz aşağıdaki linkten izleyin.(4) O başka bir garabet. Çok mu zor “Özür dilerim, dikkatsizliğime geldi.” demek… O da cehaleti ortadan kaldırmaz ama en azından daha kabul edilebilir olur.

Yaptığı savunmada  “Avrupa’da da, dünyada da gerçekten son 40-50 yılın en büyük fiyat artışlarının da olduğunu, enflasyon oranlarının arttığını, bununla beraber bazı ürünlerde de 4-5 kat fiyat artışının söz konusu olduğunu beyan etmiştim.” sözü yine Avrupa’ya getirmesi yok mu? Öldürdü beni!

Yahu kardeşim.

Almanya’da geçen yıl benzin 1,8 Euro iken bu yıl 1,97 Euro. Fark yaklaşık %10. Hatta bir ara 2,03 olmuştu. Bir yıllık artış diyelim ki %20…(5) Türkiye’de ise 1 Ocak 2021’de 7,20 TL olan benzin şimdilik 15,14 TL. Artış oranı %100’ün üstünde.

İnsan bu karşılaşmayı yaparken utanır…

Gerçi Sayın Cumhurbaşkanı’mız, “Amerika’ya bak enflasyon felaket, Avrupa aynı; aradığınız gıda ürünlerini bile bulamıyorsunuz oralarda.”(6) diyerek o da dikkatimizi Avrupa’ya çekmişti ya neyse…

Gözlerimi kapadım. Bütün bunları düşündüm.

                “Memleketi bunlar yönetiyor ha!” dedim kendi kendime. “

 

++

(1)          https://tr.euronews.com/2021/11/12/turkiye-ve-avrupa-ulkelerinde-asgari-ucretle-cal-san-oran-ne-kadar

(2)          https://www.youtube.com/watch?v=Di3xYBrfqZc

(3)          https://haberiniz.com.tr/kose-yazilari/tabii-kolaysa-20022022

(4)          https://www.youtube.com/watch?v=dolzVJ1unh8

(5)          https://tr.tradingeconomics.com/germany/gasoline-prices

(6)          https://t24.com.tr/video/erdogan-amerika-ya-bak-enflasyon-felaket-avrupa-ayni-aradiginiz-gida-urunlerini-bile-bulamiyorsunuz-oralarda, 44878

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!