Etlik Şehir Hastanesi’nin açılış töreni yapıldı. Çok güzel bir açılıştı. Artık bir atasözü haline gelen “İtibardan tasarruf olmaz.” sözüne tam bir örnek oluşturmuştu yapılanlar.
Gurur duyduk yapılanlarla!..
O gün hasta başvuruları aksamış, randevularda ciddi sorunlar olmuş. Bunların sözü mü olur? Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi, Etlik Şehir Hastanesi’nin hasta yükünü alacak kaygısı ile kapanmış, önemli mi sanki?
Etlik Zübeyde Kadın Sağlığı Hastanesi, Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ulucanlar Göz Hastanesi de Etlik Şehir Hastanesi’ne taşınmış, ne gam?
Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi’nin taşınması son anda durdurulmuş yetmez mi?
Böyle büyük bir açılışı, böyle eften püften(!) nedenlerle gölgelemeye kalkar mıyım hiç?
***
Abartısız ve net söylüyorum: Ülke için yapılan yatırımlara, hele hele sağlık alanında yapılanlara tek sözüm olmaz.
Böyle yatırımlarda benim sözüm, ihale sistemine ve Yap İşlet Devret uygulamasındaki gizliliğe…“Nedir bunun ekonomik boyutu?” sorularına verilen “ticari sır!” cevabına…
Bu duygu ve düşüncelerle Sayın Cumhurbaşkanı’mızı dinlerken birden kulağıma “Özellikle sırf daha iyi arabaya binmek, daha yeni telefon alabilmek, sırf daha çok konsere gidebilmek gibi süfli heveslerle başka ülkelerin başka toplumların kapısına varanlara acıyarak bakıyoruz.” cümlesine takıldım.
Belli ki Cumhurbaşkanı’mız, inanarak konuşuyor. En azından ben öyle umuyorum.
İyi de saraydaki, pek çoğu üç beş maaş alan yüzlerce danışmandan hiçbiri, gidenlerle konuşmayı, o konuda bir araştırma yapıp sonuçlarıyla ilgili bilgilendirme yapmayı düşünmez mi?
Bu kadar basit mi Türk gençlerinin ezici çoğunluğunun gözünün dünyanın gelişmiş ülkelerinde olması.
İyi arabaya binecek…
Yeni telefonu olacak…
Daha çok konsere gidecek…
Özetle “Süfli hevesler!”
Bu mudur yani? Hangi bilimsel araştırmada ortaya çıkmış bu gerekçeler? Hangi bilim insanları bu konuda kafa yormuş da Sayın Cumhurbaşkanı’na bu konuda bilgi vermiş.
Peki…
“Acaba bunun nedeni…
Burada yeni mezun ve yeni evlenmiş iki doktorun, iki mühendisin, iki öğretmenin -aile destekleri yoksa- Ankara, İzmir, İstanbul, Bursa, Eskişehir gibi şehirlerde 2+1 ev alabilmesinin İMKÂNSIZ olması olabilir mi? (Bu konuyu araştırdığım yazılarım 1 ve 2 numaralı dipnotta)
Aynı meslektekilerin gelişmiş ülkelerde birkaç ay gibi kısa süre içinde sıfır otomobil alabildiklerini, birkaç senede ev sahibi olabildiklerini bilmeleri etkili olabilir mi?
Ayrıca gelişmiş ülkelerdeki mevkidaşlarının her yıl dünyada pek çok ülkeye gidip oralarda rahatça tatil yapabilmelerine rağmen kendilerinin aynı kalitede bir tatili onlar kadar uzun bir süre yapamamaları kaynaklı olabilir mi?
Burada kariyer basamaklarını çıkarken, hakları olan koltuklara siyasi aidiyetleri olanların oturmalarını içlerine sindirmeyişleri olabilir mi?
Yoksa bunların hepsi, yani sizin uyguladığınız politikalar olabilir mi?
İsterseniz bir de bu açıdan düşünün.
Yok yok! Düşünmeyin de artık gidin…”
…………….
1. <https://www.gunboyugazetesi.com.tr/hadi-bakalim-kolaysa-148241h.htm>
2. https://www.gunboyugazetesi.com.tr/bu-devirde-ev-almak-145215h.htm