1. Haberler
  2. Gündem
  3. YSK’nın yeni Başkanı Serdar Mutta kimdir? Kıbrıs diploması HAKYOL tarikatı desteği…

YSK’nın yeni Başkanı Serdar Mutta kimdir? Kıbrıs diploması HAKYOL tarikatı desteği…

Gazeteci Alican Uludağ’ın üç yıl önce gündeme taşıdığı Yargıtay’daki seçim krizi, bugün yeniden tartışma konusu oldu. O dönem YSK üyeliği seçimlerinde adı öne çıkan Serdar Mutta, aradan geçen sürede Yüksek Seçim Kurulu’nun başına yükselirken, doktora diplomasına ilişkin “denklik” iddiaları yeniden gündeme geldi.

featured
0
Paylaş

Yargı kulislerinde yıllardır konuşulan YSK üyeliği seçim krizi, bugün farklı bir boyut kazandı. Gazeteci Alican Uludağ’ın üç yıl önce kaleme aldığı haberde, iktidar blokundaki muhafazakâr ve milliyetçi grupların uzlaşamaması nedeniyle seçimlerin kilitlendiği aktarılmıştı.

Söz konusu süreçte, Hakyolcu grubun desteklediği Serdar Mutta ile MGV kökenli isimlerin destek verdiği Talip Bakır arasında yaşanan rekabet dikkat çekmişti. Oyların bölünmesi nedeniyle seçim tam 14 tur sürmüş, sonunda kurula girmeyi başaran isim Serdar Mutta olmuştu.

Aradan geçen üç yılın ardından Mutta’nın YSK Başkanlığı koltuğuna oturması, geçmişteki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

YARGITAY’DAN YSK BAŞKANLIĞINA

YSK’nın resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 1974 Hatay doğumlu olan Serdar Mutta, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.

Meslek hayatında Adalet Müfettişliği, HSYK Genel Sekreter Yardımcılığı gibi kritik görevlerde bulunan Mutta, 2018 yılından itibaren Yargıtay üyeliği görevini sürdürüyordu.

Ancak Mutta’yı son dönemde tartışmaların merkezine taşıyan konu, akademik kariyerine ilişkin ortaya atılan iddialar oldu.

DOKTORA DİPLOMASI TARTIŞMA YARATTI

Barış Terkoğlu’nun aylar önce gündeme getirdiği “diploma denkliği” tartışması, Mutta’nın YSK Başkanı seçilmesinin ardından yeniden siyasetin sıcak başlıklarından biri haline geldi.

Terkoğlu’nun yazısında, YÖK mevzuatına göre hukuk alanında doktora yapılabilmesi için adayın ilgili ülkede en az 200 gün bulunması ve derslere fiziksel olarak katılması gerektiği hatırlatıldı.

Ancak resmi özgeçmişe göre 2018’den bu yana Ankara’da Yargıtay üyeliği görevini kesintisiz sürdüren Mutta’nın, 2021 yılında Yakın Doğu Üniversitesi’nden doktora derecesini nasıl aldığı sorusu gündeme taşındı.

“İMAMOĞLU TARTIŞMASI YSK’YA MI DÖNECEK?”

Yargı ve siyaset kulislerinde konuşulan en dikkat çekici başlıklardan biri ise, diploma ve denklik tartışmasının seçim süreçlerine olası etkileri oldu.

Özellikle Ekrem İmamoğlu üzerinden yürütülen diploma polemiklerinin benzerinin, bu kez seçimleri yönetecek olan YSK Başkanı üzerinden gündeme taşınabileceği değerlendiriliyor.

Kulislerde, olası bir adaylık engeli tartışmasında muhalefetin şu soruyu yöneltebileceği konuşuluyor:

“Peki siz Kıbrıs’taki doktora diplomanızı hangi usulle aldınız?”

AK PARTİ KULİSLERİNDE “POLEMİK” ENDİŞESİ

Barış Terkoğlu’na göre, AK Parti kulislerinde aylar öncesine kadar söz konusu durumun “ileride polemik yaratabileceği” yönünde değerlendirmeler yapılıyordu.

Ancak Serdar Mutta’nın YSK Başkanlığı’na seçilmesiyle birlikte bu çekincelerin aşıldığı yorumları yapılmaya başlandı.

Şimdi ise gözler, olası denklik ve diploma eleştirileri karşısında YSK’nın nasıl bir tutum sergileyeceğine çevrildi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haberiniz ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!