Avukat Melike Karaaslan;”Baro Seçimleri Engelleniyor, Avukatlar Tepkili”

Avukat Melike Karaaslan;

İçişleri Bakanlığı tarafından 02.10.2020’den beri çıkarılan genelgelerle pandemi nedeniyle, baro genel kurullarının yapılmasını ertelendiği biliniyor. Bu duruma avukatların tepkileri çok fazla olsa da, genel kurulların yapılması yönünde dile getirdikleri taleplerin dinlenmediğini belirtiyorlar. Bu konuyla ilgili, Ankara Barosu’na kayıtlı avukatlardan Fatma Melike KARAASLAN ile yaptığımız görüşmede;

“11.07.2020 tarihinde çıkarılan 7249 sayılı kanunla Avukatlık Kanununda değişiklik yapılarak çoklu baro sistemi getirilmişti. Her kesimden avukatın karşı çıktığı, üniter yapıya bile aykırı bu sistemin getirilmesine gerekçe olarak ise baroların seçimlerinin demokratik olmaması ve seçilen organların tüm avukatları temsil etmemesi gösterilmişti.

Ancak şu anda, demokrasinin tanıdığı en temel haklardan olan “seçme hakkı” 02.10.2020 tarihinden beri İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan genelgelerle, avukatların elinden alınmış durumdadır. Genelgelerle, pandemi nedeniyle kamu kurumu niteliğindeki meslek kurumları ile sivil toplum kuruluşlarının genel kurullarının ertelenmesine karar verilmiştir. Bu genelgelerle, siyasi partilerin kongreleri ve toplantılarının erteleneceği belirtilmemiştir. Yani, siyasi partiler pandemi sürecinde “lebalep” bir şekilde kongrelerini ve toplantılarını yapmaya devam etmektedirler.”

“İl barolarının genel kurullarının son rakamı çift olan yıllarda, Ekim ayının ilk haftasında; Türkiye Barolar Birliği genel kurulunun ise bu kurulların yapıldığı Ekim ayını takiben Aralık ayında yapılması Avukatlık Kanunu uyarınca zorunludur. Siyasi partilerin herhangi bir etkinliğinin ertelenmemesi, buna karşılık kamu kurumu niteliği de taşıyan meslek kuruluşlarının genel kurullarının ertelenmesi ise Anayasa’nın 10. Maddesi ile öngörülen “Eşitlik İlkesi”nin en ağır biçimde ihlallerinden biridir. Kanun, normlar hiyerarşisine göre açıkça genelgelerden üsttedir ve çıkarılan genelgelerle kanun ve Anayasa ağır bir şekilde çiğnenmektedir.” diyerek baro genel kurullarının yapılmasının ertelenmesinin hukuka aykırı olduğunu vurgulamıştır.

Bununla birlikte, “Ekim ayından bu yana bu hukuksuzluğa son verilmesi için baro yönetim kurullarının ‘Biz gerekirse kurullarımızı açık havada da yaparız. Tüm pandemi tedbirlerini yerine getirerek genel kurullarımızı yapacağız.’ şeklinde dile getirdikleri talepler karşılıksız kalmaya devam etmektedir. Bu işin ilginç kısmı ise iktidara yakın isimler tarafından kurulmuş olan İstanbul 2. Nolu Barosu tarafından bu duruma hiçbir tepki gösterilmemesidir. Tahminimizce, baroların genel kurulları, hukuksuz bir şekilde, İzmir ve Ankara’da da ikinci baronun kurulmasına kadar ertelenmeye devam edecektir.” şeklinde görüşlerini dile getirmiştir.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!