Yekta Saraç: Müsilaj Konusunda “YÖK Olarak Bilimsel Seferberlik Başlatmamız İcap Ediyor”

Yekta Saraç: Müsilaj Konusunda

YÖK Başkanı Yekta Saraç, Marmara denizinde oluşan deniz salyası ile ilgili olarak ”Müsilaj sorunu ekonomik, turizm, balıkçılık ve sağlık alanlarını etkileyen bir durum. YÖK olarak bu konuya ilişkin bir bilimsel seferberliği başlatmamız icap ediyor” dedi.

Prof. Dr. Saraç başkanlığında, üniversitelerin ilgili fakültelerinin dekanları ve sahada konuya ilişkin çalışmalar yürüten akademisyenlerin “Denizlerimizdeki Müsilaj Sorununa Yönelik Akademik Çalışmaların Değerlendirme Toplantısı” başladı.

Toplantıda yaptığı konuşmada Saraç, bugün ülkenin gündeminde haklı olarak yer tutan bir çevre ve hatta ekonomik sorunun görüşüleceğini belirtti.

Saraç, özellikle son yıllarda Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale boğazlarında görülen müsilajın sadece görsel kirliliğe sebep olmadığına aynı zamanda bu durumun aylarca denizin üst tabakasında kalarak balıkçılığı etkilediğini ve ekonomik kayıplara da sebep olduğunu ifade etti.

Saraç, burada bünyesinde hastalık yapıcı bakteri ve virüs bulundurması nedeniyle bir sağlık sorununun da meydana gelebileceğinin bilincinde olunması gerektiğini dile getirerek, müsilaj sorununun aslında ekonomik, turizm, balıkçılık ve sağlık alanlarını etkileyen bir durum olduğunu belirtti.

İklim değişiklikleri, sıcaklığın artması ve kuraklığın konuda etken faktörler arasında sayıldığına işaret eden Saraç, “Ekolojik tahribatlara sebep olması, floral faunayı değiştirmesi gibi ağır sonuçlar doğurabilecek, deniz yüzeyini örten bir müsilaj oluşumundan bir an önce kurtulmak için sonuçlar üretmek üzere var gücümüzle ve bilimsel bir zeminde çalışmamız icap ediyor.” diye konuştu.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!