Türkiye en çok gıda israf eden üçüncü ülke

Türkiye en çok gıda israf eden üçüncü ülke

Türkiye’nin, dünyada  en çok gıda israf eden üçüncü ülke durumunda bulunduğu ve her yıl 18,8 milyon ton gıdayı çöpe attığı ifade edildi.

Türkiye, dünyada  en çok gıda israf eden üçüncü ülke durumunda bulunuyor.

İstegelsin’in CEO’su Sedat Yıldırım, Türkiye’nin lider girişimcilik ve teknoloji konferansı ”Webrazzi Summit 2021’’de, ‘Gıdanın ve Gıda Perakendeciliğinin Geleceği’ başlıklı konuşmasında, dünyada ve Türkiye’deki  gıda israfı sorununa dikkati  çekerek, gıda perakendecilerine ve tüketicilere işbirliği çağrısında bulundu.

Bu yıl hibrit bir modelle kısıtlı sayıda katılımcıyla offline ve online olarak gerçekleşen etkinlikteki konuşmasında Yıldırım, şunları söyledi:

“Her yıl dünyada üretilen gıdanın üçte biri tarladan perakendecilere, işletmelere ve mutfaklarımıza uzanan tedarik zincirinde çöpe gidiyor. Bu israfın değeri yaklaşık 1 trilyon dolara denk geliyor. Türkiye’nin yıllık gayri safi milli hasılasının 1,4 katı her sene çöpe atılıyor. Birleşmiş Milletler gıda israfının iklim krizini beslediğini belirterek büyük uyarılarda bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre, eğer gıda israfı bir ülke olsaydı, dünyada ABD ve Çin’den sonra en fazla karbondioksit üreten üçüncü ülke olurdu. Ayrıca gıda israfı dünyadaki suyun azalmasına da neden oluyor. Tüm bu israfın yanında dünyada her gün 25 bin kişi, her yıl yaklaşık 10 milyon insan açlıktan ölüyor. Dünyada 850 milyon insan açlık çekiyor ve her dokuz kişiden biri yatağa aç giriyor. Bu kadar insan açken, gıda israfının bu derecede yüksek olması anlaşılır bir durum değil. Bu noktada başta biz gıda perakendecilerine, sonra da tüketicilere büyük sorumluluk ve iş düşüyor.”

”Türkiye her yıl 18,8 milyon ton gıdayı çöpe atıyor”

İsrafın boyutlarıyla ilgili de bilgi veren Yıldırım,  Türkiye’de her yıl 18,8 milyon ton gıdanın çöpe atıldığını, en çok israf edilen ürünlerin başında sebze, meyve ve ekmeğin geldiğini belirtti.

Türkiye’nin kişi başına en çok gıda israf eden 3. ülke konumunda olduğuna işaret eden Yıldırım, ”Yıllık ortalama 214 milyar TL ile her yıl milli gelirimizin yüzde 4,1’ini çöpe atıyoruz.  Her gün üretilen 85 milyon ekmekten 6 milyonunu çöpe atıyoruz. Gıda israfı aynı zamanda su, toprak, enerji, iş gücü ve sermaye gibi kaynakların büyük oranda boşa gitmesine neden olurken iklim krizini de besliyor” dedi.

“İsrafın yüzde 60’ı engellenebilir”

Gıda israfını önleme konusunda atılan adımların büyük önem kazandığını belirten  Yıldırım,  israfın yüzde 60’ının engellenebilir durumda olduğunu, öncelikle  gıda perakendecilerinin ve tüketicilerin sorumluluk almaları gerektiğini söyledi.

Yıldırım, gıda israfını önleme konusunu mümkün olduğunca çok kişiye ulaşarak  farkındalığın artmasına katkıda bulunmaya gayret ettiklerini belirterek, tüm gıda perakendecilerine   büyük görev düştüğünü söyledi.

Türkiye’nin ilk dark store modeli ile çalışan süpermarketi olarak gıda ömrünü uzatacak tedarik zinciri teknolojilerine öncülük ettiklerini ifade eden Yıldırım, ”İyi tarım ürünlerimizle sürdürülebilir ve iyi tarım teknikleri kullanan çiftçilere, hem bu ürünlerin sayısının artmasına  destek oluyoruz. Gıdada sıfır atık felsefesiyle  son kullanma tarihinden önce ve halen tüketilebilir durumdaki satılma ihtimali düşük ürünlerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için TİDER’in Gıda Bankalarına bağışlıyoruz” dedi.

Kaynak: AjansBizim

 

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!