Yağmur altında taleplerini haykırdılar

featured

Türkiye’nin dört bir yanından bugün, Ankara Ulus Meydanı’na akın eden atanamayan öğretmen “Cumhuriyet’in 100.yılında mülakatsız 68 bin atama” taleplerini haykırdı. 

Sağanak yağış altında gerçekleşen eylemde, “Yusuf Tekin istifa”, “Liyakati unutma, mülakatsız atama”, “Mülakat kalksın, öğretmenler atansın”, “Susma haykır, 68 bin haktır” “Eğitim yanıyor, maliye susuyor” sloganları atıldı. Aniden bastıran sağanak yağış ve dolu nedeniyle ara verilmek zorunda kalınan eyleme yağmurun dinmesiyle devam edildi.

Fotoğraflar: Zekeriya ALBAYRAK/SÖZCÜ

“VERİLEN SÖZLER TUTULMADI”

Atama bekleyen fizik öğretmeni Canan Çakır, öğretmenlerin taleplerini şöyle anlattı:

“Bugün Ankara, ataması yapılmayan öğretmenlerin problemini bu meydanda artık duymak zorunda kalacak. Aylarca yaşamış olduğumuz mağduriyetin, sıkıntıların, bir umutla bekleyiş içerisine girişlerin ve verilmiş olan sözlerin tutulmamasının sesini ve gücünü bugün bu meydanlarda görecek.

Biz aylardır bu meydanlarda, sosyal medya hesapları üzerinde çok şey konuştuk. Kamuoyuna çok şey anlatmaya çalıştık. Sayın Yusuf Tekin’e çok sözler söyledik. Ama ne yazık ki dinlenmedik.

Dinlenmemenin yanı sıra mülakatların yapılma şeklinde, sadece 19 netle atamanın gerçekleşmiş olduğu algısı yaratılarak kamuoyunu yanlış yönlendirmenin açıklaması için bugün bu meydanlardayız. Aynı zamanda aylarca bekletilen 68 bin öğretmen atamasının gerçekleştirilmesi için bu meydanlardayız.

“MÜLAKAT SİSTEMİ DAYATILAMAZ”

Türkiye Cumhuriyeti tarihine baktığınızda, son 72 yıl boyunca milli eğitim kökenli tek bir bakan vardır, o da Sayın Ziya Selçuk’tur. Milli Eğitim Bakanı denilen ciddi bir makama, bugün eğitim kökenli bir bakanın oturmamış olmasını biz bugün nasıl sorgulamıyorsak onlar da üç oturum şeklinde girmiş olduğumuz sınavlar, arkasından mülakatlarla bizi sorgulayamazlar.

Mülakat sisteminin hiçbir şekilde dayatılması yapılamaz. Mülakat sistemi şu anda çağdaş eğitim anlayışına uygun olmayan, güvenilirliği en düşük olan ölçme aracıdır. Bu nedenle Sayın Yusuf Tekin, yapmış olduğu bilimsel olmayan dayanaklarla bize mülakatı dayatamaz, zorlayamaz, buna mecbur bırakamaz.

Bizim mesleki bilgi ve becerilerimizi ölçmeye çalışan Sayın Yusuf Tekin’e soruyoruz: Bugün Türkiye’de 66 bin 780 tane ücretsiz öğretmenlik yapan insanlar var ve bu insanların birçoğu öğretmen değil.

Peki, alan bilgisini ölçmeye çalışan Sayın Yusuf Tekin, amacınız gerçekten alan bilgisi ölçmek mi, yoksa ücretsiz öğretmenlik sisteminde üç kuruşa çalıştırdığınız öğretmenler gibi bizim de o ücretlere ve o koşullara çalışmamızı sağlamak mı?”

“45 BİN ATAMA 100 BİNE TAMAMLAMALI”

Öğretmenlerin basın açıklaması şöyle:

“Sizlere sadece buradan değil, Neşe Alten’in ‘Yurdun her karış toprağı kutsal’ diyerek öğretmenliğe başladığı ve şehit edildiği topraklardan, Diyarbakır’dan sesleniyoruz. Necmettin Yılmaz’ın ‘Çocukların alın yazısı öğretmenleridir’ diye düşünüp göreve başladığı topraklardan, Şanlıurfa’dan sesleniyoruz.

Aybüke Yalçın’ın seslendirdiği türküyle öğrencilerini kendine hayran bıraktığı topraklardan, Batman’dan sesleniyoruz: Bizim evimiz bu vatan, çocuklar geleceğimiz. Son nefesimizde bile öğretmen öleceğiz.

Yusuf Tekin’in bakanlık döneminde yapacağı ilk öğretmen ataması ve Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olması sebebiyle bir miktar atamayı değil, 2023 KPSS puanıyla mülakatsız 68 bin rekor öğretmen ataması talebimizi yineliyoruz.

Deprem zamanı bile oluşan maddi yüke rağmen 45 bin öğretmen ataması yapan hükümetimizin bu sayıyı 100 bine tamamlamasının önünde hiçbir engel yoktur.

