Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Türk Lirası ‘Adil Değer Tahmini’ni 9,5’e yükseltti.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Türk Lirası ‘adil değer Tahmini’ni 9,5’e yükseltti.
A portrait of Benjamin Franklin on a U.S. One-hundred dollar bill is pictured at Interbank Inc. money exchange in Tokyo, in this September 9, 2010 picture illustration. REUTERS/Yuriko Nakao/File Photo

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Türk Lirası’nın dolar karşısındaki ‘adil değer tahmini’ni 7,5’den 9,5’e yükseltti. Enstitü, değişikliğe neden olarak giderek kötüleşen piyasa beklentisini gösterdi.

IIF Baş Ekonomisti Robin Brooks, Türkiye’nin cari açığının önemli oranda artmasıyla IIF’nin tahminlerini dolar/TL tahminini geçen yıl iki kere yukarı çektiğini, TL için gerçeğe uygun değerin 9,5’e yükseltildiğini belirtti.

Brooks, “Bu değişiklik, mart ayından bu yana gerçekleşen duyarlılıkta keskin bir bozulmadan kaynaklanıyor” dedi. IIF, adil değer tahminini 2020 yılı içinde nisan ayında 6,3, haziranda ise 7,5’e çıkarmıştı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 20 Mart’ta sıkı para politikası benimsemiş Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı görevden almasıyla TL’de yüzde 16’ya yakın kayıp olmuş ve birçok uluslararası kurum, TL’nin dolar karşısında ne kadar değer kaybedebileceğine dair tahmin yürütmekte zorlanır hale gelmişti.

Son olarak İsviçre merkezli finans devi UBS, 2021 yılı sonuna ilişkin dolar/TL tahminini 9 lira olarak revize etmişti.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!