BTSO Mutfak, yeme-içme sektörüne yönelik eğitimler veriyor

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından hayata geçirilen BTSO Mutfak Akademi, girişimcilerin, gençlerin ve kadınların yiyecek ve içecek sektöründe meslek sahibi olmaları hedeflendi. Mutfak Akademi’de servis, oditoryum ve barista eğitim alanları ile sıcak ve hamur işi eğitim mutfakları olmak üzere 5 yeni eğitim alanı oluşturuldu.

Hem eğitim hem tecrübe

Akademide; aşçılık, aşçı yardımcılığı, pastacılık, pastacı yardımcısı, barista, servis görevlisi, pizzacı, dönerci, baklavacı, girişimci aşçı, girişimci pastacı, yiyecek içecek işletmeciliği ve pidecilik alanlarında eğitimler veriliyor. BTSO Mutfak Akademi’de eğitimlere katılan kursiyerler, uygulama restoranı olarak kurgulanan 1889 BURSA&DOUBLE F Restoran’da çalışarak uygulamalı olarak eğitimlerini pekiştiriyor.

Baba mesleğini icra etti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, AK Parti Bursa 2. Bölge 1. Sıra Milletvekili Adayı Mustafa Varank, ünlü şef Ömür Akkor ile birlikte Mutfak Akademi’yi ziyaret etti. Ziyarete Bursa Valisi Yakup Canpolat, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay ile BEBKA Genel Sekreteri Zeki Durak eşlik etti. Tarihi Abdal Meydanındaki sahur etkinliğinde yine Bursa’nın beğenilen bir tadı olan Bursa Tahanlısı’nı gençlere ikram eden Varank, bu kez üretim tezgahına geçti. Lokanta esnafı olan babasının mesleğini icra etti.

Ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Varank, BEBKA desteğiyle BTSO Mutfak Akademi’nin yenilendiğini anımsatarak “Arkadaşlarımız buraya geldiklerinde kendilerini sektörde bir adım öne götürecek eğitimleri alabilecek, kendilerini yetiştirecekler.” dedi.

Varank, BTSO Mutfak Akademi’nin staj ve iş eşleştirmeleri ile bursiyerlerin iş bulmasını kolaylaştırdığını ifade ederek “Kültürüne baktığımızda tarihsel zenginliklerimizi de göz önünde bulundurduğumuzda Türkiye gastronomi anlamında dünyanın bir numaralı ülkesi diyebiliriz. Bursa da bu lezzetler içerisinde önemli bir yer tutuyor.” diye konuştu. Ömür Akkor ile cantık ve süt helvası yaptıklarını söyleyen Varank, “Bir Bursalı olarak bu lezzetleri de bundan sonra hem Türkiye'ye hem de dünyaya daha çok tanıtacağız.” dedi.

Mandıracılık merkezi

Şef Ömür Akkor da Bursa’nın özellikle mandıracılık anlamında tarihi bir merkez olduğunu kaydederek, “9 bin sene önce burada yapılan kazılarda bulunan küplerin kenarlarında biriken süt yağlarını görüyoruz.” dedi. Bursa’nın Osmanlı’ya da payitahtlık yaptığını anımsatan Akkor, “O yüzden saraydan kalan yemekler var.” dedi. Kırım Tatarlarının geldiği düşünülen çiğ böreğin fırında pişirilmiş hali olan cantık pidesini tattığını ifade ederek “Okulu gezdim ve çok etkileyici buldum. Müthiş bir gündü benim için. İlk fırsatta ders için tekrar bir araya geleceğiz.” dedi.

Coğrafi işaretli ürünler

Bursa cantığı ve süt helvası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2021 yılında tescillerek coğrafi işaret alan ürünler arasında bulunuyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!