Yusuf Dülger
Yusuf Dülger

Kurtuluş Savaşı’nda Konya – 4 –

Milli Mücadele’de Konya Mitingleri:
 
İtilaf Devletleri’nin İzmir, İstanbul, Adana gibi illerimizi işgal etmeleri Konya halkını etkilemiş, Konyalılar buna mitingler yaparak tepki vermiştir. Bu mitinglerden ilki 12 Eylül 1919 günü yapılmıştır. Sivaslı Ali Kemali Efendi, Hadimli Mehmet Vehbi Efendi, Yalvaçlı Ömer Vehbi Efendi, Gilistralı Hacı Tahir Efendi bu mitingin başındadırlar. Bu miting işgalciler ve Vali Artin Cemal üzerinde büyük etki yapmış, Miting’den kısa bir süre sonra (26 Eylül 1919 günü) vali, bir yük treninin vagonlarındaki un çuvallarının arasına gizlenerek İstanbul’a kaçmıştır.


 
Konya’daki ikinci miting 8.1.1920 günü, Konyalı 5.000’i aşkın kadının katılımıyla Şerafettin Camii önünde yapılmıştır. Kadınlar önce Şerafettin Camii’nde şehitlerimiz için mevlit okutmuş, ardından mitingi yapmışlardır. “Anadolu Kadınları Müdafaa i Vatan Cemiyeti Konya Heyet i Merkezi”nin düzenlediği mitingin sonunda kadınlar bir de bildiri yayınlanmışlar; bildirinin birer suretini şehirdeki İngiliz, İtalyan ve Fransız temsilcileri ile Fahrettin Altay’a vermişlerdir. Bildiride Türklerin bağımsız yaşadığına ve insan haklarına dikkat çekilmiştir. Bu mitingi, sırf “Kadınlar Mitingi” olması bakımından Türkiye’de bir ilktir. Bildiride 19 kadının adı-imzası vardır.


 
Konya’daki üçüncü miting 11.1.1920 Cuma günü namazdan sonra hükümet meydanının önünde toplandı, konuşmalar yapıldı, İtalyanların Öğüt Gazetesini kapatması protesto edildi. Şehir halkı ve esnafın katıldığı bu miting, 15.000 kişi katılımıyla Alaeddin Tepesi’nde yapıldı. Öğüt Gazetesi’nin kapatılması, Müdüfaa-i Hukukun Hukuk’un çalışmalarını açıktan sürdürmesi milli duyguları artırdı; halk 13.1.1920 Cuma günü camiden çıkan halk dördüncü miting için Hükümet Binası’nın önünde toplandı. Miting olaysız sona erdi.
 
Konya’da 5. bir miting daha yapıldı. 22.3.1920 günü Alaeddin Tepesi’nde yapılan miting için önceden hazırlıklar yapılmıştı. Halk, Kapı, Aziziye, Sultan Selim, Şerafettin camilerinden aldıkları Sancaklarla, dört ayrı koldan Alaeddin Tepe’sine yürüdü. Mitingin ilk konuşmasını Ali Kemali hoca yaptı. Sonra diğer hocalar “zevat” konuştu, İstanbul’un işgali kınandı, bir de protesto bildirisi yayınlandı. Halk geldiği merkezlere gruplar halinde döndü, miting olaysız sona erdi.
 
Kaynak: Ahmet Avanos, a.g.e. sf. 38, 39 vd.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!