İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye genelinde kapanan şirket ve esnaf sayısına ilişkin soru önergesi verdi.
Öztürk, 1 Ocak 2022 ile 31 Mart 2026 tarihleri arasında faaliyetini sonlandıran şirket ve esnaf sayılarının yanı sıra, kapanışların sektörel dağılımı ve işletmelerin faaliyetlerine son verme nedenlerine ilişkin çalışma yapılıp yapılmadığını da sordu.
540 BİN ŞİRKET KURULDU, 119 BİNİ KAPANDI
Önergeyi yanıtlayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, söz konusu dönemde Türkiye genelinde toplam 540 bin 27 şirket ve ticari işletmenin kurulduğunu açıkladı.
Aynı dönemde ise 119 bin 178 şirket ve ticari işletmenin ticaret sicilinden terkin edildiğini belirten Bolat, bu işlemlerin yalnızca faaliyetin sona ermesi anlamına gelmediğini ifade etti.
“HER TERKİN EKONOMİK NEDENLE OLMUYOR”
Bolat, şirketlerin ticaret sicilinden silinme nedenleri arasında tasfiye sürecinin tamamlanmasının yanı sıra birleşme, bölünme ve şirket türü değişikliği gibi hukuki işlemlerin de yer aldığını kaydetti.
Bu nedenle terkin işlemlerinin tamamının ekonomik sıkıntılardan kaynaklandığı şeklinde değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.
ESNAFTA TESCİL SAYISI TERKİNLERİ AŞTI
Bakanlığın paylaştığı verilere göre Esnaf ve Sanatkâr Bilgi Sistemi (ESBİS) kayıtlarında son 5 yılda 588 bin 382 terkin işlemi gerçekleştirildi.
Aynı dönemde 1 milyon 513 bin 599 yeni esnaf tescili yapılırken, tescil sayısının terkinlerden 925 bin 217 daha fazla olduğu bildirildi.
“TİCARİ HAYATIN DOĞAL AKIŞI”
Bakan Bolat, esnafın sicilden terkin edilmesinin yalnızca ekonomik nedenlerle gerçekleşmediğini belirterek, meslek değişikliği, tacir statüsüne geçiş, emeklilik, vefat veya farklı sektörlere yönelme gibi birçok farklı nedenin de bu süreçte etkili olduğunu ifade etti.
EN FAZLA KAPANIŞ ÜÇ SEKTÖRDE
Bakanlığın verilerine göre terkin işlemlerinin en yoğun görüldüğü sektörler ise sırasıyla gıda ve tarım, ulaştırma hizmetleri ile giyim, deri ürünleri, ev tekstili ve dokuma sektörleri oldu.