Muzaffer Özdağ anısına

Muzaffer Özdağ anısına

Kurmay subay, düşünce ve devlet adamı, hukukçu. Üstün başarılı bir öğrenim hayatı yaşadı. Zeki, çalışkan, plânlı ve titizdi. Bu yüzden, okul hayatı gibi, subaylık ve ardından gelen siyaset ve avukatlık hayatı hep başarılarla geçti. Bu alanlarda Türk toplumuna değerli hizmetlerde bulundu. Bütün etkinliklerinde hareket noktası Türklük ve Türk dünyası idi. Genç yaşında pek çok başarıya imza attı.

Muzaffer Özdağ, Nuriye ve Abdülkerim Özdağ’ın yedi çocuğunun üçüncüsü olarak 15 Nisan 1933’de Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde doğdu. Kendisinin de biri Prof. Dr. Ümit Özdağ olmak üzere dört çocuğu vardır.
Okuma yazmayı okula başlamadan önce öğrenen Özdağ, ilköğrenime altı yaşında iken girdi. İlk ve ortaokulları Kayseri’de tamamladı. 1947’de girdiği Kuleli Askerî Lisesi’ni 1950’de, ardından Kara Harp Okulu’nu 1952’de, Meslek Hazırlama Sınıfı ve Piyade Okulu’nu 1953-54’te, birincilikle bitirdi. Harp Okulu’ndan sonra başladığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni, bu Fakültede iken DTCF’de devam ettiği Fransızca Dil Kursunu ve Türk Devrim Tarihi derslerini de 1956’da tamamladı. Ankara Hukuk Fakültesini de tamamladı. Subaylığın yüksek lisans eğitimi olan piyade uzmanlık öğreniminden sonra, askerliğin ‘doktora’ kurumu demek olan ‘Harp Akademisi’ni de hem birinci olarak, hem de o zamana kadar yetişmiş ‘en genç kurmay’ olarak bitirdi.
Öğrenim hayatını böylece, başarılarla noktalayan genç kurmay, kendisini 27 Mayıs 1960’daki darbe eyleminin içinde buldu. Bu eylemin tasarım ve yürütme evrelerinin ön safında görev aldı. Eylemden sonra kurulan ‘Millî Birlik Komitesi’nin üyelerinden biri oldu. TBMM görevini üstlenen o Komite için “Geçici Anayasa ve İçtüzük”ü hazırladı. MBK’nin başkanlık divanı üyeliği ve basın sözcülüğü görevlerini üstlendi.
Özdağ, Millî Birlik Komitesinde kurulun beyni gibi çalışırken, 13 Kasım 1960’taki ‘iç darbe’ sonucunda 13 arkadaşı ile birlikte Komite üyeliğinden ve yurttan uzaklaştırıldı. Kendisine Tokyo’da “Hükümet Danışmanlığı” görevi verildi. Orada kaldığı 1961–62 yıllarında Japon Modernizasyonu üzerine araştırmalar yaptı ve Türkiye için modern, milliyetçi ve inkılâpçı bir siyasî parti programı hazırladı.
Özdağ, 1963 yılında yurda döndü ve kendisi gibi yurda dönen kader arkadaşları ile birlikte ve Türkeş’in yanında, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’ne girdi. 1965 seçiminde Afyon Milletvekili olarak TBMM’de görev aldı.1965 yılında yapılan seçimde Afyon Milletvekili olarak parlamentoya giren Muzaffer Özdağ TBMM’ine sunduğu layıhalarla bütün partileri gençliğin sürüklendiği ideolojik buhran, örtülü saldırı ve bölücü ihanet tehdidi konusunda uyarmıştır. 1969 seçimlerine katılmayan Muzaffer Özdağ, siyasetten çekilmiş ve avukatlığa başlamıştır.

1990’lı yılların başında avukatlığı bırakan Muzaffer Özdağ, Türkiye-Azerbaycan Dostluk Derneğini kurdu ve başkanlığını yapmıştır. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin gelişmesi için çalışmıştır. Bu tarihten sonra Muzaffer Özdağ strateji, jeopolitik,   güvenlik bilimleri, Türkiye ve Türk Dünyası Jeopolitiği ile ve Türk Kültürü ile ilgili ilmi çalışmalara yönelmiştir. Yapmış olduğu strateji ve jeopolitik çalışmaları ile Türkiye’de bilimsel anlamda strateji ve jeopolitik bilinç ve bilginin oluşmasına katkı veren Muzaffer Özdağ, strateji ve jeopolitik ilkelerinin Türkiye ve Türk Dünyası’nın meselelerinin anlaşılmasında kullanılmasının da öncülüğünü yapmıştır.
Muzaffer Özdağ, 6 Şubat 2002 günü, Ankara’da hayata veda etti. Böylece 68 yıl 10 ay 20 gün süren, başarılarla ve Türklüğe hizmetle yüklü hayatı sona erdi.

Muzaffer Özdağ’ın eserleri

1)Türklük ve İslamiyet, (derleyen) Çetin Güney, Avrasya Bir Vakfı Yayınları

2) Atatürk ve Türk Milliyetçiliği, (derleyen) Çetin Güney, Avrasya Bir Vakfı Yayınları

3)Örtülü İstila ve Psikolojik Savaş, (derleyen) Çetin Güney, Avrasya Bir Vakfı Yayınları

4)Türkiye ve Türk Dünyası Jeopolitiği, (derleyen) Çetin Güney, Avrasya Bir Vakfı Yayınları

5)Milli Güvenlik Yazıları, (derleyen) Çetin Güney, Avrasya Bir Vakfı Yayınları

6)Devlet Notları, (derleyen) Çetin Güney, Avrasya Bir Vakfı Yayınları

 

Ayrıca

1)Türk Aleviliğini Yükselişi, Avrasya Bir Yayınları, Ankara 2002

2)Stratejik Düşüncenin Sivil ve Askeri Hayatta Kullanılması, ASAM Yayınları, Ankara 2002

3)Milli Bütünlük ve Güvenliğimiz, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yayınları, Ankara 1996

4)Göreve Çağrı, Ocak Yayınları, Ankara 1996

Muzaffer Özdağ, Prof. Dr. Ümit Özdağ’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü tarafından her yıl düzenlenen “Türk Strateji Günü” paneliyle anılmaktadır.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!