Durdurulan santrale ”gece malzeme taşınıyor” iddiası

Durdurulan santrale ''gece malzeme taşınıyor'' iddiası

Çarşamba ovasındaki biyokütle santraline karşı hukuk mücadelesi başlatan yöre halkı, mahkeme kararlarına uyulmasını istiyor.

Samsun’un Çarşamba ilçesinde mahkeme kararı ile faaliyeti durdurulan biyokütle enerji santraline, geceleri kamyonla hammadde çekildiği iddia edildi. Yöre halkı gece yarısı çekilen video ile bu iddiayı sosyal medyada paylaştı.

Türkiye’nin en verimli tarım arazilerine sahip olan ve ”Büyük Ova” kanunuyla koruma altına alınan Çarşamba Ovası’nda, Oltan ve Köleoğlu Elektrik A.Ş. tarafından kurularak işletilen biyokütle enerji santrali için mahkeme ”dur” dedi. ”ÇED gerekli değildir” kararının iptal edildiği santralde ise faaliyetlerin durmadığı çevre sakinleri tarafından çekilen videolar ile ortaya konuldu.

Yasal süreye rağmen santrale mühür vurulmadığını öne süren Çarşamba Çevre ve Çiftçiler Eğitim Derneği (ÇARÇED), Samsun Valiliği’ni mahkeme kararlarına uymaya davet etti.

ÇARÇED Sözcüsü Murat Şenel, yaptığı açıklamada, “Yaklaşık iki sene kadar önce Çarşamba’da biyokütle enerji santrali adı altında bir tesis Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ‘ÇED gerekli değildir’ kararına göre açıldı. Akabinde açtığımız davalar var, bunlardan dördü hala sürüyor. Bu davalardan en önemlisi ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptaliyle ilgiliydi. Nihayetinde yerel mahkeme 21 Eylül 2021 günü ikiye bir oyla ‘ÇED gereklidir’ kararını verdi ve tesisin kapatılmasını hükmetti. Ancak aradan geçen yasal süre olan 30 günün bitmesine rağmen tesis çalışmaya devam ediyor” diye konuştu.

”Kararın uygulamasında söz sahibi olan devlet memurlarının kapatma mührü hala santralin kapısına vurmadıklarını” savunan Murat Şenel, “Ben buradan bir kez daha uyarıyorum; oturdukları makamlar gelip geçicidir. Hepsi devlet memuru olduklarını unutmasınlar” dedi.

”6 bin 500 dilekçe nerede?”

Bu tesisle ilgili daha önce 6 bin 500 dilekçe verdiklerini dile getiren Murat Şenel, şöyle konuştu:

“Topladığımız dilekçeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne teslim ettik. Aradan bir hafta geçti telefonla bizi aradıklarında verdiğimiz CD’nin açılmadığını bize ilettiler. Biz de buna önlem olarak 6 bin 500 dilekçeyi tek tek taratıp kayıt altına aldık. Sonra verdiğimiz dosyalar bakanlığa gitti. Aradan 8 ay geçti, cevap yok. 8 ay sonra bir dilekçe daha verdik. Yine cevap yok. Bize dediler ki gereği için sizin verdiğiniz dilekçeleri santralin sahiplerine gönderdik. Yüzde 100 eminim ki santralin ilk kazanı yakıldığında bizim dilekçelerle ateşlemişlerdir. Ama elimizde elektronik ortamda belgeler var. Şimdi biz tekrar içeri gireceğiz ve 6 bin 500 dilekçemizin akıbetini soracağız. Vermiyorlarsa yine hukuksal yollara başvuracağız. Dilekçemizi yok eden kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunacağız” diye konuştu.

”Kamyonlarla malzeme getirdiler”

İki gün önce akşam saatlerinde santrale yoğun bir şekilde kamyonla malzeme taşındığını da öne süren Murat Şenel, şunları söyledi:

“Yürütmeyi durdurma kararına rağmen bu görevi yerine getirmeyenler çok güzel yakalandılar. Çarşamba’nın çiftçileri orada nöbet tutuyorlar. Dün akşam santrale yoğun bir şekilde kamyonla malzeme getirildi. Santralin çalıştığını da bu sebeple tespit etmiş olduk. Ben hukukun herkese lazım olacağını tekrar hatırlatmak istiyorum. Aslında biz buraya ölüme mahkum edilmiş Çarşamba halkı adına tabut bırakmayı düşünmüştük. Ama bu zamana kadar hep hukuka uygun hareket ettik ve problem yaratan insanlar olmadığımızı göstermek istedik. Biz hiçbir talebimizden vazgeçmiyoruz. Gerekirse AİHM’e kadar da konuyu taşıyacağız. En son gelen bilirkişi raporu bu tesisin zararlı olduğunu ortaya koymuştur. Sermaye sahipleri böyle tesisleri isterler. Şu an 13.3 sente devlete elektrik satıyorlar. Bu tesis açılığından 5.50 olan dolar, şu an 11 lira seviyelerinde. Yani bu tesis 10 yıl boyunca 13,3 sente devlete elektrik satacak. Siz kanser olmuşsunuz, ölmüşsünüz, suyunu kirlenmiş, yeraltı suyunuz bitmiş umurlarında olmayacaklar.”

100 bin lira manevi tazminat talebi

Yöre halkının avukatı Serpil Dönmez de, ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için açtıkları davada, ikinci kez Samsun İdare Mahkemesi’nin  kararın iptali yönünde karar aldığını hatırlattı. Dönmez, şu bilgileri verdi:

“7 kişiden oluşan bilirkişi heyetinden 5’i ‘ÇED gereklidir dedi. Mahkeme de bu rapor doğrultusunda kararını verdi. Dosya Danıştay’da temyiz incelemesinde. Ancak İdari Yargılama Kararı Usulü gereği karar verildiği andan itibaren santralin faaliyete devam etmemesi gerekiyordu. Devam edildiği için görevi kötüye kullanmak suçundan Çarşamba Cumhuriyet Savcılığı’na giderek yaptırım yapılmasını talep ettik. İki hafta gibi bir süre geçti. Bu süre içerisinde santralin mühürlendiğine yönelik söylemler yayıldı. Bunun söylemden ibaret olduğunu önceki gece daha iyi anladık. Video görüntüleri de sosyal medyada yayımlandı. Biz de  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne ihtarname verdik. Bu ihtarnamede özellikle santralin faaliyetlerinin durdurması için iç ve dış kapıya mühürlemenin derhal yapılmasını istiyoruz. Ayrıca yasa gereği 100 bin lira manevi tazminat talebimiz var.”

Kaynak:AjansBizim

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!