“MÜLAKATSIZ 68 BİN ÖĞRETMEN ATAMASI…”

2023 KPSS sonuçlarının 25 Ağustos tarihinde açıklanmasının üzerinden aylar geçmesine rağmen atama takvimi ilan edilmemiş, her türlü istismara açık olan mülakat meselesi çözümlenmemiş ve bubelirsizlik biz atama bekleyen öğretmenleri endişe ve buhrana sürüklemiştir.

Özellikle; ülkemizde yakın bir geçmişte deprem felaketini yaşayan çocuklarımıza ve gençlerimize gerek eğitsel, gerek sosyal, gerekse psikolojik destek sağlayabilmemiz için bizleri, bize ihtiyacı olan öğrencilerimizle bir an önce buluşturmanız tek talebimizdir.

Alanında yetkin olmayan 85 bin ücretli öğretmen çalıştırmak yerine atanmayı bekleyen 572 bin öğretmen ordusu olarak aldığımız 2023 KPSS puanı ve sıralamalarımızla mülakatsız 68 bin öğretmen atamasının yapılmasıyla birlikte görevimizi yurdun her bir köşesinde icra etmeye hazırız.

Geleceğimiz eğitime, eğitim ise öğretmenlere dayalıdır. Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ‘Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.’ Mücadeleden asla vazgeçmeyen öğretmenler olarak bir ışık olup etrafımızı aydınlatarak, karanlığa meydan okumaya devam edeceğiz.”

Eyleme, CHP Milli Eğitim Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş ile CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka da katıldı.

“AMASIZ, FAKATSIZ 100 BİN ATAMA”

Özçağdaş, şunları söyledi:

“Türkiye’nin dört bir yanında gelen binlerce öğretmenin sesine ses olmak, onlara destek vermek için buradayız. Biraz önce burada büyük bir dolu fırtınası oldu. Tek bir öğretmenimiz bile bu fırtınadan kaçmadılar.

Çünkü Türkiye’de atanmayan öğretmenler problemi var. 2002 yılında, 68 bin olan atanmayan öğretmen sayısı bugün 1 milyonun üzerinde. Her yıl 100 binin üzerinde öğretmenimiz mezun oluyor, görev almak istiyor, çocuklarla buluşmak istiyor, maalesef buluşma şansları olmuyor.

Türkiye’nin dört bir yanında, bütün illerinden öğretmenlerimiz burada toplandılar. Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanı, öğretmenleri son derece kıran ‘Bir miktar atama yapacağız’ söylemiyle bunu dillendirmişti.

Oysa Bakanın açıklamasıyla 68 bin, 80 binin üzerinde ücretli öğretmen var. gerçek rakam Sayıştay’a göre 130 bin. Biz CHP olarak ilk etapta 100 bin, eğer Bakan sözünü tutacaksa 68 bin atamanın amasız, fakatsız yapılmasını istiyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce bütün Türkiye’ye mülakatın kaldırılacağını söyledi. Mahmut Özer, ‘Sadece KPSS ile öğretmen alacağız’ dedi. Ama bugünkü Bakan Yusuf Tekin, mülakat gibi mülakat yaparak alacağını söylüyor.

‘Mülakat gibi mülakat yapacağız’ demek önceden mülakatları mülakat gibi yapmadığınızın ikrarıdır. Önceden yaptığınız mülakatların kendi parti teşkilatlarınıza açık mülakatlar olduğunu kabul etmektir. Öğretmenlerimiz mülakat istemiyor.

Öğretmenlerimiz ülkenin saygın üniversitelerinden mezun olmuş, hakkını kazanmış, KPSS ile kendi arasında yarışan ve hak ettiği bölümlere girmelidir. Öğretmenlerin mülakatsız derhal atanması için Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyoruz.

Öğretmenlerimizin hiçbirisi 19 netle atanmıyor. 75 sorunun içerisinden 55 soruyla başarılarını defalarca kanıtlayan öğretmenlerden bahsediyoruz, saygın cumhuriyet öğretmenlerinden bahsediyoruz. Öğretmenlik mesleğini bu kadar ayaklar altına almayın.

Öğretmenlik ve eğitim sistemi, bu ülkenin geleceği için bir numaralı çözüm yoludur. Dolayısıyla bugün öğretmenlerimiz yağmur da dolu da yağsa, gök kubbe çatlasa da sesini yükseltmeye devam edecek. Her koşulda öğretmenlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.”

“ÖĞRETMENLERİ AÇLIKLA, YOKSULLUKLA SINAMAYIN”

Nazlıaka da şöyle konuştu:

“Bugün saate 14.00’te Türkiye’nin farklı illerinden gelen atanamayan öğretmenlerin eylemine katıldık. Buradan bir kez daha öğretmenlerin sesine ses katmak istiyoruz. Lütfen başımızın tacı olan öğretmenleri açlıkla, yoksullukla, yoksunlukla sınamayın.

Öğretmenlerimizin sesini duyun. Hem öğretmenlerimizin hem de çocuklarımızın geleceğini daha fazla çalmayın. Öğretmenler hakkı olanı istiyorlar. Derhal atama bekleyen öğretmenlerimizi atayın.”

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!