TBMM’de MKE Tartışması: Muhalefet, “Amaç Katarlılara Peşkeş Çekmek Mi?” Diyerek Tepki Gösterdi

TBMM’de MKE Tartışması: Muhalefet,

Makine Kimya Endüstrisi’nin anonim şirket olmasını düzenleyen kanun teklifi, TBMM Milli Savunma Komisyonunda görüşüldü. Kanun teklifinin görüşmelerinde, “özelleştirme” tartışması yaşandı.

Milli Savunma Komisyonu, ‘MKE Anonim Şirketi Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere AKP Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz başkanlığında toplandı.

CHP’li üyeler, görüşmelere geçilmeden önce teklifin anayasaya aykırılığını gerekçe gösterdi ve usul tartışması başlattı. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, MKE Anonim Şirketi Hakkında Kanun Teklifi incelendiğinde kamu yararı içermediğini belirtti.

Ceylan, şunları söyledi:

“Söz konusu kanun teklifi kamu yararı içermemektedir. Türk milletinin bağımsızlığı ve bütünlüğünü tehlikeye atacak bir kanunun, kamu yararı taşımadığı açıktır. Milli güvenlik hedefleri doğrultusunda, devletin idamesi için alternatifi olmayan MKE’nin A.Ş.’ye dönüştürülmesinde kamu yararı yoktur. Teknoloji, üretim ve personel açısından ilerleme sağlanması için A.Ş olması gerekmediği gibi MKE’nin yapısına ilişkin tartışmanın da ticari hayat üzerinden yapılması mümkün değildir. Türkiye, bir şirket değildir. Kanun teklifi, var olan statü ile yetinmemekte ve A.Ş.’ye dönüştürülerek ileride özelleştirilmesinin yolu açılmaktadır.”

Ceylan, teklifin geri çekilmesini istedi.

ANKA’da yer alan habere göre muhalefet, “Türkiye, bir şirket değildir… Bu kurumumuz neden şirketleştirilmek istenmektedir? A.Ş. olursa şimdi yapılamayan ne yapılacaktır? Niye böyle değişiklik yapıyorsunuz? Asıl amacınız ne? Katarlıların Kırıkkale MKE’yi ziyaret ettiği yönde iddialar var, amaç MKE’yi Katarlılara peşkeş çekmek mi” sorularını yöneltti.

Teklif sahibi olarak komisyona bilgi veren AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, “MKE Türkiye’nin, Kırıkkale’nin göz bebeğidir. MKE kesinlikle özelleştirilemez, özelleştirilmez. MKE Hazine’ye bağlanacak.” ifadesini kullandı.

Bir bilgi kirliliğinin dolaştığını belirten Can, “Memleketimizin en güzide kurumlarından birini dünya silah devleriyle rekabet edecek hukuki altyapıya kavuşturmamız lazım. Bundan niye rahatsız olalım? Hiç kimsenin de rahatsız olacağına inanmıyorum.” dedi.

Teklif sahibi Ramazan Can’ın da oylama istemesiyle İsmet Yılmaz, konuyu oylamaya açtı. Oylamada sonucunda, Anayasa’ya aykırılık taşımadığı görüşü çoğunluğun oyunu aldı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!