Screenshot 2024-05-08 at 19-21-01 Dr. Fikret Bayır Yunanistan'ın Lozan Antlaşması'nı ihlal etmesini AKP meşrulaştırıyor

Dr. Fikret Bayır; “Yunanistan’ın Lozan Antlaşması’nı ihlal etmesini AKP meşrulaştırıyor”

Zafer Partisi Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dr. Fikret Bayır, Türkiye ve Yunanistan arasında Güven Arttırıcı tedbirler kapsamında yapılan askeri ziyaretler hakkında Zafer Partisi’nin görüşlerini açıkladı.

Dr. Fikret Bayır: “24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşmasının Trakya Sınırları Sözleşmesine göre, Türkiye ve Yunanistan arasında tanımlanan 30 kilometrelik gayri askeri statüdeki alanda konuşlu Yunan Tugaylarına yapılan ziyaretler, “Güven Arttırmak” yerine, Yunanistan’a taviz verilerek, Lozan Antlaşması hilafına yaptığı askerî tertiplenmenin “zımnen tanınması ve meşrulaştırılması” anlamına gelmektedir.”  dedi.

Dr. Bayır’ın açıklamaları şu şekilde:

“Merhaba ben Sr. Fikret Bayır. Zafer Partisi milli Güvenlik ve Stratejiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısıyım. Türkiye ve Yunanistan arasında Güven Artırıcı Tedbirler kapsamında gerçekleşen askeri ziyaretler hakkında Zafer Partisi’nin görüşlerini paylaşacağım.

16-17 Nisan’da Yunanistan 3. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Edirne Süloğlu’ndaki 54 Mekanize Piyade Tugay komutanlığımıza bir ziyaret bulundu. Bunu takiben bir hafta sonra Keşan’daki 4 Mekanize Piyade Tugay komutanımız da Yunan 31 Mekanize Piyade Tugayını ziyaret etti bu ziyaretlere ilişkin sosyal medyada çeşitli yorum ve tepkiler yer aldı.

Zafer Partisi olarak ilk olarak ifade etmek isteriz ki 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Barış Anlaşması’nın Trakya sınırlarına ilişkin sözleşmesinin 1 maddesine göre Türkiye ve Yunanistan Bulgaristan sınırında 30 kilometrelik bir gayri askeri bölge tanımlanmıştır. I. Dünya Savaşı öncesinde Trakya’daki askeri güvenlik tedbirleri kapsamında Bulgaristan ile olan 30 kilometrelik alan karşılıklı olarak kaldırılmış ama Yunanistan ile hala geçerlidir. İşte Güven Arttırıcı Tedbir diyerek 30 kilometrelik askersiz alanı ihlal eden iki Yunan Tugayı ile ziyaret gerçekleşmiştir. Bu ziyaretler Yunanistan’ın Lozan anlaşmasını alenen delmesini zımnen tanıma ve meşrulaştırma anlamına gelmektedir AKP hükümetleri Yunanistan’ın Lozan Anlaşması’na aykırı biçimde Ege’de Askeri Garnizon kurduğu adalara sessiz kalmaktadır. Yine AKP hükümetleri Yunanistan’ın Ege’de hukuksuzca işgal ettiği 22 ada ve adacığı karşı tepkisiz. Şimdi Trakya sınırımızda 30 kilometrelik gayri askeri bölgede konuşlu Yunan Tugayları ile yapılan karşılıklı ziyaretler tam bir sorumsuzluktur.

Zafer Partisi olarak bölgede kalıcı barış, güvenlik ve istikrarı sağlamanın yolunun Yunan’a taviz vermek ya da amaçsız istikşafi görüşmeleri sürdürmek olmadığını hatırlatırız bölgede güvenlik ve barış Kardak örneğinde olduğu gibi Yunan’a anladığı dilden konuşmak ile sağlanır.”

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!