Kayyım Rektör Protestolarında Bursları Kesilen Öğrencilere Ekrem İmamoğlu Sahip Çıktı

İmamoğlu'ndan Dikkat Çeken Tweet

Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesine atanan Kayyım Rektör AKP’li Melih Bulu’ya karşın düzenlenen protestolarda yer alan öğrencilerin KYK kredi ve bursları kesilmişti.

Söz konusu protestolarda yer alan en az 100 öğrencinin KYK kredi ve burslarının durdurulduğu belirlendi.

BirGün’den Dilan Esen’in haberine göre, İstanbul Valiliği Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Valiliğe gönderilen ve öğrencilere iletilen yazıda, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün yazısına istinaden kredi ve bursların kesildiği belirtildi. Öğrencilerin, öğrenim kredisi borcunun Temmuz 2023’ten itibaren ödemeye başlaması istendi.

İmamoğlu Sahip Çıktı

İmamoğlu, Bulu’yu eleştirdikleri için bursları kesilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine İBB olarak destek vereceklerini açıkladı.

23 Haziran İstanbul Seçimleri’nin yıl dönümü nedeniyle düzenlenen ‘Demokrasi Şenliği’nde konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla rektör olarak atanan Melih Bulu’yu eleştiren ve bursları kesilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine İBB olarak destek vereceklerini açıkladı.

İmamoğlu, “Melih Bulu’yu protesto eden Boğaziçililerin bursu ve kredileri kesilmiş. Gelsin buraya, İBB onların yanında” dedi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs-Kredi Yönetmeliği’ne göre öğrencilerin burs ve kredileri ancak şu durumlarda kesilebiliyor:

“Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması; vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma; sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmemesi; öğretim kurumunu değiştirmesi esnasında, eski okulunda bir yıldan fazla başarısız olması ya da öğretimine bir yıl ara vermesi; öğretim kurumunun kapatılması; kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması; kesin hükümle mahkûm olması.”

MAHKEMELER YÜRÜTMEYİ DURDURMUŞTU

Daha önce idare mahkemeleri, öğrenciler hakkında kesinleşmiş bir hüküm olmadığı için kredi ve bursların kesilemeyeceğini belirtmişti. KYK Akdeniz Kız Öğrenci Yurdu’nda yemekhanede çatal kaşıkla masaya vurup eylem yaptığı için 2015’te 8 öğrenci yurttan atılıp öğrenim kredisi kesilmişti. Ankara 2’nci İdare Mahkemesi öğrencilere verilen yurttan süresiz uzaklaştırma ve kredilerinin kesilmesi cezalarına karşı yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Yine çok sayıda Akdeniz Üniversitesi öğrencisinin çeşitli protestolara katıldıkları gerekçesiyle Emniyet’ten gelen talimat doğrultusunda kredileri kesilmiş, öğrenciler karara karşı dava açmıştı. Açılan davalarda da yürütme durdurulmuştu.

Öte yandan Ankara Üniversitesi’nde okuyan 7 öğrencinin, kadın cinayetlerine karşı Şili’de başlayıp tüm dünyaya yayılan Las Tesis eylemine katıldıkları gerekçesiyle de bursu kesilmişti.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi hakkında soruşturma başlatılan ve bursu kesilen Ankara Üniversitesi öğrencisi Ş.Ç.’nin, itirazında “Kesin hüküm olmadıkça kimse suçlu muamelesine tabi tutulamaz” hükmüne varmıştı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!