Adalet Bakanı Akın Gürlek, TRT Haber’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakanın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
“YAZICIOĞLU SORUŞTURMASINDA FETÖ İZİ VAR”
Gürlek, Büyük Birlik Partisi Kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin ölümüne ilişkin soruşturmada, cinayetin FETÖ tarafından işlendiği yönünde ciddi şüphe bulunduğunu söyledi. Yazıcıoğlu’nun örgütün hedefinde olduğunu belirten Bakan, konuya ilişkin yeni bir operasyon yapıldığını aktardı. Gürlek, dönemin Tunceli Valisi’nin eşi, bazı korucular ve hastane kayıtlarının silinmesiyle bağlantılı değerlendirilen kişiler hakkında işlem yapıldığını, bu kişilerin gözaltına alındığını ya da tutuklamaya sevk edildiğini ifade etti.
UĞUR MUMCU, ÇETİN EMEÇ, BAHRİYE ÜÇOK DOSYALARI İNCELEMEDE
Faili meçhul dosyalara yönelik çalışmaları anlatan Gürlek, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Faili Meçhul Suçlarla Mücadele Birimi kurulduğunu hatırlatarak, bugüne kadar 20-25 yıl önce işlenmiş 28 cinayetin aydınlatıldığını aktardı. Bakan, 680 civarında dosyanın büroya alındığını ve hepsinin tek tek incelendiğini söyledi.
Devletin bu cinayetlerin hesabını mutlaka soracağını vurgulayan Gürlek, büronun kuruluş amacının suç ve suçluyla mücadeledeki kararlılığı ortaya koymak olduğunu belirtti. Zamanaşımına uğramamış dosyaların ele alındığını yineleyen Bakan, büroda Uğur Mumcu, Çetin Emeç ve Bahriye Üçok cinayetlerine ilişkin dosyaların da bulunduğunu, “bunlara da bakılıyor, inşallah bunlar da çözümlenir” sözleriyle ifade etti.
GÜLİSTAN DOKU DOSYASI
Gürlek, Gülistan Doku soruşturmasında kilit isim olarak nitelendirdiği Umut Altaş’a ilişkin, hakkında kırmızı bülten çıkarıldığını ve halihazırda ABD’de tutuklu bulunduğunu söyledi. Bakan, Altaş’ın cezaevinde görüştüğü bir kişiye ait ses kaydının dosyaya delil olarak sunulduğunu, Altaş’ın “çok önemli itirafları” bulunduğunu belirtti. Umut Altaş’ın olayın en önemli görgü tanığı olduğunu ve hem şüphelinin hem de Gülistan Doku’nun yakın arkadaşı olduğunu ifade eden Gürlek, ABD makamlarıyla görüştüklerini, iade yargılamasının olumlu ilerlediğini ve Altaş’ın Türkiye’ye getirilmesi için ısrarcı olduklarını kaydetti.
“ROJİN KABAİŞ DOSYASINDA CEP TELEFONU ÖNEMLİ BİR DELİL”
Rojin Kabaiş soruşturmasında savcıların kararlılıkla çalıştığını belirten Gürlek, yakın zamanda olumlu gelişmeler beklediğini söyledi. Bakan, cep telefonunun açılması ve daraltılmış baz çalışmasından olumlu sonuçlar çıkabileceğini değerlendirdi.
“ALO ADALET” HATTI
Gürlek, yargı süreçlerini daha şeffaf ve erişilebilir kılmak amacıyla hazırlanan “Alo Adalet” projesinin kısa süre içinde hayata geçirileceğini açıkladı. Test aşamasındaki sistemle vatandaşların davalarının hangi aşamada olduğunu, neden uzadığını ve ne zaman sonuçlanmasının beklendiğini doğrudan öğrenebileceğini belirten Bakan, vatandaşların “karşılarında bir muhatap bulabilecekler” ini söyledi.
