Arslan Küçükyıldız
Arslan Küçükyıldız

TRT mi, PKK mı? / Kandil Harekâtı ve PKK Propagandası Yapan TRT

Olağanüstü durumlarda, iletişim araçlarına, özellikle devletin resmi haber kanallarına daha fazla kulak verme alışkanlığımız vardır. Acans ne diyor diye kulağımızı TRT radyolarına dayadığımız günleri hatırlarsınız. Önemli bir olay olduğunda önce devlet televizyonuna bakar, yolda isek TRT radyolarını bulup devlet bu işe ne diyor diye anlamaya çalışırız. Bu iletişim kanallarına bir de web sayfaları eklendi. Ona da bakıyoruz. Lakin en güvenilir devlet iletişim kurumu olması gereken TRT’ye bir haller oldu, güvenilir olmaktan çıktı. Kandil Harekâtı sırasında ve öncesinde, bana göre ihanetle eş değer, vahim habercilik hataları yaşandı. Bunları aşağıda aynen alıntıladığım haber metinlerinden göreceksiniz. Ancak konunun iyi anlaşılması için önce TRT’nin yakın geçmişine bakmamız gerekiyor.

Önceki TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz, Özal’dan beri, gelen her TRT Genel müdürüne dayatılan “Kürt kanalını kur” dayatmasına uymadığı için görevden alınmıştı. İbrahim Şahin’in Genel Müdür olduktan sonraki ilk işi Kürt kanalını açmak oldu. “Bu kadar adamla 40 kanal idare ederim.” diyen genel müdür, iddialara göre, TRT’ye 3000’den fazla adam aldı. Alelacele işe alınan bu kişilerin büyük bir kısmı Fethullahçı. Tabii başka dini cemaatlerden, iktidara yakın partilerden kişiler de var. Kürt kanalı için istihdam edilen Kürtler var. Bu adamlar işe göre seçilmiş değil. Bu adamlara göre işler de nasıl olsa bulunur. Koca TRT. Zaten Genel Müdürün görev süresi, orada bulunması hizmet amaçlı değil. Önemli olan İbrahim Şahin’in gelecekte daha büyük makamlara yükselebilmesi ve “Efendim biz şunları, şunları yaptık, bir sürü kanal açtık vb.” diyebilmesine imkân sağlayacak göstermelik işler yapmak. Mesela ilk işlerinden biri Arı/Orkut stüdyosunun dış görüntüsünü bir iki panoyla süslemek olmuş. Mevcut kanalların adını değiştiriyor, yeni kanal açmış gibi gösteriyor…

Bütün bunlara rağmen İbrahim Şahin bir denge adamı. İşin kolayını bulmuş, Yeni kurduğu her kanalı bir görüşe, cemaate vermiş. Herkes kendi kanalında borusunu öttürüyor. O işin kaymağını yiyor. Neredeyse TRT’de hiç program yapılmaz hale gelmiş; mevcut TRT kadrosuyla 40 kanal idare edilebilecekken(!) ne hikmetse bütün programları dışarıya, yandaş şirketlere verilmiş. Milyonlarca liralık programların TRT’nin bütün kanallarına izlenme rekorları kırdırması beklenmeli değil mi? Hayır, tam aksine; neredeyse TRT kanaları izlenme oranlarında sonuncu geliyor. Ama kimin umurunda? TRT Kürt kuruldu mu? Kuruldu. TRT Avaz Eski Ülkücülere (!) verildi mi? Verildi. TRT Haber Fitnehullahçılara verildi mi? Verildi. Bu kanalları yönetenler, uzmanmış, hedef kitleye uygun yayın yapıyormuş, yapmıyormuş kimin umurunda? Bakın ne oldu;

