Yeni Başlayanlar İçin Kripto Para Borsasına Giriş

Yeni Başlayanlar İçin Kripto Para Borsasına Giriş

Herkesin uzun uzun araştırmalar analizler yaptığı, hem Elon Musk gibi milyarderlerin hem de orta ve alt olmak üzere her ekonomik seviyeden insanın yatırımlar yaptığı kripto para borsasına nereden başlamalı, nasıl yapmalı diye soruyorsanız, yazımızın bu sorularınıza cevap vereceğini bildirmek isteriz. Şimdi arkanıza yaslanın ve aradığınız başlangıcı bulmanın rahatlığıyla okumaya başlayın.

Kısaca Kripto Para Nedir?

Öncelikle kripto paranın da tıpkı diğer para birimleri gibi bir para birimi olduğunu bilmelisiniz. Bildiğiniz anlamda bir para birimi ile -ev, araba veya bir gofret almak gibi- yapabileceğiniz her şeyi kripto para borsasında yapacağınız kazanımlarla da sağlayabiliyorsunuz. Peki onu diğer para birimlerinden ayıran nedir?

Kripto parayı diğer para birimlerin ayıran asıl özellik; dijital ortamda var olan bir para birimi olması sayesinde hiçbir merkezi bir otoriteye bağlı olmamasıdır. Bu da, kripto para piyasasına giren herkes için eşit şartlar sağlamasına olanak tanıyor. İş bu sebeple milyarderler de, asgari ücretli de bu piyasanın içine dahil olmak istiyor.

Bitcoin Nasıl Ortaya Çıktı?

İlk olarak 2008 yılında dijital bir para birimi tasarlamak isteyen Satoshi Nakamoto tarafından test edilip 2009 yılında Nakamoto ile kripto paranın ilk kullanıcılar arasında işlem gerçekleşti. Daha sonra Amerika Merkez Bankasında patlak veren Morgage Krizi, çözüme kavuşmak için parasal genişlemeye ihtiyaç duyunca dijital paranın bu yaraya merhem olabileceğine dair çalışmalar yapıldı. Ve Covid-19 salgınıyla birlikte de güvenli bir saha arayışındaki yatırımcıların bir numaralı tercihi oldu. Nihayetinde, Elon Musk gibi milyarderlerin ürettikleri ürünleri Bitcoin ile satışa açması sayesinde de kripto para bir yatırımcı aracı olarak kabul gördü ve tıpkı diğer para birimleri gibi bir para birimi olarak borsalarda yer edinmiş oldu. En önde gelen kripto para ismi Bitcoin olsa da piyasa da yaklaşık 10 bin coin bulunmakta.

Yakın zamanda El Salvador Bitcoin’i resmi para birimi olarak tanıdığını açıkladı.

Kriptopara Nasıl Üretiliyor?

Kripto para üretimi ASİC miner (Application Specific İntegrated Circuit; Uygulamaya Özel Tümleşik Devre) denilen bir cihaz ile yapılır. Bu cihaz bilgisayarın usb girişine takılarak Bitcoin madenciliği yapan bir cihazdır. Bitcoini değerli yapan da sayısının belirli olmasıdır. Yani bitimsiz değildir. Bitcoin virgülden sonra 100 milyonuncu basamağa kadar birimlerine ayrılabilir. Söz konusu cihazlar da işte bu sınırlı olan Bitcoin’leri üretmek üzere taramalar yapar.  Herhangi bir merkezi olmadığı ve yine herhangi bir otoriteye sahip olmadığı için ve blockchain teknolojisi ile beraber çalıştığı için de hem alıcı hem yatırımcı nezdinde son derece güvenlidir. Blockchain sistemi ise basitçe söylemek gerekirse, herhangi bir merkeze bağlı olmadan sürekli büyüyen, şifreli bir veritabanıdır.

Nereden Başlamalı?

Pekala, sistem anlaşıldı, peki nereden yatırım yapmaya başlamalıyım diyorsanız, bu işlemin de kolay bir süreç olduğunu bilmenizi isteriz. Piyasada pek çok kripto para borsasında işlem yapmanızı sağlayan internet sitesi veya telefon uygulamaları var. En çok tercih edilen uygulamalardan birini (örneğin Binance TR) telefonunuza indirin ve kimlik bilgilerinizi doğrulayın.  Bu işlemlerden sonra coin piyasasından istediğiniz coine istediğiniz kadar yatırım yapabiliyor, istediğiniz zaman bozdurabiliyor, istediğiniz yere transfer edebiliyorsunuz.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey, banka hesaplarıyla coin borsası uygulamaları hesaplarınızın mutlaka eşleşmesidir. Bu noktada bir farklılık olursa yapamaya çalıştığınız para transferlerinin geri iade edilmesi gibi problemlerle karşılayabilirsiniz.

Hangi Coine Yatırım Yapmalıyım?

Kripto para borsası, yapısı gereği belli bir otoriteye bağlı olmadığından tamamen arz-talep ilişkilerine göre değer kazanan veya kaybeden bir sistemdir. Dolaşım halindeki coin sayısı da sınırlandırılmış olduğundan, arzın ve talebin hareketlilik gösterdiği yerler hızlıca değer kazanır. Yine aynı sınırlandırılmış olması özelliği sebebiyle, coin alımlarına rağbet olması, değerini arttıran bir etken olurken, satıldığı zamanlar değer kaybeder. İşte temelde bu kritik ile borsa analizleri yapıp insanların ne zaman ve hangi durumlarda coin almaya daha meyilli olacağını önceden kestirmeye çalışarak yatırımlar yapılmaktadır.

Kripto Para Güvenli Midir?

Yukarıda da belirtildiği üzere herhangi bir coin alım-satım yapılan yerden işlem yapmanız durumunda tüm işlemleriniz baştan-sona şifrelenir ve işlemlerinizdeki her adım kayıt altına alınır. Ancak ve ancak kendi bilgilerinizi kaybetmeniz/unutmanız veya hacklenmeniz gibi durumlarda güvenlik açığı yaşayabilirsiniz. Bunlar dışında herhangi bir güvenlik zaafı bulunmamaktadır.

Belli bir mekanizma olmadığı için tüm işlerin farklı bilgisayarlar üzerinden onay alması gerekmekte. Bu da hacklenme olasılığını da neredeyse 0 noktasına düşürüyor.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!