MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gazetecilere yaptığı değerlendirmede, İmralı’daki yapının “villa” olduğu iddialarını reddederek cezaevi yerleşkesi içinde 250 metrekarelik bir konut inşa edildiğini belirtmesi, Çerçeve Yasa’ya karşı çıkan siyasi kesimler ve kamuoyunda yeni bir tartışma başlattı. Özellikle son dönemde gündeme gelen yasal düzenleme süreçleri ve atılan adımlar bağlamında, terör örgütü elebaşına yönelik bu fiziksel düzenlemelerin yapılması eleştiri oklarının hedefi oldu.
“YAŞI İLERLEDİ VE MESAJLARINI AKTARSIN” GEREKÇESİNE ELEŞTİRİ
Bahçeli’nin, Öcalan’ın 26 yıldır cezaevinde bulunduğunu, yaşının ilerlediğini ve örgütü feshetme sürecinde mesajlarını rahatça aktarabilmesi ile gerektiğinde gazetecilerle görüşebilmesi için bu imkanların sağlanması gerektiğini ifade etmesi, Çerçeve Yasa’ya mesafeli duran çevreler tarafından sorgulanıyor. Siyasi kulislerde ve muhalefet cephesinde, yürütülen süreçlerin hukuki ve toplumsal meşruiyeti sorgulanırken, standart infaz kurallarının esnetildiği yönündeki kaygılar dile getiriliyor.
TEKNİK ALTYAPI VE STATÜ TARTIŞMALARI SÜRÜYOR
Eski milletvekili Şamil Tayyar gibi isimlerin de işaret ettiği üzere; yapının çalışma ofisi niteliği taşıması, internet ve görüntülü iletişim gibi imkanları barındırması ile Öcalan’ın konuta geçmek için “statü” talebinde bulunduğu iddiaları, Çerçeve Yasa’ya karşı çıkan kesimler tarafından sürecin geldiği aşamayı göstermesi bakımından eleştiriliyor. Bu yapı ve sağlanan imkanların, terörle mücadelede şimdiye kadar atılan kararlı adımlarla çeliştiği savunuluyor.