Genel müdürün kuruma aldığı elemanlara çok hızlı bir şekilde eğitim verildi, hem de olağanüstü abartılarak! Yüzlerce eğitim konusu bulundu ve TRT durmadan yeni elemanlarına eğitim yaptırıyor! Son dönemde TRT’de eğitim vermekten köşeyi dönen firmalar olduğu biliniyor. Eğitime harcanan para boşa gitmez ama bir de eğitimi verenler kaliteli olsa! Ne gezer. Uzmanlıkları kendilerinden menkul iktidar yanlısı şirketlerin beşinci sınıf uzmanları. Neyse efendim sözü uzatmayalım. İşe alınanların büyük bir kısmı TRT’nin yeni kanalı Haber’de çalışmaya başladılar. Bunların çoğu, Haber nedir, nasıl yazılır, dili nasıl olmalıdır, devlet bakışı nasıl yansıtılır? gibi konuları daha doğru dürüst öğrenmeden kendilerini büyük haberlerin peşinde buldular. TRT’nin yarım asırlık haber ve program tecrübesinden yararlanılsa iyi. Hayır; kurslarda bu genç Fethullahçılara “Sakın eskilerle konuşmayın, onlara itibar etmeyin” denildiği biliniyor. Neyse efendim; bunlar Samanyolu Televizyonu Haber Merkezine çevirdikleri TRT Haber Merkezinde son günlerde tehlikeli bir habercilikle uğraşıyorlar. Bu cemaatin Kürtçülükle, Kürtçülerle, Ermenicilikle, Etnik Azınlıklarla dirsek temasını cemaatin gazetesinden ve televizyonundan biliyorduk ama bu tutumlarını TRT’ye de taşıdılar. Devletin değil, sanki bir cemaatin Haber Merkezi haline getirdikleri TRT Haber’de olmayacak abuk sabukluklar yaşanmaya başladı. Ve en sonunda AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’i bile çileden çıkarttılar! “ AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in TRT ve AA üzerine söylediği sözler Bülent Arınç’ı çok kızdıracak. „[1] başlığıyla verilen haber  aynen şöyle;

Terör örgütü PKK’nin ikinci adamı Murat Karayılan’ın İran’da yakalandığı yönündeki doğrulanmayan haberleri yayınlayan TRT ve AA’ya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in "AA ve TRT resmen çuvalladı" sözleri, Bülent Arınç’ı kızdaracak.

A Haber’e konuk olan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik TRT ve AA’nın habercilik anlayışını sert sözlerle eleştirdi. "Karayılan İran’da yakalandı" haberinin yayınlanması sırasında Kanal 7’de bir programda olduğunu ve konuya ilişkin sorularla karşılaştığını belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Ben uluslar arası ajansların ve resmi makamların teyit etmemesi halinde bununla ilgili net bir şey söyleyemeyeceğimi söyledim. Özel kanallar şu ve ya bu haberleri yayınlayabilir. Onların kendi problemidir ama bu meselede; devletin kanalı TRT ve devletin haber ajansı Anadolu Ajansı resmen çuvallamıştır ve bir habercilik skandalına imza atmıştır. Gerekçeleri ne olursa olsun bu kadar acemi davranmaya kimsenin hakkı yoktur.

TRT VE AA KARAYILAN PROPOGANDASI YAPTI

Bütün özel televizyonlar bütün haber kanalları yayınları kestiler saatlerce Murat Karayılan ile ilgili haberler yaptılar. Malesef Murat Karayılan’ı biraz da efsaneleştiren bir sürecin yaşanmasına sebebiyet verdiler. Bir nevi PKK propagandası oldu. Bunu insanlar isteyerek mi yaptı? Elbette yapmadılar. Bunun amacı PKK propagandası yapmak değildi. Ama bunun olmasına TRT ve AA sebep olmuştur."

Tabii Fethullahçı habercilerin işlediği cürümler, birkaç gün önceki bu olayla sınırlı kalmayacaktı. Türk Devletini, Ordusunu düşman gibi gören bu zihniyet TRT haberlerine yansımaya devam edecekti. Etti de! Nitekim Kandil’e yapılan son harekât ile ilgili olarak www.trthaber.com sitesinde (ve dolayısıyla TRT Haber Bültenlerinde yer alan) haberlere bakıldığında bu durum daha net görülüyor.

Öncelikle 18 Ağustos 2011 tarihinde öncelikli haber olması gereken Genelkurmay açıklaması haber, TRT haber metninde tam olarak verilmiyor. Hâlbuki TRT, bu gibi olaylarda, protokol haberciliği yaftasını bir kenara bırakır ve milimi milimine yetkililerin verdiği bilgileri aktarırdı. 5 maddelik Genelkurmay açıklamasının kötü bir özetinin verildiğini söyleyelim. Diğer haberlere bakıldığında çok vahim bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.

