YSK’nın diploma kararına İYİ Partili Yusuf Halaçoğlu’ndan ilk açıklama!

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 327 sayılı kararında, 24 Haziran Pazar günü birlikte yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne ilişkin siyasi partiler tarafından YSK’ya milletvekili aday listeleri verilirken, nüfus kayıt örneği, öğrenim/mezun belgesi, adli sicil ve arşiv kaydı belgesi ile askerlikle ilişiği olmadığına dair belgelerin “E-devlet” kapısından (www.turkiye.gov.tr) barkodlu alınmış olanların da kabul edileceği belirtildi.
 
2014’TE ONAYLI DİPLOMA İSTENMİŞTİ

Geçmiş yıllarda yapılan seçimlerde aday başvurularının kabul edilebilmesi için noter ya da siyasi parti yetkililerince onaylanmış nüfus cüzdanı ve diploma örneklerinin eklenmesini zorunlu tutulmuştu.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için 8 Haziran 2014 tarihinde yayınlandığı 2923 sayılı “Cumhurbaşkanı seçiminde; seçilme yeterliliği, aday gösterilme, adayların görevden ayrılmalarına ve seçim sistemi ile uygulanmasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesine ilişkin” kararda adaylardan yükseköğrenim yapmış olduğunu gösteren onaylı diploma örneği istemişti.
 
Dün yayımlanan YSK’nın 327 sayılı kararının, Tayyip Erdoğan’ın “diploma sıkıntısına” çözüm olmak üzere üretildiği çok açık.

Noter ya da parti yetkililerince onaylanmış diploma örneğinin YSK’na verilmesi zorunluluğu kaldırıldığı için; sahte mi, hangi üniversiteden, hangi yüksekokuldan ve ne zaman alındığı… gibi bir dizi can sıkıcı konuların tartışılmasının önü, seçim güvenliğini sağlasın diye yargıçlardan kurulmuş olan YSK eliyle baştan kapatıldı.

YSK'nın 'diploma' koşuluna olan hamlesini İYİ Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu’na sorduk, bu konuyla ilgili görüşlerini aldık. 

YSK'nın aldığı karara göre, Cumhurbaşkanlığına ve milletvekilliğine aday olanlar noter onaylı diploma yerine, e-devletten aldıkları öğrenim/mezun belgesini verebilecek. Bu konuyla ilgili yorumlarınızı alabilir miyiz?
 
Bu hamle Cumhurbaşkanının diplomasının olmadığı anlamına geliyor. YSK zaten referandum oylamasında da aynı hataları yapmıştı. Recep Tayyip Erdoğan yasayı kendine göre yontup değiştiriyor. Şimdi de anayasayı değiştiriyor. Yarın öbür gün bunun hesabını hepsi verecek, hukuksuzluk kimsenin yanına kalmayacak. YSK Başkanı da yarın bunun hesabını ödeyecek.

YSK daha önce yasama organının çıkardığı yasayı görmezden gelerek aksini yaptı. ‘Yani mühürsüz oy pusulaları geçersizdir’ kesin hükmünü kendine göre yok sayarak mühürsüz oy pusulalarını geçerli gösterdi.

E-devlete bu verileri kim giriyor? Bu kayıtları elbette kendileri giriyor. Şimdi var olan iddiayı E-devlete taşıyıp oradan alacaklar. Buradan da belli ki YSK geçmişteki kanunsuz bir olayın üstünü örtmüş oluyor. Ama bu hukuksuzluğun hesabını önümüzdeki dönemde vermek zorundalar.

Önümüzdeki dönem her türlü kanunsuzluğu yapacaklar göreceğiz. Hatta kazanamayacaklarına kesin inandıkları andan itibaren seçimi bile iptal edebilirler.

Haberiniz Özel Haber / Tuğba Birgül
 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!