Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Okul Geneli Ortak Yazılı Uygulama Takvimi” kamuoyuyla paylaşılırken, listedeki tarihler arasında yer alan 10 Kasım 2026 dikkat çekti. Yıllar boyunca 10 Kasım günlerinin okulların ara tatil dönemine denk gelmesi nedeniyle anlamlı anma programlarının kısıtlandığına yönelik eleştiriler yükselirken, bu yıl ise okulların açık olduğu bu güne merkezi ortak sınav planlanması yeni bir soru işaretine yol açtı.
EĞİTİM-İŞ SENDİKASI’NDAN SERT TEPKI VE BAŞVURU
Uygulamanın öğrencilerin ve öğretmenlerin Atatürk’ü anma etkinliklerine odaklanmasını engelleyeceğini belirten Eğitim-İş Sendikası, karara resmi olarak itiraz etti. Sendika tarafından yapılan açıklamalarda, söz konusu sınav uygulamasının hem öğretmenlerin mesleki özerkliğini zedelediği hem de 10 Kasım gibi milli ve tarihi öneme sahip bir günde sınav yapılmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı.
Eğitim-İş, konuyla ilgili olarak 20 Ekim tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğüne resmi başvuruda bulunduklarını açıkladı. Yapılan başvuruda, sınavların okullarda düzenlenecek tören ve etkinlikleri sekteye uğratacağı, öğrencilerin hazırlık sürecini olumsuz etkileyeceği belirtilerek 10 Kasım 2026 tarihinde planlanan tüm ortak yazılı sınavların başka bir tarihe ertelenmesi ve takvimin yeniden düzenlenmesi talep edildi.

