Nazım Peker
Nazım Peker

Öğretmen Evleri ve Konya Öğretmen Evinin Hali Pür Meali

Öğretmen evleri, Kenan Evren’in ihtilâl hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna oturan Hasan Sağlam’ın, öğretmenlere verdiği gecikmiş haklarından biriydi.

Yurdun dört bir köşesinde var olan öğretmenler, böylesi bir olanaktan ne yazık i yoksundular. Türkiye’deki bütün kurum ve kuruluşların böyle sosyal olanakları vardı. Yurt geneline yayılmış ve yüz binlerle ifade edilen öğretmenler, Hasan Sağlam’ın gayretleriyle böylesi bir imkâna kavuşmuşlardı.

Öğretmen evlerinin problemleri çoktu. Valilik ya da Kaymakamlık, Milli Eğitim Müdürleri oluru ile folklorcuya, vekillere konaklama olanakları verirken saygıdeğer öğretmenler dışarıda konaklamak durumunda bırakılıyordu.

Köksal TOPTAN’ın, M. E.Bakanlığında, “Milli Eğitim ve mensuplarının karşı karşıya olduğu meseleler ve çözümleri nelerdir ?”araştırması yapılmıştı. Konya’dan bende Öğretmen Evleri ve sorunları komisyonundaydım. Öğretmen dışında hiçbir ferdin Öğretmen Evleri’nde konaklamasına karşı çıkmıştım. Ayrıca öğretmen evleri yapılırken, çok amaçlı yapılmalarını; düğün, sünnet, nişan, yaş günü kutlamalarının yanında seminer, müsamere, sempozyum gibi etkinliklere de uygun olmasını ve bütün Öğretmen Evleri’nin, öğretmenlerin her türlü sosyal etkinliğine cevap verecek şekilde; oyun salonu, okuma salonu, internet salonu ve İBADET yeri-Mescit gibi alanlarında olmasını önermiştim. Öğretmen Evlerine müdürlerin-Yöneticilerin atamayla değil, o belde de çalışan ve emekli öğretmenlerin, ortaklaşa seçmeleriyle atanmasını da o raporda belirtmiştim.

Ayrıca, Zafer’deki Özel İdare uhdesinde bulunan Zafer Oteli’ni O günkü Vali Ahmet Kayhan,ın satıp köy içme sularında kullanacağını söylediğinde kendisinden Öğretmen Evi olarak tahsis etmesini rica etmiştim. O dönemki Konya İl Genel Meclisinde bulunan MHP’li encümen üyelerinin de gayretleriyle Öğretmen evi olarak tahsis edilmişti.

Konya Öğretmen Evine, atanan arkadaşlar elbette değerli arkadaşlardır. Lakin pek çoğu, yönetici oluncaya kadar Öğretmen Evi’nin bahçesine dahi girmeyen, buranın yönetiminden bi haber olan ayrıca Milli Eğitim Müdürü ile Vali Bey’in direktiflerinden asla çıkamayan arkadaşlardır.

Konya Öğretmen Evi’nin oyun salonu, Ramazandan bu yana kapalıdır. İki aydır Konya’da yoktum. Geldiğimde eli öpülesice saygın öğretmenleri bahçede görünce sordum. Oyun salonunun açılamayacağını, öğretmen evi müdürünün söylediğini söylediler. Buranın açılmasını istemeyende İl Milli Eğitim Müdürü imiş.

Onca öğretmen yukarıda vakit geçirme amaçlı oyun oynuyorlardı. Kendi hallerindeydi. Şimdi hepsi de eli boş ve bahçede siyaset yapmaktalar. İstenen bu mu?

Sayın İl Milli Eğitim Müdürü, emekli olduğunda nerede ve nasıl vakit geçireceğini sanmakta? Öğretmen Evi’nin oyun salonunu kapatmakla EGOSUNU mu tatmin etmekte acaba? Demokrat ve hoş görüşlü Milli Eğitim Bakanımız S. Nabi AVCI, acaba bu duruma ne demekte?

Bütün Öğretmen Evleri’nde; oyun salonunun, Mescit’inde kapatılması ya da usulen bir yer gösterilmesi, saygı değer öğretmenlere yapılan en büyük saygısızlık ve hakarettir diye düşünüyorum.

Bu baskıcı ve mazoşist uygulamadan derhal vaz geçilmesini ve oyun salonunun daha sağlıklı ve daha işlevli şekilde kendilerine tahsis edilmesini; yetkili ve ilgililerden rica ediyorum.

Öğretmeni, şuraya buraya dağıtmakla: dedikodu ve keskin siyasete zemin hazırlamaktasınız. Amacınız nedir?

Esen kalınız.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!