Ercan Çalışkan
Ercan Çalışkan

TABİİ KOLAYSA

İbretlerle dolu zaman tüneli

Bu defa “Emekli Öğretmen” yazıya başlamadan aradı. “Geçen hafta aleyhimde atıp tutmuşsun. Seni gizli kamera ile izlediğimi ima etmişsin. Bak, bu defa baştan arıyorum. Yok öyle kamera mamera!” dedi.
İç sesim girdi araya: “Kamera yoksa yazıya başlamadığını nereden biliyor bu öğretmen?” diye sordu. “Evet ya, bu defa haklı iç sesim.” düşüncesi aklıma henüz ayak basmışken iç sesim kıkırdayarak kaçtı. O zaman jeton düştü bende! Her şeyi haber vereni niye dışarda arıyorum ki tam da içerde!
Bu müthiş buluşun keyfini yaşayamadan Emekli Öğretmen devam etti:
“Öğretmenlik bitmiyor Köşe Yazarı! Bu hafta da okurlarına bir sorum var:
Bir yetkili, 15 Şubat 2022’de ‘Elektrik üretimi ve dağıtımı kamulaştırılarak devlet eliyle yapılsın. Dağıtım şirketlerinin mali konular ve satın alma işlemlerinde de yetki yeniden TEDAŞ’a verilsin.’ diyorsa; ertesi gün aynı yetkili ve arkadaşları Meclisteki araştırma önergesine red oyu veriyorsa bu durumda hangisi doğrudur?
A) Elektrik üretimi ve dağıtımı kamulaştırılarak devlet eliyle yapılsın tezinde tutarlı davranmaktadır.
B) Mali konular ve satın alma işlemlerinde de yetki yeniden TEDAŞ’a verilsin görüşüyle verilen ret oyu tutarlıdır.
C) “Dün dündür, bugün bugündür felsefesi çok doğru bir düşünme yöntemidir.
D) “Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu” deyimi sanki bu örnek için söylenmiş bir deyimdir.”
Emekli Öğretmen’e bakar mısınız? Adam eski dershanecilik günlerini hatırladı yine. Zaten hiç unutmadı ki? Her muhabbetimizde illa o konudan bahseder. Neyse hatırını kırmayayım. Dostluğumuz yarım asrı devireli çok oldu. Okurlarıma sorayım:
Sevgili okurlarım, ne dersiniz, hangi seçenek doğru?
Bana bakmayın, ben cevap vermem. Sorar geçerim, gerisi Emekli Öğretmen’le sizin aranızda…
Cevap vermem ama yine de araştırırım.
Mesela AKP Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, “Eğer bugün elektrik pahalıysa bunun sebebi muhalefettir, geçmiş zamanlardaki ihmaller ve yanlış politikalardır.” dedi.(1)
Beyefendi milletvekili, kendi ifadesiyle 120 bin Konyalının oyunu alarak Meclise gitmiş.
O bilmeyecek de ben mi bileceğim?
Sayın Vekil, yukarıdaki konuşmaDA “Geçen bir arkadaşımızı tiye aldılar. Belki kendisini tam ifade edemedi.” diyerek neden yaptığının gerekçesini de açıklıyor. Bu cümleyi okur okumaz yaptığım araştırmada karşıma bir başka Sayın Vekil çıktı.
Baştan yazayım da yanlış anlaşılmasın. Benim İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı’yı tiye almak gibi bir niyetim ya da hedefim yok. Cümle Sayın Konya Milletvekilinin… Ben haberi veriyorum sadece. İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, bir televizyon kanalında hayat pahalılığının ve zamların sebebinin muhalefet olduğunu söylemiş. Meğer bu söyledikleri de sosyal medyada tiye alınmış. Ben YouTube’a girdim, izledim. İsterseniz siz de YouTube’un arama kısmına vekilin adını yazın, bulup izleyin, isterseniz de benim dipnotta verdiğim linke tıklayın.(2)
Aslında bu iki vekilimiz zamları savunmuş da Sayın Cumhurbaşkanımız, Büyük Çamlıca Camisinin önünde cuma çıkışında, elektrik ve doğalgaz faturalarındaki yüksekliğe yönelik eleştirilere yanıt vermiş ve muhalefetin yaygara kopardığını söyleyerek zamları savunmuş. “Ayrıca “Batı’da şu anda elektrik fiyatları, doğalgaz fiyatları nerelerde… Bizde ise biz vatandaşımızı rahatlatabilmek için elimizden gelen her türlü indirimi uyguladık ve uygulamaya devam ediyoruz.”
Cümlelerdeki anlatım bozuklukları için kusura bakmayın. Sayın Cumhurbaşkanımız’dan aktarılan cümleleri olduğu gibi aldım.
Ben şahsen iki vekilin değil, Cumhurbaşkanımızın görüşlerine ikna olacaktım ama iç sesim “Şu Batı’daki fiyatları bir öğren de ondan sonra ikna ol!” dedi.
Ben de baktım. Elektrik fiyatlarında en yükseği olan Almanya’da asgari ücret 2022 yılında zamlanmış. En düşük asgari ücret ortalama 1459 Euro.(3) Elektriğin kw ücreti ise 0,318 Euro.(4)
Türkiye’de asgari ücret, 4250 TL,(5) 1 kw elektrik, düşük tüketimde 1,37 TL. Aylık tüketimleri 210 kWh’ın üstünde olan meskenlerde ise 1 kw’si 2,06 TL.
Önce Sayın Cumhurbaşkanımız gibi baktım. Bizim yeğen de öyle bakıyor. Almanya’nın elektrik fiyatını TL’ye çevirdim. “Vay be! Bizim üç dört mislimiz.” diye gurur duydum. Sayın Cumhurbaşkanımız’ın “Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz.” cümlesini keyifle onayladım.
Derken…
İç sesim bir hesap uzattı önüme: Almanya’da asgari ücretli bir işçi bir aylık çalışmasıyla 4.588 kw elektrik alabilir. Türkiye’deki asgari ücretli ise düşük tüketimde 3.102, yüksek tüketimde 2063 kw elektrik alabilir.
Şimdi Sayın Cumhurbaşkanımız’ın ““Ayrıca “Batı’da şu anda elektrik fiyatları, doğalgaz fiyatları nerelerde…” ve “Vatandaşımızı enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyeceğiz.” cümlelerini bir daha okuyup keyif almaya devam et bakalım.
Tabii kolaysa…

