Erzurum Yöresine Ait ‘Gliko’ Yemeği Nasıl Yapılır?

Erzurum Yöresine Ait 'Gliko' Yemeği Nasıl Yapılır?

MasterChef Türkiye’de yarışmacılardan istenen yemeklerden biri de Erzurum yöresine ait ‘Gliko’ oldu. Gliko, kolay bulgur köftesi olarak da bilinir. Peki Gliko yemeği nasıl yapılır? gerekli malzemeleri neler? İşte tarifi…

1 su bardağı köftelik bulgur

1 çay bardağı un

1 adet yumurta

1 tatlı kaşığı tuz

2 su bardağı kaynamış su

Üstü için:

1 kase yoğurt

3 yiyecek kaşığı tereyağı

Pul biber

Sarımsak

GLİKO NASIL YAPILIR?

Köftelik bulguru bir tencerenin içine alın. Ardından bulgurun içine kaynatılmış suyu ve tuzu ilave edin. Malzemeleri ilave edin ve kısık ateşte üzerinde 5 dakika demlenmeye bırakarak ocaktan alın. Ardından üzerini örtüyle sarın ve 10 dakika bekleyin.

Bulguru derin bir kaba alın ve yumurtayı ekleyin. Sonrasında malzemelerin özdeşleşmesi için 5-10 dk boyunca yoğurun. Yoğururken yanınıza bir kase soğuk su alın ve elinizi suya batırıp yoğurmayı sürdürün.

Tekrardan dinlenmesi için 5 dakika bekletip, şekil vermeye başlıyoruz. (isteğe bağlı misket şeklinde veya fındık büyüklüğünde olabilir)

Ardından tencerenin içerisine kaynaması için su koyup, tuz ekliyoruz ve su kaynadıktan sonra şekil verdiğimiz köfteleri içerisine atarak 5 dakika pişiriyoruz.

Daha sonra sunum yapacağınız kabın içerisine çıkarıyoruz.

Köftelerin üzerine sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurdumuzu hazırlayıp döküyoruz ve son olarak da erittiğimiz tereyağını ve pul biberi kavurup döküyoruz.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!