Ercan Çalışkan
Ercan Çalışkan

Kaybolan Yıllar

Kaybolan Yıllar

Hafta sonu… Sokağa çıkma yasağı da var. En çok yaptığım iş okumak. Ne bulursam okuyorum ama en önce belli başlı gazetelere bir göz atıyorum. Her cenahtan haberim olsun diye iktidar muhalefet ne varsa bakıyorum.

Milliyet de bunlardan biri… Cumartesi günü ekonomi sayfasında bir habere takıldı gözüm:

 

Artan gıda fiyatına erken uyarı sistemi!

Milliyet’in üç günlük bir yazı dizisiyle dikkat çektiği gıda fiyat artışları için toplanan Gıda Komitesi piyasada bir ‘Erken Uyarı Sistemi’ kurulması kararını aldı.[1]

Bu yazıyı okuyunca “Erken uyarı sistemi kurma kararı mı? Allah Allah! Bu sistemi daha önce kurmamış mıydı bunlar?” diye düşündüm ve hemen Google efendiye başvurdum. Neler buldum neler! Sizin için de özetledim.

Meğer söz edilen Gıda Komitesi yeni bir oluşum değilmiş. (Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi) 9 Aralık 2014 tarihinde kurulmuş, Komite’nin sekretaryası 27 Aralık 2016 tarihinde Merkez Bankasına devredilmiş.[2]

Bu komite sonra ne zaman toplanmış? Sizin için onu da buldum: 21 şubat 2017’de Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek başkanlığında toplanan Gıda Komitesi (Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi) yeni kararlar aldı. Toplantıdan sonra Merkez Bankası tarafından yapılan yazılı açıklamada oluşturulan “Erken Uyarı Sistemi”nden elde edilen sinyallerin değerlendirildiği ve kısa vadede sonuç üretecek, ürün bazlı tedbirlerin alınmasının karara bağlandığı ifade edildi.  Bir de 18 Ağustos 2017 tarihindeki Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi Toplantısı’nın basın duyurusu var ki alınan kararlar 10 numara, uygulama 0 (Yazıyla sıfır).[3]

Haydaa! Ne Gıda komitesi ne de Erken Uyarı Sistemi yeni değilmiş. Peki şu haber neyin nesi şimdi:

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi dün akşam toplandı. Toplantıda 2021 beklentileri ele alındı. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel katıldı.

– Tarımsal ürünler ve gıda piyasalarındaki gelişmeler konusunda zamanlı kararlar almaya fayda sağlayacak bir Erken Uyarı Sistemi’nin oluşturulmasına ilişkin teknik altyapı çalışmaları Komiteye sunulmuş ve kurumlar arası iş birliğinin çerçevesi belirlenmiştir.[4]

Kafam karıştı. Böyle durumlarda hep yaptığım gibi Emekli Öğretmen’i aradım ve sordum:

— Hocam, nedir bu anlamıyorum. Daha önce kendilerinin kurduğu çalışma gruplarını tekrar kuruyor ve tekrar alt çalışma grupları oluşturuyorlar. Neler oluyor?

 

Emekli Öğretmen derin bir of çekti ve anlattı:

Bunda anlamayacak ne var? Sayın Cumhurbaşkanımız, Cuma namazı çıkışı gıda fiyatlarındaki artışla ilgili konuştu: “Vatandaşın bu noktada ezilmesine tahammül edemeyiz. Esnaflarıma sesleniyorum, eğer bu süreci böyle devam ettirecek olursanız çok ağır cezalar sizleri bulabilir. Yaptığınız işi hakkı ile yapın. Vatandaşlarımıza zulmetmeyin.” Şunları da ekledi: “Gerekirse her dükkâna kolluk kuvveti bile koyarız.”  Zaten birkaç gündür belli televizyon ve gazeteler zamları konuşmaya başlamıştı. Eee, yetkililer de hemen adımları attılar. Hafta sonu falan demediler. Yalnız küçük(!) bir eksiklikleri vardı. Bu kararları yıllar önce yine kendi hükümetleri almıştı. O kadar kusur kadı kızında bile bulunur!

Suçlu bulunmuştu işte. Derhal üzerine gitmek gerek. Kimdi onlar: Bakkallar, marketler, manavlar, sebze ve meyve komisyoncuları…

Tabii ki hükümetin yaptığı elektrik, doğalgaz, köprü, otoyol, vergi zamlarının hiçbir olumsuz etkisi yok bu zamlarda!

Vurmak lazım abalıya!

Bir şey daha söyleyeyim de öyle kapatayım telefonu: Sayın Cumhurbaşkanı iki yıl önce 26 Ocak’ta Gaziantep’te de şunları söylemişti: “Fiyatlar aracılar vasıtasıyla tırmandırılıyor. Burada belediyelere büyük görevler düşüyor. Bu tür fiyat artıranları hesaba çekmeniz lazım.”

O süreç sonunda patates ve soğan depoları, haller, toptancılar basılmıştı. Sanki bu ürünlerin depolanmadan yıl boyunca satılabilme ihtimali varmış gibi… Büyük şehirlerin meydanlarında tanzim satış çadırları oluşturulmuş, buradaki kuyruklara “Varlık kuyruğu bunlar!” bile denmişti.

İki yıl sonra geldiğimiz aşmada da aynen devam… Kahrolsun bakkallar, marketler, haller, toptancılar… Hatta sosyal medyada “BAZILARINA HER GÜN, ÜÇ TANESİNE ÜÇ GÜN GİTMEYİN!” çağrısıyla müthiş(!) ceza verip pahalılığın köküne kibrit suyu bile ekebiliriz.

Böyle deyip gitti Emekli Öğretmen.

O gidince dalıp gitmişim. Fonda da bir şarkı: Şimdi bana kaybolan yıllarımı verseler”

Sayın Cumhurbaşkanı, “Ahdim olsun ki; faizler, enflasyon ve cari açık düşecek.” dediğinde takvimler 7 Mayıs 2018’i gösteriyordu. “24’ünde siz bu kardeşinize yetkiyi verin, ondan sonra bu faizle, şunla bunla nasıl uğraşılır göreceksiniz.” dediğinde takvimler 19 Haziran 2018’i gösteriyordu.

Yetkiyi verdik. Sanki o güne kadar kendisi iktidarda değilmiş gibi uğraşacağım dediği dolar o tarihte 4.74’tü, Bugün 7.20… 19 Mart 2018’de Ayçiçek yağı (5 L) 29.45 TL’ydi,[5] günümüzde en ucuzu 62.90 TL, en pahalısı 85.99 TL.[6]

Nasıl uğraştığını hep birlikte gördük. Bu uğraşmalara(!) rağmen başını alıp giden Ayçiçek yağı için de çözümü bulduk.

Nasıl mı?

PTT’ye Ayçiçek yağı sattıracağız.

 

 


[1] https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/artan-gida-fiyatina-erken-uyari-sistemi-6418772

[2] https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Temel+Faaliyetler/Para+Politikasi/Fiyat+Istikrari+ve+Enflasyon/Gida )

[3] https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Duyurular/Basin/2017/DUY2017-34

[4]https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/son-dakika-yuksek-gida-fiyatlarina-erken-uyari-sistemi-geliyor-6234108/

[5] https://tr.pinterest.com/pin/825425437933000399/

[6] https://www.cimri.com/arama?q=K%C4%B1rlang%C4%B1%C3%A7%20Ay%C3%A7i%C3

%A7ek%20Ya%C4%9F%C4%B1

Yorumlar kapalı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!