Trump’a, Çin’in Afganistan’daki ABD güçlerine saldırmak için devlet dışı aktörlere para ödemeye çalıştığı bilgisi verildi

Trump'a, Çin'in Afganistan'daki ABD güçlerine saldırmak için devlet dışı aktörlere para ödemeye çalıştığı bilgisi verildi

ABD Başkanı Donald Trump, bu ayın başlarında Çin’in devlet dışı aktörlere Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerine saldırmak için para ödemeye çalıştığını söyledi.

Yetkili, Trump yönetimi tarafından gizliliği kaldırılacak istihbaratın Başkan’a 17 Aralık’taki günlük brifinginde verildiğini söyledi. Yetkili, ulusal güvenlik danışmanı Robert O’Brien’ın bilgileri aynı gün Cumhurbaşkanı ile görüştüğünü aktardı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin Perşembe günü verdiği bir brifingde suçlamayı iftira olarak nitelendirdi ve “tamamen saçma ve tamamen yalan haber” olduğunu söyledi.

Brifingin haberi ve yönetimin bilgilerin gizliliğini kaldırma niyeti ilk olarak Çarşamba günü Axios tarafından bildirildi.
Bu iddia edilen istihbarat bilgisi şu ana kadar doğrulanmamıştır. Senaryo, bu yılın başlarında Rusya’nın Afgan militanlara Afganistan’daki ABD güçlerini öldürmek için ödül teklif ettiği iddiasını hatırlatıyor. Bu bilgi, Başkan’ın istihbarat brifinginde de yer aldı, ancak daha sonra bilgilerin muhtemelen haftalarca fark edilmediği ortaya çıktı.
Trump henüz Rusya’yı bu konuda kamuoyuna açıklamadı.

Başkan seçilen Joe Biden’ın istihbaratı görüp görmediği belli olmasa da, Başkan’ın Daily Brief’ini aldığından beri aynı istihbarata erişimi olacaktı.

Bir Biden geçiş yetkilisi CNN’e, iddia edilen istihbarat haberciliğiyle veya “doğrulanmamış olduğu bildirilen bilgilerin açıklanmasının arkasındaki motivasyonla konuşmasalar da,” Gelecek Başkan “hizmetimizin güvenliğinden daha büyük bir endişeye sahip olmadığını söyledi.

Yetkili, çekişmeli geçiş sürecine atıfta bulunarak, “Ekiplerimiz bu iddialar hakkında giden yönetimden olabildiğince çok şey öğrenmeye çalışacaklar ve bu da Savunma Bakanlığı da dahil olmak üzere neden tam bir işbirliğine ihtiyacımız olduğunun bir başka örneğidir.” dedi. Biden ve giden Trump savunma yetkilileri arasında.
Beyaz Saray, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

CNN, Haziran ayında bir Avrupa istihbarat yetkilisine göre, askeri istihbarat teşkilatı GRU için Rus istihbarat görevlilerinin yakın zamanda Afganistan’daki Taliban militanlarına ABD veya İngiliz askerlerini öldürmeleri halinde ödül olarak para teklif ettiğini bildirdi. Yetkili CNN‘e, Rusların kendi değerlendirmelerine göre sunduğu teşviklerin koalisyon zayiatlarına yol açtığını ve bu da askerlerin ölümü veya yaralanması olacağını söyledi. Yetkili, zayiatların tarihini, sayılarını veya uyruğunu veya bunların ölüm veya yaralanma olup olmadığını belirtmedi.

Konuyla ilgili bilgisi olan bir ABD yetkilisi, paranın transfer edildiğini gösteren istihbaratın bulunduğunu CNN’e doğruladı , ancak söz konusu istihbaratın nasıl doğrulandığı veya bu Rus biriminin temsilcilerinin tam olarak kime yaklaştığı belli değil dedi.

New York Times’ın aktardığına göre, ABD istihbaratı, Rus askeri istihbaratının barış görüşmelerinin ortasında ikramiyeleri sunduğunu ve Trump’ın istihbarat bulguları hakkında bilgi aldığını ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nin Mart ayı sonlarında bu konuyla ilgili bir toplantı düzenlediğini belirtti.

ABD’li bir yetkili , Haziran ayında CNN’e verdiği demeçte , ABD istihbarat topluluğunda ve üst düzey askeri komutanlar arasında Şubat ve Mart aylarına kadar Rusya’nın istihbaratı ve tam olarak ne olduğunu değerlendirme operasyonu hakkında tartışmalar olduğunu söyledi . Kaynak, istihbarat nedeniyle ABD güçlerini korumaya yönelik bazı çabalar olduğunu da belirtti.

Kaynak: CNN Politics

Zafer Partisi
Zafer Partisi
Giriş Yap

Haberiniz.com.tr ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!