1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Fitch Ratings’ten Türkiye’ye çifte uyarı! Risk büyük

Fitch Ratings’ten Türkiye’ye çifte uyarı! Risk büyük

Kuruluşun raporunda, Türkiye'deki şirketleri de kapsayan Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki gelişmekte olan Avrupa finansman ve kiralama şirketlerine yönelik sektör görünümünün haziran ayında "kötüleşen" kategoriye çekildiği hatırlatıldı. Bu kararın alınmasında küresel büyümedeki yavaşlama, kalıcı enflasyon, yüksek seyreden fonlama maliyetleri ve KOBİ kaynaklı aktif kalitesi baskılarının etkili olduğu vurgulandı.

featured

Piyasalarda yaşanan dalgalanmaların finansal kiralama ve faktoring sektörlerine olan doğrudan etkisinin sınırlı kaldığı belirtildi. Leasing şirketlerinin piyasa hareketlerine doğrudan maruziyetinin düşük olduğu, sınırlı menkul kıymet portföylerine sahip bulundukları ve yerleşik fonlama kanallarından yararlandıkları ifade edildi. Banka iştiraki olan faktoring şirketlerinin de güçlü hissedar desteği ve istikrarlı fon kaynakları sayesinde avantaj sağladığı kaydedildi. Ancak kuruluş, piyasa stresinin etkilenen borçlular ve artan fonlama maliyetleri (yükselen TL faizleri ve genişleyen CDS primleri) vasıtasıyla sektöre dolaylı yoldan risk oluşturmaya devam edeceğini belirtti.

FİNANSAL KİRALAMA SEKTÖRÜNDE YENİ İŞ HACMİ VE RİSKLER

Türkiye’de finansal kiralama sektörünün yeni iş hacmi, 2026’nın ilk yarısında dolar bazında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 48 oranında artış gösterdi. Ancak bu hacmin yüzde 38’ini “sat ve geri kirala” işlemlerinin oluşturması dikkat çekti. Fitch, bu durumun yatırım amaçlı finansmandan ziyade işletme sermayesi ihtiyacına işaret ettiğini, ticari gayrimenkul değerlemeleri ve varlıkların kalıntı değerleri üzerindeki riskleri artırdığını vurguladı.

Sektörde takipteki kredi oranı yüzde 1,9 seviyesine gerilemiş olsa da, 2026 ve 2027 yıl sonlarında bu oranın kademeli olarak artması bekleniyor. Ortalama özkaynak kârlılığı yüzde 30 civarında gerçekleşirken, temel faaliyet marjlarında daralma öngörülüyor. Sektörün finansal kaldıraç oranı ise 2025 sonundaki 3,8 seviyesinden 4,9’a yükseldi.

FAKTORİNG SEKTÖRÜNDE HACİM BÜYÜMESİ VE KÂRLILIK DURUMU

Faktoring sektörünün işlem hacmi 2026’nın ilk yarısında yüzde 33 artarak 1,1 trilyon liraya ulaştı. Yılın tamamında yüzde 32 büyüme öngörülse de, bu artışın enflasyonla paralel seyretmesi nedeniyle reel bazda yatay bir görünüme işaret ettiği ifade edildi.

Sektörde takipteki kredi oranı yüzde 2,3 seviyesinde kalırken, yeni sorunlu krediler ve değer düşüklüğü karşılıklarının yüksek seyretmeye devam ettiği bildirildi. Faktoring şirketlerinin ortalama aktif kârlılığı ise 2025’teki yüzde 8,1 seviyesinden yüzde 6,4’e geriledi. Sektörün finansal kaldıraç oranı ise 4,1’e yükselmesine rağmen ılımlı seyrini korumayı sürdürdü.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Haberiniz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!