Akkuyu üretim için gün sayıyor… İlk güç ünitesi yıl sonunda devreye alınacak

featured

Romanets, Akkuyu NGS’de devam eden çalışmalarla ilgili bir grup gazeteciye yaptığı değerlendirmede, eşzamanlı olarak dört güç ünitesinde de haftanın yedi günü, üç vardiya halinde 24 saat çalıştıklarını söyledi.

İNŞAAT BİTİYOR

Romanets, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “İlk güç ünitesinde genel inşaat çalışmalarının tamamlanmasına yaklaştığımızı ve yıl sonuna kadar devreye alma operasyonları aşamasına geçmeyi planladığımızı belirtmeliyim. Bu yıl ikinci ünitede buhar jeneratörleri, sirkülasyon pompaları ve reaktör binasının diğer ekipmanları gibi ana işletme ekipmanlarının montajına başlayacağız. Böylece, ünitenin ilk devresini oluşturan ana sirkülasyon boru hattının kaynak işlemlerine başlayabileceğiz. Ayrıca koruyucu sistemler, basınç kompansatörü ve birkaç koruma katmanı kurmayı planlıyoruz. Üçüncü ünitede ise reaktör binasının çevre duvarları ve muhafaza alanının yanı sıra ana binaların dış ve iç duvarlarının inşaatına devam ediyoruz. Dördüncü ünitede reaktör bölmesinin temel döşemesinin betonlanmasını tamamladık, nükleer ve türbin adalarının binaları için prefabrik yapıları inşa ediyoruz.”

ÇOK AŞAMALI OPERASYON

Akkuyu NGS’nin ilk güç ünitesinin, ünitenin inşasına ilişkin tüm izin ve lisansların alınmasından sonra 7 yıl içinde devreye alınması gerektiğini kaydedenRomanets, “İlk güç ünitesinin inşası için 2018 yılında lisans alındığı dikkate alındığında bu, ilk ünitenin 2025 yılında devreye alınması anlamına geliyor. Tüm proje ekibi, 2023’te devreye alınmaya başlanmasına hazır olmasını sağlamak için her türlü çabayı göstermekte” dedi.

Dmitry Romanets

Romanets, bir nükleer güç ünitesinin devreye alınmasının, nükleer güvenlik gerekliliklerine uygunluğu ve tesisin uzun yıllar boyunca güvenli çalışmasını sağlamak için her aşamasının birçok farklı test ve teknolojik işlemden oluşan çok aşamalı bir operasyon olduğunun unutulmamasını istedi. Romanets, “Bu yıl reaktör binasının kutup vincinin yanı sıra türbin odası köprü vincini de devreye alınmasına hazırlanıyoruz. Ayrıca birinci ünitenin reaktör bölmesinde koruma kabının ön germe sisteminin kurulumu devam ediyor. Bunlar, deprem de dahil olmak üzere yapıya ilave dayanıklılık kazandıran, yapının stabilitesini artıran, beton bir kabuğun içine gerilmiş metal kablolardır” diye konuştu.

SİMÜLATÖRLÜ EĞİTİM

Romanets, yakın zamanda sahaya ulaşan Tam Ölçekli Simülatör ile ilgili bilgi verirken de, “Akkuyu NGS sahasında tam ölçekli simülatörlü bir eğitim merkezi faaliyet gösterecek. Eğitim merkezinde güç ünitesindeki vardiyalarda görev alacak genç Türk mühendisler, reaktör ve türbin kontrol mühendisleri de dahil olmak üzere tüm uzmanların, nükleer santralin işletme kadrosuna alınmadan önce eğitim ve sertifika almaları gerekecek” dedi.

Romanets şöyle devam etti: “Tam ölçekli simülatör, güç ve kontrol ünitelerinin birebir kopyasıdır. Eğitim ekipmanı ile santral işletmeye alınmadan önce güç ünitelerinde çalışacak personele uygulamalı eğitim verilmiş olacak. Bu eğitimi tamamlayanlar yetkinlik belgesi elde edecek.”

TÜRK ŞİRKETLER İNŞAATIN BAŞINDA

Romanets, sahada Türk şirketlerin yürüttüğü işler hakkında ise şunları söyledi: “Akkuyu NGS inşaat projesinde yaklaşık yarısı Türk olmak üzere 400’e yakın şirket yer alıyor. Türk şirketleri, projenin ihtiyaçlarına yönelik malzeme, ekipman ve hizmet tedarik eder, çeşitli inşaat ve montaj işleri yapar, ekipmanların sahada taşınmasını sağlar. İnşaat tesislerindeki yapı malzemelerinin çoğu Türk üretimidir.”

 

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!