 Maalesef, TRT web sitesinde yer alan haberlere bakıldığında TRT’nin devlet televizyonu tavrını bir yana bırakıp, örgüt televizyonu ağzıyla yayın yaptığı açıkça görülmektedir.
FETHULLAHÇI TRT HABER, TÜRK ORDUSUNDA ZAAFİYET VAR, HAİN ASKERLER PKK’YA BİLGİ VE BELGE TAŞIYOR DİYOR!

Çok önemli bir harekât yapılıyor ve harekâtın akabinde yayınlanan, TRT’nin haber metinlerinde verdiği bilgi ve görüntülerle PKK’lıları, PKK’yı ve PKK propagandasını öne çıkardığı şu üç habere (aynen alınmıştır) bakınız;

“Şok İddia: Hepsi PKK’nın Elinde Son bir ayda yapılan hain saldırı ve pusuların ardından gözler tekrar zaafiyet noktlarına çevrildi. Konuyla ilgili çok çarpıcı bir haber yayınlandı.

Örgütten ayrılanların anlattıklarına yer verilen haberde, Ronai adını kullanan eski bir terörist, "TSK’ya ait harita, kroki ve kriptolar örgüte ulaştırılıyor." dedi.

Aksiyon dergisinde yayınlanan habere göre, ‘sızmaların önlenmesinin’ yeni komuta kademesinin hedefi olduğu belirtiliyor.

Ronai adını kullanan ve halen Kuzey Irak’ta yaşayan eski PKK’lı tim komutanının sözleri, terörle mücadelede neden başarısız olunduğunu da gösteriyor.

Kısa süre önce örgütten ayrılan Ronai, rütbeli askerlerin sürekli örgüt kamplarına geldiğini, toplantılar yaptıklarını iddia ediyor.

Örgüte yeni patlayıcılar ve ilaç yardımı yapıldığını söyleyen Ronai, askerî sırların, terör örgütünün eline günlük, haftalık ve aylık olarak geçtiğini iddia ediyor.

Ronai bu durumu şöyle anlatıyor: "Bunlar çoğu zaman elden kurye aracılığı ile ulaştırılırdı. Bazen de haberleşme araçları kullanılırdı. Asker arazi taramasına veya operasyona çıktığında eğer önceden bilgi yoksa hemen bize haber ulaştırılırdı. Asker olduğunu bildiğimiz kişiler gerilla kıyafetiyle ya da sivil kıyafetle bilgiler getirirdi. Toplantılarımıza katılır, bize ne zaman nasıl operasyon yapmamız gerektiğini anlatırlardı. Bunu saha komutanlarımızın hepsi bilir. Ben tim komutanı olarak bu toplantıların bazısına katılırdım. Bir sefer ismini bilmediğimiz ancak ‘albayım’ dedikleri birinin geldiğini biliyorum. Esmer tenli, 1.80 boylarında, hafif göbekli biriydi. Yanında iki sivil giyimli kişi vardı. Kelareş kampına kadar gelip bizimle toplantı yaptı. Seçimlerde ve sonrasında neler yapmamız gerektiğini anlattı. İmam Aziz (Tan) Hoca ve başka 6 kişinin infaz edilmesi için isimleri bu kişi verdi."

Kuzey Irak’ta peşmergeler tarafından korunan güvenlikli bir bölgede yaşayan Ronai’nin şu sözleri örgütün karakol ve askerî birliklere kolayca saldırı düzenlemesini de açıklıyor: "Bize haritalar getirildi. Askerî, özel haritalar. Krokiler de vardı. Karakolların nerede olduğunu, asker sayısı, mühimmat durumu, komutanların özel ve genel durumları gibi bilgiler gelirdi. Bazen de kriptolu bilgiler getirilirdi. Bunları içimizdeki asker kökenliler hemen çözerdi. Bize ona göre talimat verilirdi. Bunları görünce örgütten kaçtım. Benim gibi olanlar çok ama şanslı sayılmazlar. Kaçmak isteyen 5 genç arkadaşımız kurşuna dizildi. Askerî haritalarda Doğu ve Güneydoğu’da bütün tabur, alay, karakol ve devriye ekiplerinin güzergâhı bulunuyordu. Başarılı olan komutanların ne zaman izine gidecekleri, acemi asker sayısı, özel eğitimli askerlerin nerede görev yaptıkları gibi bütün bilgiler gelirdi. Bazen telsizlerdeki şifreler de ulaştırılırdı. Aynı kodla askerleri rahatça dinleyebiliyorduk."

