1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ekim ayının emek ve yaşam alanı mücadeleleri raporlandı

Ekim ayının emek ve yaşam alanı mücadeleleri raporlandı

Türkiye’de işçi direnişleri, sendikal örgütlenme mücadeleleri ve yaşam alanlarını korumaya yönelik eylemler ekimde de devam etti. Umut-Sen’in yayımladığı “Direniş Haritası Ekim 2026” raporuna göre ay sonu itibarıyla Türkiye genelinde 285 mücadele kayıt altına alındı. Bunlardan 64'ü kesintisiz sürerken 221'i sonuçlanmış olarak sınıflandırıldı.

featured

Ekimde 21’i işçi direnişi, 23’ü eylem, ikisi ekoloji direnişi ve biri açlık grevi olmak üzere 47 yeni kayıt oluşturuldu. Bu mücadelelerin 26’sında temel talebin ödenmeyen ücret, tazminat ve işçilik alacakları olduğu belirtildi.

İNŞAAT SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKTI

İşçi direnişlerinin yoğunlaştığı alanların başında inşaat sektörü geldi. Ay boyunca 15 yeni inşaat direnişi kaydedildi; bunların dokuzu ay sonuna kadar sonuçlanırken altısı devam etti.

Raporda kamu projeleri de dahil olmak üzere farklı şantiyelerdeki ücret sorunlarına dikkat çekildi. Arnavutköy Sazlıbosna TOKİ şantiyesinde beş ayrı yüklenici ve taşeronun işçileri aynı ay içinde ücretlerini alabilmek için direnişe geçti. Ankara’da Rönesans Holding’in yürüttüğü Yeni Adalet Sarayı şantiyesindeki işçiler, üç aylık alacakları için 6 Ekim’de çatıya çıktı. Adıyaman’da ise ücretlerini alamayan altı işçi 26 Ekim’de kendilerini çatının kenarından sarkıttı.

Antakya’daki deprem konutlarında Cevahir Yapı bünyesinde çalışan 45 işçi, ödenmeyen ücret ve alacakları için şirket ofisi önünde bekleyişe başladı ve beşinci günün sonunda haklarını aldı. Diyarbakır Şehir Hastanesi şantiyesinde sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan 90 işçinin direnişi de 17. günde kazanımla sonuçlandı.

SENDİKALAŞMANIN ARDINDAN İŞTEN ÇIKARMALAR

Raporda sendikal örgütlenme nedeniyle yaşanan işten çıkarmalara da yer verildi. Aliağa’daki Smart Solar’da işten çıkarılan işçi sayısının 85’e ulaştığı belirtildi. Tuzla’daki VOLVAC fabrikasında sendikanın çoğunluk tespitinin ardından beş işçi, Sincan’daki Ulusoy Bakır’da ise Birleşik Metal-İş’in yetkisinin kesinleşmesinin ardından iki işçi işten çıkarıldı. Bolu’daki Domino Tekstil’de 22 Ekim’de 60 işçinin sözleşmesi feshedildi.

Keşan’daki TYH Tekstil’in iki işyerinde toplam 42 işçiyi işten çıkardığı, Keşan’daki işçilerin çıkışlarında Kod 22 kullanıldığı ve bu nedenle işsizlik ödeneğinden yararlanamadıkları ileri sürüldü.

KÖYLÜLERİN MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Raporda maden ve enerji projelerine karşı kırsalda sürdürülen mücadeleler de ele alındı. Uşak’ın Bağbaşı köyünde Karacahisar GES projesi için yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen sahaya malzeme taşındığı belirtildi. TIR’ların önünü kesmeye çalışan köylülerden, aralarında muhtar Ahmet Karakuş’un da bulunduğu sekiz kişinin gözaltına alındığı aktarıldı.

Banaz’a bağlı Gürlek köyünde Kenz Madencilik’in nikel sondajına karşı nöbet tutan köylülere rağmen şirketin 13 Ekim’de jandarma eşliğinde iş makinelerini yeniden sahaya soktuğu kaydedildi. Muğla Milas’taki Akbelen’de ise Danıştay 6. Dairesi’nin 679 parselin acele kamulaştırılmasını hukuka uygun bulmasının ardından İkizköylüler kararı temyize taşıyacaklarını ve topraklarını savunmayı sürdüreceklerini açıkladı. Ordu’nun Perşembe Yaylası’nda da Taşyapı Grubu’na bağlı Taşzemin Madencilik’in yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen sondaj çalışmalarına devam ettiği belirtildi.

ÜRETİCİLER DE EYLEMDE

Ekimde çiftçi ve üreticilerin fiyat ve maliyet sorunları nedeniyle yaptığı eylemler de raporda yer aldı. Samsun Bafra’da yaklaşık 600 traktör ve 1.500 çeltik üreticisi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) hasat bitmeden fiyat açıklamasını istedi ve kilogram başına en az 55 lira talep etti.

Manisa Akhisar’a bağlı Zeytinliova’da zeytin üreticileri ve elekçiler açıklanan alım fiyatlarına tepki göstererek alımı durdurdu. Sarıgöl’de geçen yıl 120 liraya kadar çıkan üzüm fiyatının bu yıl 70 liranın altına indiği belirtildi. Erzincan’da pancar üreticileri ise ton başına açıklanan 3 bin 720 liralık fiyatın yaklaşık 4 bin liralık maliyetin altında kaldığını savundu.

41 MÜCADELE 100 GÜNÜ AŞTI

Rapora göre kesintisiz süren 64 mücadelenin 41’i 100 günü geride bıraktı. Uzun soluklu mücadelelerin başında, 11 bin 479 gündür Galatasaray Meydanı’nda adalet arayışını sürdüren Cumartesi Anneleri geliyor. Akbelen ve İkizköy direnişi 2 bin 662 güne ulaşırken, İzmir’deki DIGEL Tekstil işçilerinin mücadelesi 651 gündür sürüyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Haberiniz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!