Ercan Çalışkan
Ercan Çalışkan

Madem Her Şey Yolundaydı

Madem Her Şey Yolundaydı

Her günkü gibi haberleri izliyordum. Ekranda Sayın Cumhurbaşkanımız göründü ve “3. çeyrekte en büyük yükseliş Türkiye’de.” dedi.

Nasıl yani?” demişim yüksek sesle. Mutfaktan eşim “Kiminle konuşuyorsun?” diye sorunca fark ettim yüksek sesle konuştuğumu. Susup hemen klavyenin başına geçtim.

Neden bu kadar hayret ettim sorusunu cevaplamadan önce ekonomik büyüme, çeyrek büyüme gibi terimleri kısaca açıklayayım isterseniz. Bilgiler Google amcadan: “Ekonomik büyüme, bir dönemden diğerine kıyasla, ekonomik mal ve hizmet üretiminde bir artıştır. Bir yıl, üçer aylık dört dönemde değerlendirilir. Çeyrek bunların üç aylık bir bölümüne denir.” Bu bilgiyle 3. çeyreğin de temmuz, ağustos, eylül aylarını ifade ettiğini de belirtmeliyim.

Benim şaşırıp da “Nasıl yani?” dediğim yerde kalmıştık. Rahmetli Ahmet Mithat gibi anlatımı kesip ansiklopedik bilgi vermişim. Artık konumuza dönebiliriz.

Aslında Sayın Cumhurbaşkanı bu açıklamanın işaretini 21 Eylül’de vermişti. Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Veriler üçüncü çeyrek için çok güçlü yükseliş mesajları veriyor.” demişti. Ben o zaman da şaşırmıştım.

Hemen ,T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı sitesine girdim.  Ayrıntılı büyüme rakamlarına ulaştım. Buna göre yatırımlar yılın 3. çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 22,5 artmış. Makine-teçhizat yatırımları ise yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 23,5, inşaat yatırımları yüzde 14,7, sanayi yüzde 8 büyümüş.

Neyse rakamlara boğmayayım. Aklınıza gelen her alanda büyümüşüz.

Yani kısacası zenginleşmişiz ve Avrupa’da birinci olmuşuz.

Kaynağa baktım: TÜİK, yani Türkiye İstatistik Kurumu.

Hani, ekim döneminde hem istihdam hem işsizlik rakamlarının azaldığını açıklamıştı ya!

Hani Devlet, otoyol ve köprülerin geçiş ücretlerine, çeşitli vergilere yaklaşık yüzde 25 zam yaparken…

Hani Doç. Dr. Aysel Gündoğdu’nun aynı marketten, aynı marka ve aynı miktar ürünlerle hazırladığı “Geçim Sepeti” bir yılda %32,78 artarken…

Yıllık enflasyonu %14 olarak açıklamıştı ya!

Devlet de bu rakamları köprü, otoyol ve vergilerde değil de memur ve memur emeklilerine yapılan zamlarda ölçü almış ve onlara ilk altı ay için toplam yüzde 7.36 zam yapmıştı ya!

Hani 22 Mayıs’ta başkanı bir kez daha yenilenmişti ya…

İşte o kurumdan söz ediyorum.  Rakamlarına ister inanırsınız, ister inanmazsınız ben karışmam.

Avrupa birincisi olduğumuz üçüncü çeyreğin “gerçek” rakamlarını işte bu kurum açıkladı. Bu rakamlara göre yılın 3. çeyreğinde Türkiye ekonomisi yüzde 6,7 büyüme kaydetti. Hele hele sadece bu dönemin rakamı çok müthiş(!): Bu arındırılmış rakam tamı tamına yüzde 15,6.

Tam da burada güzel güzel yazarken kafamı karıştıran iç sesim devreye girdi:

Madem ekonominin üçüncü çeyreğinde her şey muhteşem gitmişti…

O zaman neden Merkez Bankası Başkanı dördüncü çeyrekte görevden alındı?

O zaman neden Maliye Bakanı hiç rastlanmayan bir biçimde “sosyal medyadan istifa etti” de Bakanlar Kurulu’nda “görevden affı” kabul edildi.

Bu işte bir terslik yok mu?”

Ben bilmem dedim iç sesime. Ben yazarım okuyucularım ne derse başım üstüne!

Yorumlar kapalı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!