Veteriner Hekimler Olmadan!..

Veteriner Hekimler Olmadan!..

Hayvancılık, ekonominin ve kırsal kalkınmanın temeli olup gıda güvencesi açısından stratejik bir sektördür. Sürdürülebilir bir hayvancılık ise, uygun yetiştirme tekniklerinin geliştirilmesi ve genetik ilerlemenin sağlanması kadar mevcut hayvan varlığının sağlıklı kılınması ile mümkündür. Bunun yanında gıda kaynaklı hastalıklar ve zoonozlar insan sağlığı açısından hayati öneme haizdir. Bu yüzden veteriner bilimleri ve mesleği gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tüm toplumlar için önemlidir.

Veteriner hekimler mezun olduklarında tıpkı beşerî hekimler gibi meslek yemini ederler. Bu yemin, etik ve deontolojik bir özellik taşır. Veteriner hekimler mesleklerini yeminlerine bağlı kalarak, hayvan sağlığını ve refahını korumak, hayvanların ıstıraplarını dindirmek, halk ve çevre sağlığını korumak için çaba harcarlar. Veteriner Hekimliğin ilk akla gelen görevi hayvan sağlığını korumak olarak bilinse de halk sağlığı konusunda sağlayacağı katkılarda en az onun kadar önemlidir.

17,8 milyonunu sığır,46,1 milyonu koyun,12,3 milyonu keçi,183 bini manda olmak üzere toplam hayvan varlığımız 76,2 milyon baştır. Hayvansal üretim için hayvan sayısı önemli olmakla birlikte esas olan birim başına alınan verimi yükseltmek ve sağlıklı hayvanlara sahip olmaktır.

Ülkemizde Veteriner Fakültesi sayısı 32 olup, her yıl 3000 civarında mezun vermektedir. Son beş yılda 13.280 veteriner hekim mezun olmuş iken aynı dönemde kamuda sadece 2179 kişi istihdam edilmiştir. Başka bir şekilde her yıl istihdam edilmeyi bekleyen veteriner hekim sayısı artmıştır. Bu yıl itibariyle 13 bin civarında veteriner hekim ise istihdam edilmeyi beklemektedir.

Şap, tüberküloz, bruselloz, şarbon, kuduz, kuş gribi, yalancı tavuk vebası gibi birçok hastalık ülkemiz hayvancılığını tehdit etmektedir. Öte yandan binlerce veteriner hekim istihdam edilmeyi beklemektedir. İstihdam edilmeyi bekleyen veteriner sayısının her geçen yıl artması veteriner ihtiyacının olmamasından değil, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere veteriner hekim istihdam etmesi gereken kamu kuruluşlarının veteriner hekimlik mesleğinin hayvan ve insan sağlığı ile çevre ve gıda güvenliği/güvencesi açısından önemini kavrayamamış olması ve yanlış personel politikaları sonucudur.

Bir tarafta istihdam bekleyen 13 bin civarında veteriner hekim, diğer tarafta kazanılmış özlük haklarının düzeltilmesini bekleyen ve sesini iktidara duyuramayan binlerce kamuda çalışan veteriner hekim. Halk sağlığı, insan sağlığı, çevre ve gıda güvencesi açısından stratejik öneme haiz veteriner hekimlik mesleğinin sorunlarının çözümü için veteriner hekimlerinin sorunları görmezden, duymazdan gelinemez. Bu konudaki önerilerimiz şunlardır.

• Tarım ve Orman Bakanlığı doğru bir planlama ile acilen 5000 veteriner hekim istihdam ederek, her yıl milyonlarca ekonomik kayıplara sebep olan hayvan hastalıkları ile etkin mücadele etmeli, halk sağlığı ve görev alanına giren veteriner hekimlikle ilgili diğer görevlerini eksiksiz yerine getirmelidir.

• Yerel idareler ve ilgili Bakanlıklar hayvan hakları ve sosyal bir sorun haline gelmiş başıboş köpek sorununun çözümü için gerekli sayıda veteriner hekim istihdam etmelidir.

• Kamuda istihdam edilecek veteriner hekimler KPSS sınavı ile değil, Veteriner Hekimliklere özgü mesleki bir sınava tabi tutularak işe alınmalıdır.

• Veteriner Fakültesi öğrencileri de üniversitelerin İntörn yönetmeliği kapsamına alınarak, tıp fakültelerinde olduğu gibi İntörn maaşından yararlandırılmalıdır.

• Veteriner Hekimlerin 1946 yılından beri her yıl için aldıkları “60 gün yıpranma payı” kazanılmış hakları olduğu halde 2008 yılında geri alınmıştır. Bu hakları iade edilmelidir.

• Veteriner hekimler sağlık çalışanı olmasına rağmen, diğer sağlık çalışanlarının (Doktorlar, Eczacılar, Diş Tabipleri) yararlandığı fiili hizmet zammından 2006 yılından beri mahrum bırakılmışlardır. Bu haklarından yeniden yararlanmaları için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

• Tabip ve Diş Tabiplerinin emeklilerine 6 ayda bir değişmek kaydıyla her ay 2000-2500 TL ye varan ek iyileştirmeler yapılmıştır. Bu iyileştirmelerden Veteriner Hekimler de yararlandırılmalıdır.

Son söz olarak diyoruz ki; Veteriner Hekimler olmadan “Sağlıklı Hayvan, Sağlıklı Gıda, Sağlıklı İnsan” hedefine ulaşamayız.

 

Veteriner Hekimler Olmadan!..

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!