Arslan Küçükyıldız
Arslan Küçükyıldız

Laterna Ve Ötesi

Laterna Ve Ötesi

Laterna, ayaklı ve sandık biçiminde, kolunun çevrilmesiyle türlü havalar çıkaran bir çalgı imiş. Ses ve görüntüsünü yabancı filmlerde göreniniz olmuştur. Bunca yıllık müzik prodüktörüyüm, Türkiye’de çalındığını hiç duymadım, görmedim, bilmiyorum. TRT MÜZİK kanalındaki bir programa ad olmuş. Niçin bu ad konulmuş onu da biraz araştırdım. Karşıma Rumseviciler çıktı. Amaçları “Bir zamanlar İstanbul sokaklarının tarihine tanıklık eden laternayı tekrar sokaklara taşımak, müzikleri ve danslarıyla yeniden İstanbullular’la buluşturmak.” olan Rumlar çıktı. Bu amaçla Z Müzik ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti desteğiyle belgesel bile yapılmış.* Maya tutmamış ki TRT, eksikleri tamamlamaya girişmiş! Sözün kısası Rumsevicilik= Laternasevicilik olmuş.
Biz TRT müzik eğlence yapımcı ve yönetmenleri olarak eskiden programlarımıza ad verirken Türk kültüründeki adları seçerdik. Muhteva da ona göre olurdu. Görünür ve görünmez kurallarımız vardı. Örneğin Devlete, devletin kurumlarına yanlış yapmış, yasaklı bir sanatçı asla programlara çıkamazdı. Vatan hainleri ise kırmızı çizgimizdi. Kurum’da hainlik yapan yok muydu? Elbette vardı ama o zamanların gaflet içindeki hainlerinin bile devlete saygısı vardı.
Yunanistan’ın, Rumların Konstantinopolis hayallerinin bir kılıfı olarak sunulan Laterna programına dönelim.
Bu akşam Türk Devletini PKK paçavrasıyla değişen Ahmet Kaya’nın şarkısı, TRT MÜZİK’de Laterna programında sunuldu.
Ben anlamıyorum; Devlet mi kendi ayaklarına kurşun sıkıyor, yoksa Devletin kurumu TRT de mi Devlet’e kurşun sıkıyor? Bu hain seviciliği anlaşılmaz bir şey.
Hadi Sinema sahasında azınlıkların borusu ötüyor, Yılmaz Güney şakşakçılığı bitmiyor. Bunu anlayabiliyorum. Ya TRT’ye ne demeli? Bu kurum Devlet kurumu değil mi?
Demek ki “TRT’nin son 10 yılda en çok çalışan; en çok program yapan, TRT’nin stüdyo kamera, kurgu ve benzeri teknik imkanlarını en çok kullanan kanalı TRT KÜRDİ kanalı.” sözleri doğru imiş. Kürdi kanalı tek başına değilmiş. Oradaki yayınlarda, Kürtçedeki Türkçe sözlere yasak konularak, bölücülüğün alâsı yapılırken, TRT’nin diğer kanallarındaki programlarda da bölücüler şirin gösterilmeye çalışılıyor. Akla yeni bir açılım mı var, sorusu geliyor. Bu daha ne ki, biz hainbaşının kardeşinin de ekranlara çıkarıldığını gördük, diyenleri duyar gibiyim.
(Yunanistan’da bir TV müzik programı adı olarak “Bağlama” adını gördüyseniz bu program adına bir diyeceğim yok. Yoksa Laterna adını ve hainlere açık muhtevasını derhâl değiştirmelisiniz.)
Yazık Türk milletine.
Elbet bu devran da döner.
*(https://youtu.be/m9WkQndm0E0)

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!