Türkiye’nin en kritik veri ve istatistik kurumlarından biri olan TÜİK’in gerçekleştirdiği araç kiralama ihaleleri iddialarla çalkalanıyor. Kurumun bünyesinde kullanılmak üzere düzenlenen toplam değeri 522 milyon lirayı bulan 4 büyük ihale sürecinin şeffaf yürütülmediği öne sürüldü. İddiaların odağında, ihalelerin tümünün Mehmet Kaya’ya ait olduğu belirtilen “Carpartner” ve “Kayatur Filo” isimli şirketler tarafından üstlenilmesi yer alıyor. Sektör temsilcileri ve uzmanlar, kamusal kaynakların tek bir elde toplanmasına olanak tanıyan bu tablonun rekabet ilkelerine aykırı olduğunu savunuyor.
İHALE ŞARTNAMELERİ İLE RAKİPLER ENGELLENDİ Mİ?
Söz konusu ihalelere katılımın kısıtlandığına ve adil bir rekabet ortamının oluşturulmadığına yönelik çarpıcı detaylar ortaya çıktı. İddialara göre, ihalelerin başlama tarihlerine çok kısa bir zaman kala yayımlanan dar kapsamlı teknik şartnameler, çok sayıda köklü taşımacılık ve filo kiralama firmasının sürece dahil olmasını imkansız hale getirdi. Hazırlanan özel kriterler sayesinde rekabet ortamı büyük ölçüde daraltılırken, ihalelerin önceden belirlenmiş belirli firmalara adeta adrese teslim olarak verildiği yönündeki şüpheleri artırdı.
ŞARTNAME DIŞI LÜKS ARAÇ VE GEÇERSİZ FİRMA İDDİASI
İhale süreçlerindeki usulsüzlük iddiaları yalnızca ihalenin veriliş biçimiyle sınırlı kalmadı; sözleşme sonrasındaki uygulama aşamalarında da şartname kurallarının ihlal edildiği öne sürüldü:
- Kurum yöneticileri için teknik şartnamede yer alan yerli ve milli araç kullanım zorunluluğunun esnetildiği, bunun yerine yabancı menşeli lüks makam araçlarının tahsis edildiği belirtildi.
- Son ihaleye teklif vermesine rağmen mevzuata göre geçersiz sayılması gereken “BGR Filo” isimli şirkete ait araçların dahi sahada fiilen kullanılmaya devam ettiği iddialar arasında yer aldı.
MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
Kamu kaynaklarının harcandığı bu tartışmalı süreçte yaşananların aydınlatılması ve sorumlular hakkında idari soruşturma başlatılması yönündeki talepler artıyor. İddiaların tüm boyutlarıyla incelenmesi, şartnamelerdeki engellerin ve olası kamu zararlarının tespit edilmesi için konunun Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındığı bildirildi.