(1) https://www.yenicaggazetesi.com.tr/bugun-elektrik-pahaliysa-bunun-sebebi-muhalefettir-akp-konya-milletvekili-haci-ahmet-ozdemir-milletvekili-vallahi-billahi-de-boyle-dedi-510281h.htm
(2) https://www.youtube.com/shorts/VaHh7tD1U_0
(3) https://www.google.com/search?q=Almanya+asgari+%C3%BCcret+2022&sxsrf=APq-WBv7lfsjA_UFZ5ynTZt5ReMi_SU4Xg%3A1645097413788&ei=xTEOYvzBL9mExc8Pj-m-sA0&oq=Almanya+ve+Bel%C3%A7ika+g%C3%BCnl%C3%BCk+asgari+%C3%BCcret&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAEYAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwAzIHCAAQRxCwA0oECEEYAEoECEYYAFAAWABgqCBoAXABeACAAQCIAQCSAQCYAQDIAQjAAQE&sclient=gws-wiz
(4) https://tr.globalpetrolprices.com/Germany/electricity_prices/
(5) https://www.bloomberght.com/2022-icin-asgari-ucret-4-bin-250-tl-oldu-2294450https://www.gazetevatan.com/ekonomi/1-kw-elektrik-kac-tl-kademeli-tarife-hesabina-gore-210-kw-elektrik-ne-kadar-2022-2017958

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!