İYİ Partili Aytun Çıray: Pandemi Ek Ödemelerinde “Eşit İşe Eşit Ücret” Prensibi Gözetilecek mi?

İYİ Partili Aytun Çıray: Pandemi Ek Ödemelerinde “Eşit İşe Eşit Ücret” Prensibi Gözetilecek mi?

İzmir Milletvekili ve İYİ Parti Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Başkan’ı Dr. Aytun Çıray, büyük risk altında bulunan sağlık çalışanlarının pandemi ek ödeme sözünün yerine getirilmediği, adaletsizce uygulandığı konularını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için bir soru önergesi verdi.

Çıray’ın önergesi şöyle:

Mesleklerini vicdanlarıyla, onurlu bir şekilde ve ilkelerine bağlı kalarak yerine getiren sağlık emekçilerinin toplumsal yaşamdaki yeri özellikle pandemi sürecinde çok daha iyi anlaşılmaktadır. Toplum olarak tüm sağlık çalışanlarını takdir etmekten imtina etmedik ve kendilerine olan minnet borcumuzu asla unutmayacağız.

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve 450 binden fazla insanın ölümüyle sonuçlanan Coronavirus pandemisi, ükemizde de çok ağır sonuçlara sebep olmuş ve olmaya da devam etmektedir. Bu süreçte Sn Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, çok hızlı bulaşan ve vahim sonuçları olan bu virüs ile mücadele sürecinde tüm sağlık çalışanlarına üç ay boyunca tavan oranında ek ödeme yapılacağını açıklamıştır. Ancak en büyük risk altında bulunan sağlık çalışanlarının hakkı geri ödenemez fedakarlıklarının küçük de olsa mükafatlandırılması konusunda verilen pandemi ek ödeme sözünün yerine getirilmediği ya da adaletsizce uygulandığı bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Özellikle hem sağlık hem de eğitim hizmeti sağlayan üniversite hastanesi hekimleri ve hemşireleri her iki alanda da görev ve sorumluluklarını yerine getirmelerine rağmen, pandemi ek ödemelerinde adaletsiz dağıtım ve hastane yönetimince gelir azlığı gerekçe gösterilerek ek ödemelerde kesintilerle karşılaşmaktadır.

Bu adaletsizliklerin bir an önce giderilmesi, fedakar sağlık ordumuzun hakettiğini adaletli şekilde alması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi için aşağıdaki sorularımın Anayasanın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğü’nün 96. Maddesi gereğince Sağlık Bakanı Sn Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ve talep ederim. 19.06.2020

  1. Sağlık Bakanlığı’nca yapılan ve üniversite hastaneleri için yönetimin keyfiyetine bırakılan pandemi ek ödemeleri, “eşit işe eşit ücret” prensibi doğrultusunda yeniden düzenlenecek midir? Bakanlık’a bağlı hastaneler ile üniversite hastaneleri arasındaki ödeme farklılığı ortadan kaldırılacak mıdır?
  2. Birincil görev yeri dekanlık bölümü olan temel bilim asistanları da dışarıda bırakılmayarak, çalışılan birim ve süre ayırt edilmeksizin, pandemi sürecinde görev alan tüm sağlık emekçilerine ek ödeme yapılmalıdır. Bu doğrultuda, yabancı uyruklu asistan hekimler de uğradığı adaletsizlik giderilerek hak ettikleri ödemeleri alacaklar mıdır?
  3. %80 ile %100 arasında yapılan kesinti sonrası 8 lira ödenen ya da hiç ödeme yapılmayan sağlık çalışanlarından yapılan ek ödeme kesintileri geri verilecek midir?
  4. Pandemi ile ilişkili olarak uzayan çalışma saatleri yeniden düzenlenecek midir? Sağlıklı ve insancıl bir çalışma düzeni oluşturulup mesai dışı öğretim üyesi muayeneleri ile ilgili düzenleme yapılacak mıdır?

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!