Seçim, Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat’ın tutuklanmasının ardından başkanvekilliğine getirilen Medine Pamuk’un istifası nedeniyle yapılacaktı.
Halk TV’nin aktardığına göre mevcut tabloda meclisteki denge oldukça hassas. Akpolat tutuklu, üç meclis üyesi ise görevden uzaklaştırıldığı için oy kullanamıyor. Bu durumda oy hakkı bulunan 7 üyeden 5’i CHP’li, 2’si AKP’li.
İddialara göre CHP’li 5 üyeden 2’sinin AKP’nin adayını desteklemesi bekleniyor. Bu durumda oylama 4’e 3 AKP adayı lehine sonuçlanabilir. Muhalefetin ise tutuklu bir meclis üyesinin istifasının kabul edilmesinin ardından yerine yedek üyenin gelmesiyle sayıyı 4’e 4’e eşitlemeyi planladığı öne sürüldü. Oyların eşit çıkması halinde başkanvekili kurayla belirlenecek.
İstanbul’da daha önce Üsküdar Belediyesi’nde de başkanvekili seçimi öncesi yaşanan gözaltı ve tutuklamaların ardından belediye yönetimi AKP’ye geçmişti.

