Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna-NATO’nun Acil Toplantısına Gidiyor

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Ukrayna-NATO'nun Acil Toplantısına Gidiyor

13 Nisan’da Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Ukrayna-NATO Komisyonu’nun olağanüstü toplantısına katılacak ve ayrıca NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile bir araya gelecek. Ukrayna Bakanlar Kurulu basın servisinin açıklamasına göre, gündem konusu Rusya ile güvenlik durumunun kötüleşmesi.

Söz konusu toplantının Brüksel’de NATO karargahında yapılacağı bildirildi. Ukrayna tarafından Stoltenberg ile Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky arasında 6 Nisan’da yapılan anlaşma uyarınca başlatıldı.

Bakanlar Kuruluna göre, Kuleba, NATO üyeleriyle Ukrayna-Rusya sınırı ve Kırım’daki durum görülmesi planlanıyor. Ayrıca NATO’nun Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün sağlanmasının “etkili yolları” görüşülecek.

Ziyaret sırasında Kuleba ile Stoltenberg arasında bir görüşme de gerçekleştirilecek.

Öte yandan Ukrayna Başkanı Volodymyr Zelenskyy’nin basın sekreteri Yulia Mendel tarafından yapılan açıklamada, “Rusya, Ukrayna’ya saldırı başlatabilir, ancak durumu ölçülü bir şekilde değerlendirmek ve paniğe kapılmamak gerekiyor şeklinde ifadeler kullandı.

Yulia Mendel’in ifadesine göre, yaklaşık 40.000 Rus askeri şu anda Ukrayna’nın doğu sınırında yoğunlaşmış durumda, bu sayı geçici olarak ilhak altındaki Kırım’da. Ancak Sözcü, durumun “ölçülü bir şekilde değerlendirilmesi” gerektiğini söyledi.

“Rusya saldırabilir mi? sorusuna Sözcü Yulia Mendel, Evet, bunu 2014 yılında gördük. Ancak paniğe kapılıp durumu kötüleştirmek, tehdidin gerçekliğini küçümsemek kadar aptalca” şeklinde cevap verdi.

Ayrıca Ruslar tarafından “Ukrayna’nın Donbass’a yönelik yaklaşan saldırısı” ile ilgili dezenformasyon ve “uydurma” olduğunu bir kez daha açıkladı.

Mendel, “Yalnızca müzakerelerin barışa yol açması gerektiğine dair kesin bir kanaatimiz var. Bu nedenle, Normandiya formatında müzakereler istiyoruz ve mümkün olan tüm diplomatik yollarla barışa doğru ilerleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!