Forex gündem

featured

Bankacılık kaynaklı endişelerin bir miktar sindirilmesinin etkisiyle risk iştahında toparlanma kaydediliyor. Finansal istikrara ilişkin gündeme gelen endişeler altında Fed’in bugün sona erecek toplantısı son derece kritik olacaktır. Piyasadaki genel beklentiler bu toplantıda 25 baz puan faiz artışına gidilmesi yönünde şekilleniyor. Faiz kararının yanında Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ile ileriye yönelik açıklanacak projeksiyonlar risk iştahı ve fiyatlamalar üzerinde belirleyici olacaktır. 

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler       

•    21:00 Fed Faiz Kararı Önem: Yüksek

•    21:30 Fed Başkanı Powell’ın Konuşması Önem: Yüksek

•    16:45 ECB Başkanı Lagarde Konuşması Önem: Yüksek

•    15:30 ABD –TÜFE/Çekirdek TÜFE Önem: Yüksek

Türkiye

İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Gülle Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, Kahramanmaraş merkezli depremlerin de etkisiyle bu yıl 275 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturmanın önemli bir başarı olacağını söyledi. İsviçre’nin Türkiye’ye altın ihracatı düştü. İsviçre Gümrüğü verilerine göre Şubat ayında 44 ton altın Türkiye’ye sevk edildi. Türkiye’deki yüksek enflasyon ve Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle, İsviçre’nin Ocak’ta Türkiye’ye altın ihracatı 58 tonu aşarak tarihi seviyeye çıkmıştı. 3 kamu bankasında sermaye artırımı kararı alındı. Halkbank ve Vakıfbank tarafından alınan tahsisli sermaye artırım kararları KAP’a yapılan açıklamalar ile duyuruldu. Buna göre Halkbank’ta 30 milyar TL Vakıfbank’ta ise 32 milyar TL sermaye artırımına gidildi. Yurt içinde bugün açıklanacak önemli veri akışı bulunmazken, gündeme dair gelişmeler takip edilebilir.

Euro Bölgesi

Avrupa’da UBS’in Credit Suisse’i satın almasıyla başlayan olumlu seyir pay piyasalarında etkili olmayı sürdürürken, bölgede gözler yeniden enflasyon gündemine çevrilmeye başladı. Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel bir gazeteye verdiği demeçte Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) enflasyonla mücadelede inatçı olması gerektiğini ifade etti. Öte yandan, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın bugün yapacağı açıklamalarda para politikasına ilişkin olası ipuçları aranacak. Analistler, bugün ECB Başkanı Lagarde’ın açıklamalarının yanı sıra, İngiltere’de enflasyon ve Avro Bölgesi’nde ödemeler dengesi verilerini de takip edecek.

 ABD

Fed’in açıklayacağı kararlar ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın sözle yönlendirmeleriyle yol haritasının yeniden çizilmesi bekleniyor. Analistler, Fed’in bugünkü toplantının ardından ekonomiye ilişkin projeksiyonları ve politika faizine ilişkin üyelerin beklentilerinin yer aldığı “dot plot” grafiğinin de yayınlanacağını belirterek, piyasalarda oynaklığın yüksek olabileceğini söyledi. Fed’in senenin devamında atacağı adımlara ilişkin piyasa beklentilerinin oldukça dağınık olduğunu vurgulayan analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda bu akşam bankanın yüzde 90 ihtimalle 25 baz puan faiz artıracağının öngörüldüğünü bildirdi. Analistler, para piyasalarının yıl sonuna kadar 100 baz puan faiz indirimini fiyatladığına dikkati çekerek, bankacılık krizi ve enflasyon arasında kalan Fed’in adımlarına ilişkin cevap bekleyen önemli sorular olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Gedik Yatırım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!