Nazım Peker
Nazım Peker

Trabzon’da Atatürk Köşkü

Bu yıl ailemle,(toplam 13 kişi) Karadeniz turu yaptım. Karadeniz gerçekten de görülmeye değer bir vatan köşesi. 1987 yılında Alman ZDF TV’da bir kaptanın, “Dünyanın her köşesini gördüm, en güzel yer İsviçre Alpleri idi. Fakat Türkiye’nin doğu Karadeniz bölgesini görünce fikrim değişti. Dünyanın en güzel yeri Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesidir.” Sözünün ne kadar doğru ve isabetli olduğunu öğrendim ve ülkemle gurur duydum.
 
Şimdiye kadar buraları neden görmediğim için de kendime kızdım. Böylesine bir tarih, böylesine bir coğrafya, böylesine bir doğa harikası neden ömrümün sonuna kalmış?
 
Çok yazık.
 
İnşallah Karadeniz gezimi zaman zaman sizlerle paylaşacağım.
 
Bu ziyaretimde beni en çok duygulandıran ve ilgimi çeken” ATATÜRK KÖŞKÜ” oldu. Daha kapısına varır varmaz, milletini çok seven bir dünya liderinin böyle bir köşk yaptırması ve bu köşkte lüks ve şatafat içinde ara sıra ikamet etmesi; O’nun kişiliği ile ters olurdu diye düşündüm.


 
Köşk tertemiz. Atatürk’ün kişiliğiyle doğru orantılı: Avrupa mimarisinin özelliklerini taşıyan dört katlı kârgir bir yapı.
 
Atatürk’ün adına müze olarak ziyarete açık bu yapı, oldukça görkemli, kullanışlı ve sade!..
 
Trabzon’a hâkim bir konumda, Soğuksu mevkiinde bir köşk. Bakımlı, bakanlara ve emeği geçenlere teşekkürler. Zemin ve birinci kat ziyarete açık.
 
Atatürk’ün yazılarını yazdığı sade bir masa üzerindeki Remington daktilo, dile gelse de bir konuşsa, neler neler yazdığını.
 
İlk girişteki ön sezgimde yanılmamışım. Bu bina, 1890 yılında Osmanlı vatandaşı Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık köşk olarak yapılmış meğer. Bina yapıldığında Atatürk henüz 8 yaşlarında imiş.
 
Köşk gerçekten de bir mimari örnek ve eşsiz bir yapı.
 
Nüfus değişimi(mübadelesinden) sonra 1923 yılında köşk hazineye devrediliyor. Atatürk’ün 15.Eylül 1924 yılında Trabzon’a yaptığı ilk ziyaretinde köşkü geziyor ve çok beğeniyor. Çünkü Atatürk, zevk sahibi ve sanattan anlayan bir lider!.
 
Bunun üzerine Trabzon İl Daimi Encümeninin: 18.05.1931 tarih ve 361 sayılı kararıyla Trabzonluların Atatürk’e bir armağanı olarak ATATÜRK adına temlik-kayıt ettirilmiş.
 
İşin en ilginç yanı: 10.Aralık 1937 yılında Trabzon’a yaptıkları son ziyarette bu Köşk’te konaklayan Atatürk, bütün mal varlığını hazineye bağışlama kararını bu köşkte alır ve milletine huzur içinde bağışlar.
 
Atatürk’ün vefatı üzerine Makbule hanıma intikal eden köşk, Trabzon Belediyesi tarafından cüzi bir miktar(bir ilgilinin ifadesi) ile satın alınarak, 06.Nisan. 1943 yılında: “ATATÜRK MÜZESİ” olarak ziyarete açılmıştır.
 
Her Türk gencinin tıpkı “ÇANAKKALE ŞEHİTLİĞİ” gibi görmesi ve düşünmesi gereken bir yapıdır.
 
Ne mutlu Türküm diyene!..
 
Esen kalınız.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!