MELTEM GÜNEŞ / Ankara – Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ali Demir, Türkiye’nin arıcılıkta çok özel bir ülke olduğunu söyleyerek, “Dünyada bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sıradayız, çam balında dünya lideriyiz. Yıllık ortalama 100 bin tonun üzerinde bal üretiyoruz” dedi. Taklit ve tağşişli bal konusunun sektörün en büyük sorunu olduğunu vurgulayan Demir, “Bala dışarıdan şeker şurubu katılması, enzim eklenmesi, gerçek bal ve sahte balın karıştırılması gibi uygulamalarla sahte bal üretimi yapılıyor. Denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi için bakanlıkla sürekli temas halindeyiz. Komisyonlarımız analiz yöntemleri üzerinde çalışıyor” diye konuştu.
Kristallenme doğal
Balın kristalize olmasının doğallığın işareti olduğunu aktaran Demir, “Halk dilinde bu şekerlenme olarak biliniyor ve zaman zaman tüketiciler ön yargılı olabiliyor. Ancak kristallenme balda doğal ve beklenen bir durum” dedi. Demir, TAB bünyesinde oluşturulan bilim komisyonlarından biri olan Arıcılık Ekonomisi Komisyonunun 2025 yılı için balın kilogram maliyetini 325 TL olarak hesapladığını, bunun yalnızca üretim maliyeti olduğunu söyledi. Demir, en ucuz balın 650-750 TL’den satılabileceğini belirtti.
Sektör yaşı 59’a çıktı
Arıcıların yaş ortalamasının 59’a çıktığına da dikkat çeken Demir, “Gençleri ve kadınları arıcılık mesleğine kazandırmak amacıyla destekler veriliyor. Desteklerin yanı sıra; tarım liseleri ve meslek yüksekokullarında da arıcılık bölümlerini artırmak önemli” dedi. Demir, ayrıca “Ballarımızın Tarım Kredi Marketlerine ulaşmasını isteriz. Böylece tüketici arıcımızın ürettiği gerçek bala kolaylıkla ulaşabilir” çağrısında bulundu.