Son süreçte yapılan bütün operasyonların karşılıklı bilgi paylaşımıyla olduğunu anlatıyor Ronai: "Silvan’da 13 askerin şehit edilmesi, açık alanda askerlere yönelik saldırıların düzenlenmesi böylesi yardımlar sonucunda gerçekleşmiştir. PKK’nın çıplak arazide operasyon yapması bu kadar kolay değil. Çünkü saldırı ve pusudan çok daha önemli olan zayiat vermeden bulunulan alanı kolayca terk etmektir. Oysa olayların meydana geldiği yerlerde kaçmak mümkün değil. İki helikopterle, saldırıyı yapanlar kolayca avlanır. Ama buna birileri izin veriyor. Aktütün ve Dağlıca’da izin verdikleri gibi." (Eklenme tarihi : 18 Ağustos 2011 07:48, Düzenlenme tarihi : 18 Ağustos 2011 10:17 )”[2]

TRT’NİN AKILLARA ZİYAN İKİNCİ HABERİ DE TIPKI İLKİ GİBİ; ORDUYU YIPRATMAYA YÖNELİK ve PKK PROPAGANDASI YAPIYOR.
 
Aşağıdaki haber PKK Propagandası yapmakta, orduyu, devlet organlarını yıpratmaktadır ve TRT Web sitesinde yayınlanmıştır. Aynen şöyledir;
 
 “Herkesin Bildiği Gerçek. Hakkari ve çevresini baskı altına alan PKK terör örgütü, şehir merkezine çok yakın bir bölgede kamp kurarak yaşadığı iddia ediliyor. Teröristlerin kent merkezine bu kadar yakın mesafede bu kadar rahat hareket etmeleri de merak konusu…
 PKK’lı grubun Kavaklı bölgesindeki Kato-Marinus kampında yaşadığı belirtilen 150 kişilik terörist grubun kaldığı bu kampın Hakkarililer tarafından da bilindiği iddia ediliyor.

Kamplarda yaşananlarla ilgili korkunç iddialar da var. Teröristler bölgedeki zaafiyetten faydalanarak, insanları bu kamplara götürülerek korkutuyor.

Kahvedeki insanlar, kimin sorguya alındığını, kim tarafından hesaba çekildiğini, hangi cezaya çarptırıldığını tek tek sıralıyor.

İki aşiret reisinin kampa götürülerek sabaha kadar dövüldüğü anlatılıyor.

Gece bir mahalleden diğerine giderken arabasının durdurulduğunu, militanlar tarafından kendisine parola sorulduğunu anlatanların sayısı az da değil. Aslında Hakkari’nin bu durumu en çok Hakkarilileri vuruyor.

Özellikle bir yıl önce yine Ramazan ayında imam Aziz Tan’ın PKK’lılar tarafından şehit edilmesinden sonra insanlardaki endişeler arttı. 

Birçok Hakkarili Van başta olmak üzere çevre illere göç etmeye başladı.”  (Eklenme tarihi : 18 Ağustos 2011 10:42) [3]

TRT’NİN, PKK PROPAGANDASINA ZEMİN HAZIRLAYAN VE TÜRK HALKINA KARAMSARLIK AŞILAYAN ÜÇÜNCÜ HABERİ 

Bu haber metnini de TRT’nin web sitesinden aynen aktarıyorum;

“İki Askerimiz Kaçırıldı mı?

Hakkari Valisi, iki şehit cenazesine ulaşamadıklarını söyledi.

Hakkari Valisi Muammer Türker, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada, ellerinde köy korucusu ile birlikte 8 şehit canezesinin olduğunu söyledi.

Vali Türker, isim açıklamadan "Elimizde 8 şehit cenazesi var. 2 cenazeye de ulaşamadık. Cenazelerden biri Binbaşı’ya, diğeri de uzman çavuş ait" dedi.

Vali Türker, şehitler için bugün Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı’nda da tören yapılacağını belirtti.” (Eklenme tarihi : 18 Ağustos 2011 07:11, Düzenlenme tarihi : 18 Ağustos 2011 09:39)[4]
Bu haber metinlerini yazanların Türkçeyi çok iyi bilmedikleri, haber metnini alıntıladıkları derginin de Aksiyon olduğunu düşünürsek şöyle bir çıkarma yapabiliriz: Fethullahçı TRT Haber Merkezi, Türk Ordusunun ve devletinin gücünü anlatması gereken bir dönemde bunların değil PKK’nın propagandasını yapmaktadır.

