Erdoğan: ”S-400 sistemlerini almak ABD ile gerginliğe değdi”

Erdoğan: ''S-400 sistemlerini almak ABD ile gerginliğe değdi''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’nın S-400 hava savunma sistemleri satın alma hamlesinin Ankara ile Washington arasında neden olan gerginliğe değdiğini söyledi.

Erdoğan, geçen hafta  New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılımı sırasında New York Times gazetesine verdiği röportajda, “Kendi silahlarımızı alıyoruz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’nin silah tedarikçilerini seçme hakkını yeniden teyit ettiğine dikkati çeken Erdoğan, ”ABD Türkiye’ye Patriot füze savunma sistemlerini satmış olsaydı, Ankara S-400 almak zorunda kalmayacaktı” dedi.

Türkiye’nin eylemlerinin Washington ile gerginliğe değip değmediği sorulduğunda Erdoğan, ”Bence buna değdi.  Savunmamızı istediğimiz gibi güçlendirebiliriz” dedi.

Moskova ve Ankara, 2017 yılında S-400 sistemlerinin teslimatı için bir sözleşme imzaladı. Türkiye, bu sistemleri Rusya’dan satın alan ilk NATO ülkesi olurken, ABD ve genel olarak NATO’dan olumsuz tepki aldı.

Washington, özellikle, ”Türkiye’nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın alma kararının, F-35 ile devam eden katılımını imkansız kıldığını” duyurdu. ABD ayrıca S-400 anlaşması nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulamakla tehdit etti ve Ankara böyle bir hareketin cevapsız kalmayacağı konusunda uyardı. Ancak Washington nihayet Aralık 2020’de kısıtlamalar getirdi.

Kaynak: AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!