Alevi örgütleri Kadıköy’den haykırdı: Laik Eğitim, İnsanca Yaşam

featured

Alevi dernekleri öncülüğünde düzenlenen “Laik Eğitim, İnsanca Yaşam, Demokratik Türkiye” mitingi için Alevi yurttaşlar saat 14.00’te Kadıköy’de İskele Meydanı’nda toplandı.

Sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin de katıldığı mitingde türküler söylendi, halaylar çekildi. “Aleviyiz haklıyız kazanacağız”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atan Alevi yurttaşlar taleplerini haykırdı.

“İNSANLIK KATLİAMINDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ”

Yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Eşit yurttaşlık istiyoruz. Halkların kardeşliğini, eşitliğini savunuyoruz. Eşit işe eşit ücret istiyoruz. Cemevleri ibadethanemizdir diyoruz. Bizleri yok sayanlara karşı, inancımızı, kimliğimizi yok etmeye çalışanlara karşı bu meydandan hep birlikte haykırıyoruz.

Aleviler vardır, Alevilik haktır. Sivas katliamı 30 yıldır adalet aradığımız, içimizde kanayan bir yara olmaya devam ediyor. Bugün katilleri serbest bırakanlar, insanlık katliamı davalarını zaman aşımına uğratanlar iyi bilsinler ki, bizler bu meydandan bir kez daha haykıracağız, haykırmaya devam edeceğiz.

İnsanlık katliamında zaman aşımı olmaz. Katilleri aklayanları, koruyanları, kollayanları çok iyi tanıyoruz. Unutmayacağız, unutturmayacağız.”

“ÇEDES PROJESİNE KARŞI LAİK EĞİTİMİ SAVUNUYORUZ”

Kürsüde konuşma yapan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan ise, ÇEDES projesine karşı laik eğitimi savunarak şu ifadeleri kullandı:

“Ülkenin her geçen gün faşizme doğru gittiği, Türk tipi şeriata doğru gitti bir yerde, biz Aleviler, bu ülkenin laik, bilimsel bir eğitimi için, insanca yaşam için, demokrasi için buradayız. Bu ülkenin toprakları, bu ülkenin cumhuriyeti bizim için değerli ve kıymetli. Biz bu ülkenin demokratikleşmesi için mücadele veriyoruz.

Biz bu ülkeyi, herkesin kendi dilini, inancını, rengini, fikrini rahatlıkla, özgürce ifade edebileceği, yaşayabileceği bir çiçek tarlasına dönüştürmek istiyoruz. Biz diyoruz ki, eğitim laik ve bilimsel olsun. İktidar ne yapıyor? Okulların tümünü medreselere çeviriyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu ülkenin Milli Eğitim Bakanı gibi çalışıyor.

ÇEDES ve benzeri projelerle okulların onca öğretmen açığı varken, çocuklarımız okulda açken, çocuklarımıza bir öğün yemeği fazla görenler okullara manevi danışman adı altında imamlar atıyorlar. ÇEDES projesine karşı laik eğitimi savunuyoruz. Laik, bilimsel, anadilde eğitim istiyoruz. Biz diyoruz ki, elini inancımızdan çek.

Devlet okullarında sadece bir inancı bize dayatamazsın. Senin görevin bizim inancımızı tanımlamak değil, haddini bil diyoruz. Biz Alevi kurumlarının birlikte mücadele etmesini, birlik olmasını istiyoruz.

Kendi Alevi’sini, kendi Kürtünü, kendi öğretmenini, kendi jandarmasını, kendi polisini yaratmaya çalışan AKP, kendi Alevi’sini ide yaratmaya çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz.”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!