TRT’nin, Türk Devleti için hayati önemi olan Kandil harekâtı sonrasında yaptığı yukarıdaki haberler benim kanımı dondurdu. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik TRT’nin PKK Propagandası yaptığını söylemekle yerden göğe kadar haklıdır. Türkiye Cumhuriyetinin terörle neden başa çıkamadığı şimdi daha iyi anlaşılmaktadır. Türk Ordusunun mensuplarını PKK ile işbirliği içinde gösteren bu haberler, aslında PKK’ya kimin hizmet ettiğinin çok net bir belgesidir. (Web sitesinden kaldırılmadan örnekleri kopyalanmalı) Bu haberler hangi haberciye gösterilirse gösterilsin, hangi gazeteciye gösterilirse gösterilsin size bunu söyleyecektir. TRT Genel Müdürü bu haberleri yayınlayan TRT Haber Merkezi çalışanlarını geldikleri televizyonlara derhal postalamalıdır. Habercilere (Hakkari’nin yanı başındaki PKK Kampı Haberi için) bir soruşturma açtırıp elinde böyle bir bilgi olduğu halde neden bunu devletin ilgili organlarına vermediğini sordurmalıdır. Bunu yapamıyorsa derhal istifa etmelidir, çünkü bu zihniyetin yayınladığı haberler onun başını ağrıtacak, kurduğu tatlı hayalleri söndürecektir. Türkiye Cumhuriyeti savcıları, AKP Genel. Bşk. Yrd.  Hüseyin Çelik’in de dikkat çektiği bu konuyu yakından takip etmelidir. (Yürekli savcılarımız bu yazıyı aynı zamanda bir ihbar olarak kabul edebilirler.)  Milletimiz de devletle husumeti olan ve kökü dışarıda olan bir cemaat zihniyetinin Türkiye’yi nerelere götürebileceğini ibretle görmelidir;

Kandil Harekâtı’nın olduğu bu günde, Şehitlerimiz ve Peygamber Ordusundaki askerlerimizden dolayı dudaklarımız kıpır kıpır. Sizi üzmek istemiyorum ama Dinlerarası Diyalog adı altında, Papalığın Diyalog Konsülü’nün emirlerini uygulayan Fethullah Gülen’in ekibinin yönettiği TRT Haber Merkezince yapılan bir başka haberi, fotoğrafıyla birlikte sizinle paylaşmak istiyorum; zira bu haber bu zihniyetin ne yapmak istediğini ortaya koyuyor:
 
“Parkta Günah Çıkarıyorlar
 
Katolik Kilisesi’nin 16-21 Ağustos tarihleri arasında düzenlediği "Dünya Gençlik Günleri" kapsamında Madrid’de bulunan yaklaşık bir milyon Katolik genç, park alanında kurulan portatif açık odalarda günah çıkartıyor.

Parkta günah çıkartıyorlar

Kentin merkezindeki Retiro Parkı’nda kurulan 200 portatif oda, saat 09.00 ile 22.00 arasında açık tutulurken, dönüşümlü olarak 800 rahip görev yapıyor.

Organizasyon yetkililerinden alınan bilgiye göre, 20 farklı dilde yapılan günah çıkarmalara günde 3 bin kadar genç katılıyor.

139 farklı ülkeden gelip Madrid’de toplanan Katolik gençlerle birlikte olacak Papa, havaalanından şehir merkezine kadar her zamanki zırhlı özel aracıyla seyahat edecek ve yolda gençleri selamlayacak….”[5] (Eklenme tarihi : 18 Ağustos 2011 12:25, Düzenlenme tarihi : 18 Ağustos 2011 13:52)
Allah bu millete akıl, fikir ve daldığı derin uykudan uyanma gücü versin.
Sözüm size, bize hepimize.


[1] http://www.haberiniz.com/yazilar/haber38320-Bu_haber_AKPyi_karistiracak.html

[2] http://www.trthaber.com/haber/gundem/sok-iddia-hepsi-pkknin-elinde-6170/

[3] http://www.trthaber.com/haber/gundem/herkesin-bildigi-gercek-6187/

[4] http://www.trthaber.com/haber/gundem/iki-askerimiz-kacirildi-mi-6168.html

[5] http://www.trthaber.com/haber/dunya/parkta-gunah-cikariyorlar-6211.html

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!