Şii İslam ile Sünni İslam Karşı Karşıya

Şii Din adamı Şeyh Nimr’in Suudi Arabistan’da idam edilmesi üzerine bu ülke ile İran arasında gerilim zirveye vurdu. Suriye, Irak, Hizbullah derhal İran’ın yanında pozisyon aldı. Sudan ve Bahreyn de Suudi Arabistan’ın yanında yer alarak İran’la diplomatik ilişkilerini kesti. Birleşik Arap Emirlikleri de Suudi Arabistan’ın yanında yer aldığını açıkladı.
 
Uzun zamandan beri İran ile Suudi Arabistan Ortadoğu’da birbirlerine karşı ciddi bir nüfuz mücadelesi veriyor. Mikro boyutu itibarıyla İran ile Suudi Arabistan’ın mücadelesi, makro boyutu itibarıyla ABD ve Rusya mücadelesidir. ABD-İsrail söylemek istediğini Suudi Arabistan üzerinden söylemektedir. Rusya ise yapmak istediğini İran üzerinden yapmaktadır. İran-Suudi Arabistan mücadelesi sembolik boyutta küresel güç mücadelesidir.
 
İran-Suud eksenli mezhep çatışması kime yarar?
 
Filistin’de birbiriyle karşı karşıya gelmiş Hamas ve FKÖ Filistin davasını güçten düşürmüştür. Irak’ın üçe, Suriye’nin beşe bölünmesi herkesten önce ve her şeyden daha çok İsrail’in işine yaramıştır. Bugün Suriye’de İsrail’in aklından geçirip de yapamadığını IŞİD yapmaktadır.
 
İran-Suudi Arabistan çatışması genel anlamı itibarıyla İslami bir iç savaştır. Sünni ve Şii ülkelerin bir birlerine karşı birbirlerinin kaynaklarının kurutması anlamına gelmektedir. 8-9 yıl süren Irak-İran savaşı hangi işe yaradıysa İran-Suud eksenli mezhep çatışması da aynı işe yarayacaktır.
 
İslam’a karşı İslam Stratejisi
 
Küresel güçlerin stratejik beyinleri, soğuk savaş döneminin “ideolojik” mücadelesinin yerini kültürün aldığını ve küresel dünyadaki mücadelenin “medeniyetler arasında” süreceğini iddia etmişlerdi. Medeniyetler arası çatışmanın maliyetinin ağırlığı Afganistan ve Irak operasyonlarıyla ortaya çıkmıştır. Samuel Huntington’un aksine Bernarde Lewis, yaşanacakları önceden itiraf eder gibi genel manada “medeniyetler çatışması değil, asıl medeniyet içi çatışmalar yaşanacak, İslam kendi içinde çatışacaktır” iddiasını ortaya atmıştır.
 
Putin’in danışmanı Aleksandr Gelyeviç Dugin ise NATO’nun varlığını İslami tehdidin varlığıyla açıkladığını belirterek, Batı ile Rusya’nın siyasal ve stratejik ilişkilerini belirleyen etmenlerin başında İslami tehdidinin geldiğini yazmıştır. Dugin, Yeni Dünya Düzeninin mimarlarının, “tek kaynaklı bir İslami köktenciliğin varlığı ve onun saldırgan gücü”nden söz etmektedirler, diyerek “İslam dünyasının tek kaynaklı olmaktan uzak olduğunu, içinde dinsel, tarihsel, kültürel akımlar yönünden ve gelişme biçimleri açısından farklılıklara” özellikle dikkati çekmiştir.
 
Ortadoğu Şii-Sünni çatışması kaldıramaz!
 
İran Cumhurbaşkanı Ruhanieleştirinin yanıtı kafa kesme değildir” diyor. Doğru söylüyor ama bunu Suudlardan önce kendi kendisine söylemelidir. İran ile Suudi Arabistan’ın idamlar konusunda birbirlerinden hiç bir farkları yoktur. Her iki ülkede de idam rutin bir olgudur. Özellikle İran, Cin’den sonra dünyada en fazla idam yapan ülkedir. Her iki ülkede de gerçekleştirilen idamlar büyük ölçüde hukuki değil siyasidir. İran ve Suudi Arabistan idamlarıyla, kafa kesmekle gerçekte İslam’ın imajını infaz etmektedirler.
 
İran’ın Şii din adamının idam edilmesi üzerine ortaya koyduğu tepki riyakârcadır. Suudi Arabistan ve onu destekleyen ülkeler de adeta bu gerilimi bekliyormuş gibi hemen blok halinde mevzi almaları İslam ülkeleri arasında durumun ne kadar kritik olduğunu gösterir.
 
İran bütünüyle Ortadoğu bölgesinde güçlü bir Şii hilal yaratarak bölge üzerinde hâkimiyetini pekiştirmeye çalışmaktadır. İran fiilen Yemen’e, Lübnan’a, Suriye’ye, Irak’a ciddi güç aktarımından bulunmuştur. Bölge ülkelerinin zaaflarını İran başarılı biçimde kendi nüfuzunu yaygınlaştırmak için kullanmaktadır.
 
İran “Şii” dünyasını, Suudi Arabistan ise “Sünni” dünyasını bloke edebilmek için meydana gelen her krizden yararlanmaya çalışmaktadır. İslam ülkeleri birbirlerinin gırtlaklarken eli iyice boş kalan İsrail ise icraatlarına devam etmektedir. Allah Filistinlilerin yardımcısı olsun!
 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!