1. Haberler
  2. Gündem
  3. Trump, Husilere yönelik hava saldırısını son anda durdurdu

Trump, Husilere yönelik hava saldırısını son anda durdurdu

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Suudi Arabistan'ın talebi üzerine Yemen'deki İran destekli Husilere yönelik hazırlanan hava harekâtını son anda askıya aldığı bildirildi. ABD basınında yer alan habere göre saldırı planları hazırlanmış, hedefler seçilmiş ve savaş uçaklarına mühimmat yüklenmişti; ilk dalga başlamak üzereyken Trump karardan vazgeçti.

featured

Habere göre yaz aylarında Husilerle yeniden çatışmaya giren Suudi Arabistan, haftalardır Washington’dan destek istiyordu. Trump’ın perşembe günü Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefonda görüştüğü, Veliaht Prens’in ilerleyen Husileri durdurmak için ABD müdahalesi talep ettiği aktarıldı. Bir gün önce danışmanlarına saldırıya karşı olduğunu söyleyen Trump’ın bu görüşmenin ardından Pentagon’a hazırlık talimatı verdiği, ancak pazar günü yeniden fikir değiştirerek harekâtı ertelediği belirtildi.

Beyaz Saray Basın Ofisi konuya ilişkin resmî yorum yapmadı. Adı açıklanmayan üst düzey bir yetkili, ABD’nin Suudi Arabistan ile savunma anlaşması bulunduğunu ve müttefiklerini savunmaya devam edeceğini söyledi. Trump ise Fox News’e yaptığı açıklamada İran konusunda “karar verme aşamasında” olduğunu belirtti ve Husilerin ABD ile savaşmama konusunda anlaştığını ifade etti.

Washington’da görüş ayrılığı

Habere göre Trump’ın yakın çevresindeki bazı isimler, İran ile süren savaşın orduya getirdiği yük nedeniyle Yemen’de yeni bir cephe açılmasına karşı çıkıyor. Bazı askeri yetkililer ise İran savaşında Riyad’ın desteğine ihtiyaç duyulduğunu savunuyor. Suudi yönetiminin mayıs ayında hava sahasını ve üslerini ABD’ye kapatarak Hürmüz Boğazı’ndaki tanker refakat planını fiilen durdurduğu hatırlatıldı.

2014’ten bu yana Yemen hükümetiyle savaşan Husilerin Babülmendep Boğazı çevresinde ilerlemesi küresel enerji piyasaları açısından risk oluşturuyor. Washington’daki Arap Körfez Devletleri Enstitüsü’nden Gregory Johnsen, New York Times’a yaptığı değerlendirmede Husi karşıtı cephenin birbirinden çok farklı, hatta çelişen hedeflere sahip gruplardan oluştuğunu ve bu grupların Husilerden çok birbirleriyle mücadele ettiğini söyledi. Johnsen, koalisyonu bir “Frankenstein” yapıya benzetti.

2025’teki harekât

ABD, 2025 baharında Kızıldeniz’de seyrüsefer güvenliğini sağlamak gerekçesiyle Husilere yönelik 50 günü aşan bir hava harekâtı düzenlemiş ve binden fazla hedefi vurmuştu. Harekâtın ilk ayında yaklaşık 1 milyar dolarlık mühimmat kullanılmış, her biri yaklaşık 67 milyon dolar değerindeki iki F/A-18 Super Hornet uçak gemisinden denize düşmüştü. Trump, yaklaşık iki ay süren operasyonun ardından Husilerin gemilere saldırmayacağına söz verdiğini açıklayarak ateşkes ilan etmişti.

Yetkililere göre Husiler o tarihten bu yana kapasitelerini yeniden toparladı; yeni bir harekâtın ABD gemilerini yeniden hedef haline getirebileceği ve bölgesel enerji taşımacılığını aksatabileceği değerlendiriliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Haberiniz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!